Jože Žurga – prvi in najstarejši slovenski surfer

Jože Žurga – prvi in najstarejši slovenski surfer
December 20, 2009 Klemen Surk

Verjetno že par let nazaj me je, ne spomnim se več kdo, začel spraševati, če sem v Delovi prilogi Polet videl članek o Slovencu, ki je bil eden najboljših surferjev v Argentini. In ne samo da je pobral nekaj naslovov na argentinskih lokalnih in državnih surf tekmovanjih – Jože Žurga je bil eden pionirjev surfanja v Argentini nasploh in prvi, ki februarja 1965 začel surfati v Miramaru. Miramar je manjši kraj na obali Atlantika, ki leži kakšni 400 km zračne linije južno od Buenos Airesa. V Miramaru se nahaja tudi eden najboljših argentinskih surf spotov, ki ima v znak spoštovanja do tamkajšnjega surf pionirja slovensko ime – El Pomol (Miramar in El Pomol na google maps in El Pomol na wannasurf). Ko sem odložil članek sem pomislil, da bi bilo zanimivo Jožetu napisati kakšno vrstico ali dve in mu povedati, da se sedaj surfa tudi v Sloveniji. A na internetu nisem našel ravno veliko podatkov in stvar je šla v pozabo. No, potem pa nas je našel kar Jože sam. Medtem, ko je po spletu brskal za vsebino povezano z njegovim spotom El Pomol (“surf en el Pomol”), je med drugim naletel tudi na ujusansa stran in na njegovo presenečenje odkril, da se je tudi v Slovenij razvila mala surferska scena.

Tako smo z Jožetom občasno v kontaktu in nekaj nam je povedal tudi o njihovih začetkih:

Jože Žurga

Zaceli smo leta 1964 in deske smo si morali delati sami, kakor je kdo vedel in znal. Seveda takrat so bile samo dolge (longboard) ker jih ni bilo po trgovinah. Tudi nimam veliko slik, film pa samo eden in se ta na super 8. Ni bilo navade in tudi nismo imeli dobrih aparatov za slikati.  Najboljsa leta surfanja so bila tam do 1985 ampak surfal sem do 1997. Potem me je za en čas pot zanesla v Ande in sedaj, sva s starim prijateljem spet zacela z tem sportom, seveda po nasi meri. Dobro, da naju (stare pionirje) mladi surfari respektirajo in nama pustijo kaksen val. Nikoli si nismo mislili, da se bo ta sport tako močno razvil v nasem mestu, saj sedaj ne dobis mesta na krajih kjer so dobri valovi. Imamo vsaj štiri surf sole in več trgovin, ki se posvečajo samo temu športu.

O tekmovanjih: “Leta 1973 sem bil argentinski podprvak. Leta 1974 pa dobil 1. mesto v mednarodnem tekmovanju ob 100 letnici mesta Mar del Plate; To je miljonsko mesto, ki je glavni center surfanja v Argentini in kjer organizirajo vsa drzavna prvenstva. Tako da bi imel 2. mesto v drzavnem in 1. mesto v mednarodnem, nimam pa prvega mesta v drzavnem prvenstvu.

Kogar zanima več o surfanju v Miramaru mu Jože predlaga tudi strani www.despuesdelasolas.com.ar kjer si lahko ogledaš valove na Pomolu (video – semana santa 1994) in point, kjer je zapisan Pomol in pa http://1970surf.blogspot.com, ki je namenjena surf pionirjem. Tam boste našli tudi članek z opisom začetka surfanja v Miramaru in na spotu El Pomol in nekaj Jožetovih fotografij. Kdor ne zna špansko naj uporabi pa Google translate recimo :)!

Surfari v Mehiko

In kot se za vsakega surferja spodobi je Jože pred kratkim odšel tudi na surfari do svojih prijateljev v Mehiko. In tako sta se skupaj dobila najstarejši surfer Mehikanec po imenu Sealtiel in Jože, najstarejši surfer Argentinec – Slovenec, seveda oba še aktivna surferja.

Jože je iz svojega Mexico surfarija poslav nekaj pozdravov: “Omenil bi vam kraj kjer smo surfali, ki je zelo primiren za bolj mirno surfanje z dolgimi valovi. To je v okolici mesta Zihuatanejos, okoli 250km od Acapulco proti severu. Kraji se imenujejo: La Saladita, Rancho ali Tapire, Playa linda in Ixtapa. To, ce slucajno kaksnega od vas zanese pot v te kraje. Obiskali smo tudi bolj juzne kraje kot Barra de la Cruz, kjer pravijo da je drsal Lopez 20 sekund v tubo in tudi Puerto Escondido, ampak vse z zelo majhnimi valovi.“In pa tudi tisto, kar vas najbolj zanima – fotke:)!! Nekaj fotografij iz Mehiškega surfarija Jožeta Žurge lahko najdete v galeriji.

El Pomol

El Pomol (Pier in Slovenian): The right side of the pier. His name is in honor of Joseph Zurga, Slovenian roots, who is one of the pioneers and most important surfers in the history of surfing in Miramar. It is without doubt the best right, praised by surfers from Argentina and abroad. Big wave with great force. Dangerous rocks. The best time to surf is in March and April.

Comments (4)

 1. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  Uaaaaaau! Ja, gospod more dobit prvo mesto v “hali slave”, fotke so nore…Joža, požen….! ;D

 2. mm Author
  klemen 2026 years ago

  P R O P E R !!

 3. Rok Krulec 2026 years ago

  Car, elCar.

 4. tine 2026 years ago

  Jože would go:)

Leave a reply