Svetovni dan voda

Svetovni dan voda
March 22, 2010 Marko Odič

Ste ze opazili kako danes, 22.3.2010, cel dan ze nekaj kaplja z neba?! Ja, kako pa nebi, saj je danes Svetovni dan voda in kako bi ga tudi lepse praznovali kot s takim svežim, toplim prscem od jutra do vecera in se cez? No, tudi temperature se ze majckeno dvigujejo in spet dosegajo
10+ stopinj Celzija, juhu.

No, pa da ne sanjamo samo o prihajajoči pomladi, kaj pa je bistvo tega Svetovnega dne voda? Mednarodni dan voda je namenjen temu, da se zavemo pomembnosti vode (sicer sladke) in da osveščamo ljudi glede omejenosti sladkovodnih virov. Prvi Svetovni dan voda je bil že daljnega 23.3.1993, ta datum so pa določili Združeni Narodi na pobudo pobudo UNCED (United Nations Conference on Environment and Development).

Letos so izbrali sledeče cilje glede sladke vode: dvigniti zavest o vzpostavitvi zdravih ekosistemov in človeški dobrobiti rastoče izzive glede kvalitete vode in, dvigniti kvaliteto pitne vode s sodelovanjem svetovnih vlad, civilnih družb in posameznikov. Koliko nas ve, da je planet Zemlja samo en v daljnji okolici?

No, kogar pa ta Svetovni dan voda še bolj navdahne, si lahko tule pogleda tudi prejšnje cilje svetovnih dni voda in spremembo od l.93 do danes.
Aja, a še za nas? Svetovni dan oceanov je pa 8.junij. Surfs up!

Ali pa kot punce pravijo: “There are many forms of water , as white powder or … watery liquid… and steamy hot bath…

Pa še kot zanimivost – eko vozilo physalia, ki bo morda nekoc cistilo evropske (svetovne?) vodne poti. Se vidi, da je narejeno za flatwater, ker nima niti smernikov.

Physalia

Comments (0)

Leave a reply