Film: Bustin`Down the Door

Film: Bustin`Down the Door
January 1, 2009 Marko Odič
Bustin`Down the Door je zgodba o tem, kako se je North Shore bolj in
bolj zacel zapirati sam vase, kako je nastala havajska skupina »Black
Trunks« in, kako se je zacela razvijati tekmovalna scena kot jo poznamo
danes, ter zacetki surf industrije, ki surfanje spreminja v
mainstreamovski sport. Film si je za nas ogledal Marko Odič – Ciklone.
bustin-down-the-door.jpgOktobra 2008 si Kelly Slater zagotovi ze 9 naslov svetovnega prvaka v srfanju. Srfanje kot sport se nikoli ni bilo tako popularno in njegovi junaki imeli tako kultnega statusa, ki jih enaci z rock zvezdami. Z neverjetnimi financnimi vsotami prvakov in medijsko slavo pa mainstream sporta doseze tudi druge, bolj temacne vidike. Na najbolj znanih surf spotih prihaja do blazjih in hujsih oblik lokalizma, spopad za valove med potujocimi in domacimi (»local«) surferji se odvija ze dlje casa.Kdaj in kako pa je do tega prislo? V zgodnjih 50ih letih, ko je surfanje trescilo na obale Kalifornije in se tam globoko vkoreninilo, je avandgarda kalifornijskih »counter-coulture« surferjev odkrila kraj najlepsih in najpopolnejsih valov, ki dela ravno takrat, ko je povsod drugje zima – Hawaii.
Med otocki popolnih valov so odkrili tudi neverjetni svet domacinov, ki jih je v skladu z aloha tradicijo/filozofijo prijazno sprejel in jim omogocil zasledovanje njihovih sanj. Tako je skupina havajskih otokov postala za dolga leta zatocisce ubeznikov pred politicnimi nemiri na celini, kraj miru in spokojnosti, kjer so lahko v miru iskali svojo nirvano in zen.V zacetku 70ih let se, tudi zaradi uporabe halucinogenih drog, popolnoma spremeni pogled na surfanje in na surf desko kot medij med clovekom in oceanom. Deske so postale krajse in bolj spicaste, zavoji pa bolj veliko bolj »radikalni«. Odkrije se tudi surf spot, ki spremeni pogled na surfanje za nadaljnjih 20 let – Banzai Pipeline! Surferji kar naenkrat ne iscejo vec neskoncnosti stanja na nosu, temvec jih privlacijo radikalni manevri, globoke tube in voznja cim blizje meja lastnih sposobnosti. Takrat pride do vzpona »legend« sporta, Gerry Lopez, Jock Sutherland, Barry Kanaiaupuni, Jeff Hakman, Eddie Aikau, Tiger Espere, Billy Hamilton, Owl Chapman in drugi. Pojavijo pa se tudi prva tekmovanja namenjena izkljucno surferjem, z nagradnimi skladi v visini dnevnega obroka in six-packa hmeljnate pijace.

Popolni valovi in moznost samodokazovanja pa privlece l.74 na North Shore mesano skupinico Avstralcev in Juznoafricanov, ki v kratkih treh letih zarisejo njim lastno pot in s tem spremenijo surfanje za vedno. To so: Mark Richards, Ian Cairn, Shaun in Michael Tompson, Pete Towsend in Wayne »Rabbit« Bartholomew.
Zaradi njim lastnega stila voznje si v kratkem casu pridobijo spostovanje belih in rjavih havajcanov, si priborijo moznost vstopa vsaj enega od njih na tistih nekaj tekmovanj, ki so predtem rezervirana izkljucno za domacine.
Veseli zaradi tega uspeha, se l.75 izredno iskazejo, saj v nasprotju z domacini ne vozijo le tistih najpopolnejsih valov, ampak zvozijo vse kar vsaj malo spominja na val, tekmovalni preko svojih glav in zeljni najbolj radikalnih linij, si med seboj razdelijo prva tri mesta vseh pomembnih tekmovanj na Havajih, njihov cilj – biti najboljsi od najboljsih.

Po tej neverjetni zimi jih doma priznavajo kot junake, njihove fotografije so naslovnice vseh takratnjih surf medijev. »Opiti« od uspehov se hvalijo v lokalnih casopisih, kako je »Aloha duh mrtev«, da je »havajskega surfanja konec« in »prihodnost je njihova«. Neustavljivost mladih duhov je na vrhuncu. A kaksen povratek jih caka, ko se vrnejo na severno obalo Oahuja…Zgodba teh mladenicev je hkrati zgodba, kako se je North Shore bolj in bolj zacel zapirati sam vase, kako je nastala havajska skupina »Black Trunks« in, kako se je zacela razvijati tekmovalna scena kot jo poznamo danes, ter zacetki surf industrije, ki surfanje spreminja v mainstreamovski sport.

Bustin`Down the Door – trajanje 95 min, reziser Jeremy Gosch, igralci so ze nasteti zgoraj, zgodbo nam predstavi Ed Norton.

Komur je film vsec, naj si ogleda se »Riding Giants«, »Chasing the Lotus«, »5 Summer stories«, »Morning of the Earth«, Brucea Browna (vsa dela) in filme ter dokumentarce o Dogtownu.

Marko Odic – Ciklone

Comments (15)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  Aja, black trunks – niso pa cist mafija, v originalu so “Da Hui o He`e Nalu” ali klub drsenja po valovih, slo se je za zascito nacina srfanja kot so ga poznal (aloha spirit pa laidback attitude&co…), za utrjevanje moci so pa tut zapele pesti… nesrfersko prebivalstvo jih je pa zelo spostoval… ker… srfanje = sport kraljev.

 2. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  tko nekak, he he he he he 😀 😀 😀 😀 😀

 3. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  Yeah, and you better be laid back in na easy or else…. 😀 😀 😀

 4. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  A je jugomajstr tut not??? hudo 😀

 5. mm
  klemen 2026 years ago

  Al boš laid back in na easy al te bom pa užgal aufbix… >:(

 6. mm
  klemen 2026 years ago

  U medulinu so [b]black wetsuits[/b] ta glavni… 😀

 7. mm
  klemen 2026 years ago

  z Archyjem sem bral intervju v Surferju, model je bil težek drogeraš 🙂

 8. dejan 2026 years ago

  Fajn film za pogledat………BlackTrunks…..I dont know them….who they are…..;D;D

 9. dejan 2026 years ago

  Te dni pogledal še :Archy-zakon film …o vzponu padcu ter ponovnem preporodu…tip nabija aire kot za šalo……pogledal še :Fifty-fifty…..tud mi je bil dober….Ripajo pa Mick,Dean ter Parko……še par novih mam za pogledat v teh mrzlih zimskih dnevih…..ko gledam nabijem kurjavo na 28+ pa oblečem shortse…….;D;D;D;D

 10. dejan 2026 years ago

  zGOdba je podobna Occy-jevi….mlad nadarjen surfer….dobi sponzorja……potuje po svetu poln sponzorskega denarja…….15letnik poln keša brez nadzora(brez manegerja……starši daleč stran)………je pa tko zanimivo ker tipa opišejo kot naslednika Tim Curenna in predhodnika Kelly Slaterja…..po stilu surfanja…… le da se mu lajf res zakomplicira……..tip pa ga še vedno vsako zimo fura na North Shoru…kjer je njegov mainspot closeout off The wall

 11. dejan 2026 years ago

  kJE so bili v vodi…..:o

 12. dejan 2026 years ago

  hA ha…..over the ice wall…….spot al kaj…..Pogledal se The Pursuit…….. film z novimi imeni…..iz freesurfinga in WQS-ja…surferji kateri bodo kmalu zamnjali dosedanja zveneca imena…….generacija se menja…..

 13. gregor 2026 years ago

  Dejc, k si ze omenil mrzle zimske dni. Dans mamo minus 1, in piha mrzel veter, pa sta bla dva modela v vodi. Jst sem pa zjutraj skor pogrnu na parkiriscu, k je bla poledica ;)!

 14. gregor 2026 years ago

  pr pomolu, k tam je bil led prebit 🙂

 15. gregor 2026 years ago

  A je kaksno ime tud iz Jugo Majstra 😉 !?

Leave a reply