Medulin 22.10.09 by Simon Plestenjak

Medulin 22.10.09 by Simon Plestenjak
October 23, 2009 Admin

Oceanski valovi za slovenske surferje na Jadranu

Medulin – Tudi letos slovenski surferski klub Ujusansa organizira odprto državno prvenstvo Slovenije v surfanju ”Jugo Majstr”.


V četrtek so bile uspešno izpeljane kvalifikacije, sedaj pa se najkasneje do 25.12.2009 čaka na ugoden veter z juga, ki bo omogočil valove za tekmovanje.

Surferji (gre za surfanje na valovih brez jader) v srednji Evropi so prikrajšani za ocenske tokove, ki ob stiku z kopnim tvorijo valove. Zaprto Jadransko morje tako močnih tokov nima, pa tudi obala je kot vemo strma in tu se valovi v obalo zaletavajo, ne pa lomijo pred njo. Zato se valovi, primerni za surfanje, oblikujejo le ob posebnih in redkih pogojih … namreč kadar več dni piha veter z juga, ki potiska morske vode proti severnemu Jadranu. Peščica zalivov na severni jadranski obali s svojo nagnjenostjo povzroča, da se morske vode kopičijo pred obalo in lomijo preden se zaletijo v obalo. Eden od teh je kamp Kažela v Medulinu.

Tam so v četrtek potekale kvalifikacije za državno surfersko prvenstvo. Sodnik na kvalifikacijah je bil Jernej Rakušček (ki ima tudi avstralsko sodniško licenco). Tekmovalci imajo ocenjenih več valov. Za končni seštevek sta veljala najbolje ocenjena vala vsakega tekmovalca.

V finale se po pravilih uvrsti: prvih pet iz lanskoletnega Jugo Majstra, vsi dosedanji državni prvaki ter prvih deset iz kvalifikacij.

Comment (1)

  1. m.p 2026 years ago

Leave a reply