Stare novice iz leta 2005 I

Stare novice iz leta 2005 I
January 8, 2005 Ujusansa Surf Klub

Stare novice iz leta 2005 – prvi del.

SRECNO 2006

Srecno 2006! Srecno 2006!!

Eco

“Pa ne Eco+ ampak malo o ekoloskih vidikih turneje Jacka Johnsona.”

Surfer pretepel morskega psa

Bljiznje srecanje s srecnim koncem. Brian Anderson je 26. decembra s kolegi surfal v Seaside-u, Oregon, ko ga je napadel beli morski pes dolg 3,4 m . Zagrabil ga je za desno nogo, Brianu pa je uspelo ohraniti mirno kri. ”Pogledal sem nazaj in zagledal nos morskega psa,” pravi. ”Nekajkrat sem ga udaril, nato je konČno spustil nogo. Najbolj grozno je bilo, ko sem pedlal nazaj na obalo, saj nisem vedel, kje je, kaj dela, ali me bo spet napadel. Noge pa sploh nisem cutil.” Kolegi so ga nesli iz plaze do parkirisca, zaustavili krvavitev in poklicali resilca. Brian je mel sreco: odnesel jo je s ”samo” 70imi sivi.

JJ

Tisti, ki ste se prijavili na jacka, pliz jutr 7.200 za karto na zuru, ce pridete. 8 kart je se frej.

Akcija

Vse, ki zelijo pomagati zbrati snowboard opremo, ki jo ne uporabljajo vec, za otroke oz. mladostnike, ki si je ne morejo privosciti, nam prosim pisite na jure.klen@siol.net Zahvaljujemo se vam za pomoc!

Pipeline masters II

AI zmagovalec eventa, Slater pa spet svetovni prvak. Tudi zadnji moski event WCTja se je zakljucil. V finale so prisli Fanning, Chapman in brata Irons. Slater je izpadel v pol finalu, a naslov svetovnega prvaka je bil njegov ze od contesta v Braziliji.Go Kelly!

Zur

V cetrtek, 22.12 ob 20:00 v Baileys Pubu. Vabljeni vsi bozicki in ostali. Billabong pro Maui II Zmagala je Chelsea Georgeson “Chelsea Georgeson je zmagovalka Billabong pro Maui eventa in hkrati svetovna prvakinja. Tekma se je po vecdnevnem cakanju nadaljevala v petek 16.decembra. Zmagovalka eventa je bila znana ze v cetrt finalu, ko je Jacqueline Silva premagala Sofio Mulanovich, ki je bila po stevilu tock edina, ki bi lahko prehitela Georgesonovo in prevzela naslov svetovne prvakinje.

Zadnji dan tekme” Windzin TV Danes, v petek 16.12. ob 17:30 bo na sporedu prva iz nove serije oddaj Windzin na Carli TV. “Danes, v petek 16.12. bo na sporedu prva iz nove serije oddaj Windzin na Carli TV. Kot gost se bo v oddaji pojavil Marko Grilc, predvajan pa bo tudi 30-minutni film o letosnji izdaji bordersko- smucarskega Red Bull Hike&Ride-a (www.redbullhikeandride.com). Mimogrede, event za leto 2006 se ze pripravlja, prijave za amatersko ekipo pa se sprejemajo do 15. Januarja 2006. Lanski zmagovalni video si lahko ogledate tu.

Spored: Petek 17:30, 22:30 (Ponovitev v sredo naslednji teden) ” Okupacija Indonezija poslala vojsko za zaustavitev invazije avstralskih surferjev. Indonezija je poslala 17 vojakov na otok Mengkudu, enega od 700 majhnih, v glavnem nenaseljenih otokv med Balijem in Z Timorjem, da bi nadzorovala skupino avstralskih surferjev. Polkovnik Noch je povedal, da so avtralci prisli na otok surfat, potem pa se je eden od njih porocil s hcerko plemenskega poglavarja na otoku. Avstralci so si potem zaceli graditi hise in na otoku sedaj stoji pet avstralskih his. Na svoje obmocje ne spustijo lokalnega prebivalstva, kar je nesprejemljivo, saj otok pripada Indoneziji in ne Avstraliji. Za povrh vsega pa so lokalni pomembnezi se obtozili avstralce vohunstva. Billabong Pro Maui Zadnja WCT tekma za zenske “Zadnja WCT (World Cup Tour) tekma za zenske, Billabong Pro Maui, se je zacela v petek, 9. decembra. Pogoji niso bili ravno najboljsi, a organizatorjem je uspelo izpeljati prvo in drugo rundo.

V petek je za najveceje presenecenje poskrbela Silvana Lima (BRA), ki letos prvic tekmuje na WCT. V prvi rundi je za svoj prvi val dobila cisto 10 in premagala Sereno Brooke (AUS), ki je sedma v skupnem sestevku, ter Chelseo Georgeson (AUS), ki je lanska zmagovalka Billabong Pro Maui in trenutno prva v skupnem sestevku. S tem rezultatom se je Lima direktno uvrstila v tretjo rundo, kjer bo spet srecala Georgesonovo.

Zaradi pomanjkanja valov v prvem heatu prve runde je Georgesonova prisla v eliminacijsko rundo, kjer je odpeljala vec tub in nabrala 19.10 tock (od 20ih) ter se uvrstila v drugo in nato se v tretjo rundo. V tretjo rundo se je uvrstila tudi lanska svetovna prvakinja Sofia Mulanovich (Peru), ki je trenutno na drugem mestu v skupnem sestevku. Ce zeli ponoviti lanski uspeh, se mora na tej tekmi uvrstiti na prvo ali drugo mesto – ce ne bo Georgesonova osvojila svoj prvi pokal v skupnem sestevku.

V tretji rundi so se: Jacqueline Silva, Rochelle Ballard, Kealla Kennelly in druge, ki bodo zagotovo poskrbele za dober show.

Trenutno se vedno cakajo na boljse pogoje, ker so ostali brez swella. Vremenska napoved dobro kaze za sredo 14.12. in petek 16.12.

Tle je pa se nekaj slik:

Pred sestimi leti se je lastnik ladje Indies Trader Martin Daly prikazal na Quiksilverju s planom, da bi plul po svetovnih morjih in iskal neodkrite surf spote. V QS so dodali Če naravovarstveno in socialno komponento – spremljanje stanja koralnih grebenov (Reef Check global coral reef monitoring programby United Nations’ Environment Program) ter morja in spoznavanje kultur. Indies trader je v tem casu preplul 116.000 navticnih milj, kar je vec kot 4x okoli sveta. Med tem casom so odkrili 115 novih breakov, ki pa so jih zadrzali zase. Na krovu se je zvrstilo preko 400 surferjev, novinarjev, fotografov, biologov, oceanologov itd… Obiskali so 56 drzav.

Velikokrat se je na krovu zvrstil tudi g.Slater. Crossing se je zacel v Cairns, Australija marca 1999 in je rpeckal Pacifik do Melanezija in Polinezije, skozi Indijski ocean na jug do Juzne Afrike, skozi Sredozemlje v Evropo in cez Atlantik do J, Srednje in S Amerike, nato pa zakljucil svojo pot na Hawaiih.

Podaki kazejo, da so tudi najbolj oddaljeni koralni grebeni ze kazejo vpliv cloveka, ter da je prekomerni ribolov viden na skoraj vseh koralnih grebenih.” Pipeline masters Novice iz tekme “RIP CURL PRO PIPELINE MASTERS OFF TO A STUNNING START

The Banzai Pipeline, Hawaii turned on with some solid two-metre (five to six foot) barrels to play host to round one of the Rip Curl Pro Pipeline Masters.

It was a day of mixed fortune as the handful of locals and Foster’s ASP Men’s World Tourers battled with the challenging and changing conditions with former event champions Bruce and Andy Irons (HAW) and Jamie O’Brien (HAW) claiming wins while seven times world champion Kelly Slater was soundly defeated by Danny Wills (AUS).

O’Brien, who literally lives in front of the famed Pipe wave, used his local knowledge to great effect when he snagged a wave in the last 20 seconds to come from behind to win against CJ Hobgood (USA) and Travis Logie (ZAF). He looked at ease on the wave as he sat underneath the lip and was elated to ride the wave to victory.

O’Brien, who won the event 12 months ago, paid respects to the wave and the event’s past champions as he knows only too well that the wave can give, but it can very quickly take away.

Creating a huge stir in his upset of Slater, Wills was happy to be competing against his favourite surfer and as expected, was rapt to get a win over him. Slater had not been defeated in round one of an event so far this year.

Both members of the brothers Irons team were solid in their respective heat victories with both standing solid on the left hand waves at Pipe and the rights which form at Backdoor Pipe.

With the title race having now been decided, Andy looked relaxed but stated he was eager to finish his 2005 campaign with a win.

Going to press tour rookie Tim Reyes (USA) notched up a perfect 10 in the last heat of the day. With the giant score he left his more seasoned rivals, Luke Egan (AUS) and Sunny Garcia (HAW), needing combination scores (two good scoring rides) to catch him.

The Rip Curl Pro Pipeline Masters is the final of the 2005 season and is also the last on the Vans Triple Crown Of Surfing where the most consistent over the Hawaiian pro surfing tri-series of events is rewarded. At present the frontrunners include Pancho Sullivan (HAW) and Jake Paterson (AUS). With no eliminations from the event today both are still well and truly in the race for the prestigious prize.

With the swell direction swinging throughout the day and with a north-west swell predicted to become more prevalent overnight organizers will assess conditions at first light tomorrow morning and decide on the proceedings for the day. ” Clark Foam No v surf industriji trenutno res nastaja panika, ker se shajperji mogoce celo prevec bojijo tega da bo zmankalo blankov… in seveda konkurence Avstralija in China, Taiwan… no stvar ni tako huda… ker obstajajo resitve…. Ena od teh je seveda nam zelo domac stiropor,druga je pa surftech tehnologija in se kaj bi se najdlo….Stvar se bo sicer zavlekla pri masovni izdelavi tako da se tega bolj bojijo veliki giganti….no tukaj je nekaj napotkov za surfarje kako naj pomagajo pri tem da cene dil nebi poskocile iz sedaj 300$ na lahko tudi 1000$…

1. Do all your Holiday shopping at your local surf shop. Not the mall, not Hollister!

2. Ask your friends and family to also shop at your local surf shop.

3. Ask your shaper to shape you an epoxy board.

4. Buy a SurfTech or other Pop Out, licensed by your shaper. They’ll get a royalty.

5. Buy t-shirts, sweatshirts, stomp pads or any other accessories your shaper sells.

6. Take better care of the boards you have. Give your local glasser first opportunity to fix dings.

7. Don’t bitch when the price goes up. Supply and demand. If this were gas the prices would go up $3000 a board.

8. Don’t gripe to your shaper about not being able to get your board. It’s not their fault.

9. Surfboards are insanely cheap for a custom handcrafted product. Don’t grind your shaper for a bro deal when the blanks become available again.

10. Buy your shaper a drink! They are all losing money and sleep. Show some appreciation for that time you had to have 3 boards done in a week for your indo trip. Koncno “Se druga porcija sobotnih fotk.” 3. in 5. december made in Italy Ja tudi iz Italije sporocajo o tem da je v zacetku decembra bil vikend v znamenju valov in rajdov ,ki si jih nekateri lahko zapomnejo kot dnevi ,ki se nikoli ne bodo ponovili….. “No da so v Varazzeju dobri valovi nekateri ze vemao 3. in 5. Decembra so pa nekateri furali valove ,ki se lahko merijo z vsemi najbolj znanimi spoti v evropi….

” 3. december v Franciji “Ko smo ravno pri Francozih, v soboto niso bili valovi samo pri nas, ampak tudi v sredozemskem delu Francije. Ne samo to, okolico Marseilla je zadel eden vecjih “”swellov””. Foto 1 Foto 2 Video (5mb)” Francoz na WCT Mickael Picon se je uvrstil na WCT 06. Pipeline Masters cakalna doba se zacne danes, baje pride ogromen swell cez 2 dni. Sunset Beach Drugo tekmo Triple Crowna na Hawaiih je dobil Jake Paterson, posvetil jo je Maliku Joyeux. “

Andy Irons

Jake Paterson iz Avstralije je zmagal na drugi tekmi Vansovega Triple Crowna na Havajih. V finalu stirih je tekma potekala predvsem med njim in Andy Ironsom. Andy je bil se posebej naspicen, saj je ze v Braziliji zapravil moznosti za osvojitev naslova prvaka in bi se potolazil z Triple Crown naslovom. Vendar pa sestevka 17.1 tocka za dva vala ni mogel preseci. Zmagovalec prve tekme na Hailewi Pancho Sullivan je izpadel v cetrtfinalu, a se vedno drzi skupno vodstvo. Jake je zmago posvetil tragicno preminulemu Maliku Joyeux.

Iz bolnice so sporocili razlog smrti petindvajsetletnega Malika. Kot je vecina predvidevala – poskodba glave in utopitev. Napovedana je tudi posebna prireditev v njegov spomin.

Razvrstitev Vans Triple Crown of Surfing po O’Neill World Cup of Surfing in pred zadnjo tekmo – Pipeline Masters:

1 Sullivan,Pancho HAW 3988

2 Paterson,Jake AUS 3850

3 Fanning,Mick AUS 3603

4 Irons,Andy HAW 3355

5 Howse,Jarrad AUS 2916

6 Monteiro,Raoni BRA 2902

7 Garcia,Sunny HAW 2901

8 Stedman,Luke AUS 2901

9 Sodre,Yuri BRA 2764

10 Durbidge,Bede AUS 2755

Eden najboljsih surferjev na svetu (po besedah v Poletu) je super stoked, ker se je uvrstil v WCT tour, za prihodnje leto. Jarrard Howse nasmejan kot ponavadi.” Foto “Se nekaj sobotnih slik.” Clark Foam??? Od ustanovitelja Clark Foama Gordona Clarka je prisla novica, da bo Clark Foam zaprl svojo tovarno in prenehal izdelovati blanke. Tovarna Clark Foam stoji v precej fancy kraju La Niguel v Orange Countyju v Kaliforniji, ki ne želi takšnih tovarn v svojem okolišu. Environmental Protection Agency [EPA] je ClarFoamu nalozila, da mora v roku dveh tednov ustaviti vso proizvodnjo (1000 blankov na dan), Gordonu Clarku pa grozijo kazni, civilne tožbe in celo zapor, zato se je odlocil zapreti tovarno. Kaj to pomeni?

ClarkFoam je dalec, dalec najvecji svetovni proizvajalec blankov (90%). Shaperji zato panicno klicejo dobavitelje blankov, ti pa ze dvigajo cene preostalih blankov, ki jih imajo na zalogi. Ce je zaprtje tovarne dokoncno, zna biti z dilcami velika kriza, cene pa bodo sle mocno navzgor, saj je malo verjetno, da bo v kratkem casu ClarkFoam nadomestila druga tovarna, osvajanje tehnologije in pravih shapeov je dolgotrajen proces. Sicer je to priloznost za avstralska podjetja, ki izdelujejo blanke, vendar je njihova kapaciteta zaenkrat veliko premajhna, da bi prevzeli breme ClarkFoama. Poleg tega so Clarkovi close tolerance blanks precej boljsi od katerihkoli drugih blankov na svetu.

Kaj se lahko pripomnimo? Zivel stiropor in domace dilce iz epoxyja. ISE Tour Italija ISE ITALIAN SURF TOUR 2006 – FIRST EDITION 1: LIGURIA – CHIAVARI > WEST SIDE SURF OPEN-BILLABONG > MAREC

2: TOSCANA – TENTATIVE > APRIL

3: SARDEGNA – BUGGERRU > QUIKSILVER SARDINIA SURF TROPHY > MAJ/JUNIJ

4: LAZIO – BANZAI > RIP CURL PRO – 15 SEPT./31 OKT.

Odprto za vse.

Sobota “Nekaj slik.” Malik Joyeux umrl na Banzai Pipeline Malik Joyeux iz Tahitija je v petek zjutraj po havajskem casu ujel svoj zadnji val. “

Malik Joyeux, zmagovalec Billabong XXL za najvecjo tubo 03/04, ki jo je odpeljal na Tehupoo in surfer nekaterih najvecjih in najbolj norih valov na istem spotu je v petek ob 10:00 po havajskem startal na tubo na Pipelinu. Ko je hotel napraviti botom turn v tubo je lip padel naravnost na Malika, mu zlomil surf, strgal leash, Malik pa je izginil izpred oci. Surferji, resevalci in gledalci iz plaze so ga poskusili najti, uspelo jim je sele cez okoli 10 minut, ko so Malikovo telo nasli na bliznjem beachbreaku. Ozivljanje ni uspelo. Lineup na Pipelinu se je izpraznil in surferji so se zbrali na plazi v molitvi za Malika.Slike zadnjega vala iz Pipelina

Greg Long: It was about a three wave set and he was kind of sitting a little deep for this one, it was one of the west ones with a left on it. And he just paddled for it and I was kind of more on the Backdoor side, but it almost looked like he paddled a little bit too far in from where he wanted to be. But it still looked like he was in a good spot for it. So, I just saw him go and then I was looking at the next one, and then there was another bigger one behind it. After that there was a little bit of a lull, and I turned around and heard everybody yelling and screaming, waving their arms, and then right away out in the lineup, maybe like a half dozen guys started paddling over there. I caught a wave and I was there on the inside next to Bonga, and like maybe 20 more people paddling around just looking. I guess he wasn’t wearing a leash so that’s why it was so hard to find him. But it was weird because nobody even really knew for sure if he had in fact gone down. So it was freaky because it was like he could be on the beach, but there were like maybe 20-to-25 people swimming around, paddling, diving down, looking and then maybe half of them went in. So I was still out there, and then like maybe a dozen more people came running down the beach with fins and they all jumped in, and it was just one of those things where in between sets you could see the bottom, so you’d be looking around for something, and then when a set would come it would just be all wash. The guys who were there with fins kind of got sucked down pretty quickly, and then some of them started yelling and I saw them pulling him up out of the water. So someone grabbed a longboard and they got him up onto the board and tried doing a couple compressions on the board, but it’s really hard to paddle and do that. I was probably like the fourth person there and we just started shoving him in, and then there were like 15 of us kicking and paddling and pushing each other. And we got him far enough in, but then we kind of got caught inside of a wave in the last couple of feet, so we were just bear hugging him to the board. We finally got to the beach and got him up and started giving him breaths and compressions and then that was that. The lifeguards took over. He was probably under for at least 15-minutes.

Laird Hamilton: “”””I saw guys carried out of Pipeline daily, I saw one guy who had the top of his scalp torn off like a boiled egg after it’s been cut with a knife. I’ve seen guys with broken arms, broken backs and even broken necks. I once went over and landed on my board and split my head open like it was tomahawked. Now with the crowds you have people putting themselves into more critical positions, going deeper and deeper, and other guys dropping in on you””.

Naslednji dan je bil Pipeline, sicer ob nekoliko manjsih valovih, spet poln.

Malik Joyeux, 1980-2005″ Oz Surfanje v avstraliji. Heaviest wave ever. ” ” 100.000 V dobrih stirih letih od postavitve tele strani smo prilezli do stevilke 100.000 ogledov. Mraz? “Epic Tuesday – Toro, Sweden.” QS Eddie Aikau Izbrani so udelezenci big wave tekme na Hawaiih. “Big Wave Invitational in Memory of Eddie Aikau

Je tekma, ki razcisti kdo je kdo v surfanju velikih valov. Ze samo povabilo na tekmo pomeni priznanje za surferja, saj mora biti ta po vzoru Eddieja ne samo dober surfer, ampak vsestransko domaČ v morju. Za razliko od nekaterih drugih tekem “”The Eddie”” ostaja zvest tradiciji in ne dovoljuje uporabe jet skijev, ampak se valove lovi izkljuČno s pedlanjem. Spot na katerem poteka je Waimea Bay, minimalna višina swella za zaČetek tekme pa je 20 feetov, kar pomeni na Waimei valove cez 30 feetov. V 16 letih odkar tekma poteka so bili valovi dovolj veliki samo 6krat. Tudi zaradi redkosti je tekma nekaj posebnega.

Eddie Aikau se je rodil 4. maja 1946 kot Edward Ryon Aikau in njegovo življenje je bilo ves cas povezano z oceanom – eden prvih lifeguardov, zagrizen big wave surfer in pravi Hawaiican. Zgodbe pravijo, da se je Eddie na najveČjih valovih, ki so se jih ostali lotevali s strahom, zanalasc vrgel s surfa, samo da bi videl, kako ga bo zmlelo. Za zabavo. Tak naslov nosi tudi knjiga o njegovem zivljenju – Eddie would go. Eddie je izginil v morju, ko je bil del odprave, ki je v tradicionalnem kanuju hotela ponoviti pot staroselcev med Tahitijem in Hawaii. Kanu je v kanalu Molokai, kmalu po izplutju, ujela huda nevihta, coln je zacel puscati in se je delno potopil. Clani posadke so viseli na stranicah in cakali na pomoc, medtem ko jih je mocan tok nosil proti jugu. Po veČkratnih prošnjah je kapitan Eddieju dovolil, da odvesla po pomoČ na 20 kilometrov oddaljen otok Lanai. Tako je 17. marca 1978 ob 10:20 Eddie na svojem surfu odveslal po pomoc: “Don’t worry, I can do it. I can get to land.” Ob pol devetih zvecer je pilot letala opazil opozorilne rakete iz colna in do polnoci je bila posadka resena. Eddie pa je izginil za vedno.

POVABLJENI / ZAMENJAVE:

Clyde Aikau (Hawaii) 1. / Mel Kinney (Hawaii)

Ross Clarke-Jones (Australia) 2. / Tom Carroll (Australia)

Shane Dorian (Hawaii) 3. / Ross Williams (Hawaii)

Keone Downing (Hawaii) 4. / Kalani Chapman (Hawaii)

Sunny Garcia (Hawaii) 5. / Reef McIntosh (Hawaii)

Mark Healy (Hawaii) 6. / Garrett McNamara (HI)

Michael Ho (Hawaii) 7. / Braden Dias (Hawaii)

Andy Irons (Hawaii) 8. / Gary Elkerton (Australia)

Bruce Irons (Hawaii) 9. / Anthony Tashnik (CA)

Noah Johnson (Hawaii) 10./ Tony Moniz (Hawaii)

Brian Keaulana (Hawaii) 11. / Derek Ho (Hawaii)

Rusty Keaulana (Hawaii) 12. / Tom Curren (California)

Titus Kinimaka (Hawaii) 13. / John Gomes (Hawaii)

Brock Little (Hawaii) 14. / Keoni Watson (Hawaii)

Peter Mel (California) 15. / Kala Alexander (Hawaii)

Jamie O’Brien (Hawaii) 16./ Vetea David (Tahiti)

Myles Padaca (Hawaii) 17. / Taylor Knox (California)

Paul Paterson (Australia) 18. / Chava Greenlee (Hawaii)

Tony Ray (Australia) 19. / Greg Long (California)

Makua Rothman (Hawaii) 20. / Ken Collins (California)

Kelly Slater (Florida) 21. / Ryan Rawson (Hawaii)

Jamie Sterling (Hawaii) 22. / Carlos Burle (Brazil)

Pancho Sullivan (Hawaii) 23. / Chris Malloy (California)

Darryl “”Flea”” Virostko (California) 24. / Zane Aikau (Hawaii)

ZMAGOVALCI:

1985 – Denton Miyamura (Hawaii)

1986 – Clyde Aikau (Hawaii) – Eddie Aikau’s younger brother

1990 – Keone Downing (Hawaii)

1999 – Noah Johnson (Hawaii)

2000 – Ross Clarke-Jones (Australia)

2002 – Kelly Slater (Florida, USA)

2004 – Bruce Irons (Hawaii, USA)” Jp Stark praznuje “No eden najbolj znanih francoskih shaperjev Jp Stark

praynuje te dni 25let izdelovanja surf desk pod svojo znamko..

http://www.starksurf.com/” “Ja te dni praznuje zelo znan Francoski shaper JP Stark 25.let obratovanja in shejpanja surf desk pod njegovo blagovno znamko.V tem casu je popravil tudi marsikater ding in se kaj na nasih deskah.Kaksni so njegovi izdelki si pa lahko ogledante na http://www.starksurf.com/

” Jack Johnson II Karte imamo tako, da… Imamo karte za koncert Jacka Johnsona v Milanu 9.3.2006. Kdor bi sel, naj cimprej poslje email z imenom priimkom ter GSM na info@ujusansasurfklub.si

Prednost imate tisti, ki ste se pofockali pri ta prvi novici o Jacku. Predvidena cena za karto+prevoz z busom je 14 tisoČ sit. Triple crown of surfing “Vans Triple crown of surfing – WEBCAST, tekma se zacne ob 8:00 po lokalnem casu oz. ob 19:00 po nasem (Slovenija minus 11 ur).” The Vans Triple Crown of Surfing je ena najbolj zazeljenih surferskih lovorik. Skupna zmaga na treh razlicnih spotih na North Shore Oahu je dokoncno dokazilo kvalitete surferja, saj se vedno velja – kdor se ni dokazal na velikih valovih North Shora mu v surf karieri nekaj manjka. Tri tekme so se zaČele z Op Pro Hawaii (Nov. 12 – 23 na spotu Haleiwa), sedaj pa poteka O’Neill World Cup of Surfing (Nov. 25 – Dec 6 na spotu Sunset Beach). Obe tekmi sta ranga WQS s 6 zvezdicami (najvec). Zakljucna tekma The Rip Curl Pro Pipeline Masters pa je poleg tega se veliki finale svetovnega pokala WCT. Letosnji Pipe masters praznuje 35letnico obstoja in od 8 do 20 decembra bo v tubah se prav posebno vroce. Medo “Sneg in valovi – FOTKE” Surfari: Espana “Malo pozno ampak od srca – FOTKE iz oktobrskega surfaija po Spaniji. Foto: Andraz in Ursa” Davek na surf “No tako,da se v surf industriji sluzi vemo,da od surfa zivijo nekateri vemo…no v Avstraliji so pogruntali se eno novo…… ” “Ja vec lahko preberete na naslovu no v Avstraliji ko kupis desko baje ze placas davek,no ker to ni dovolj bi hoteli vrli politiki dodati se en davek na uporabo morja ,kot pri avtomobilu cestna taksa…..hmmmmm….wird people… :crying:” Zur in kombiji Vsi, ki vas zanima kdaj bo naslednji Ujusansa zur… Vsi, ki vas zanima kdaj bo naslednji Ujusansa zur…vam lahko povem da v cetrtek 22.decembra. Uvod v bozicno novoletne praznike.

Ce ma pa kdo prostor, da prezimi dva majhna bela kombija naj se pa prosim javi. Rekord Nov rekord v guzvi na valu. ” Nov rekord v guzvi na valu.

Surfarji, vsak na svoji deski, so se spustili po 1,5 metra visokem valu ob plaži imenovani Praia de Macumba ter s tem podrli prejšnji rekord, ko se je na enem valu skupaj spustilo 38 deskarjev.

Rekord so priznali tudi uradniki Guinnessove knjige svetovnih rekordov v Braziliji, v roku dveh mesecev pa naj bi ga potrdili tudi v Londonu, je dejal Diogo Mourao, predstavnik podjetja Longboard Classic 2005, ki je organiziralo dogodek. “”Strateško smo namestili tri kamere in tako dokumentirali dogodek,”” je dejal Mourao: “”Zato menim, da ne bomo imeli težav pri potrjevanju rekorda.””

Dosedanji rekord je imela v lasti skupina 38 deskarjev. Po istem valu so se spustili decembra 2002 v Avstraliji. Štirideset surfarjev je deskalo na istem valu julija lani v San Diegu, vendar njihov rekord ni bil potrjen, je še povedal Mourao. Zanimivo pa je dejstvo, da isto podjetje že v soboto organizira nov dogodek, kjer bo še veČ deskarjev poskušalo podreti pravkar postavljen svetovni rekord.

VIR: 24ur.com

PS: dodamo lahko samo se to, da so rekord v Avstraliji in San Diegu postavljali na ENI VELIKI DESKI, tule pa gre za pravo gužvo…” Pakoworks “Pakoworks.com stran slik fotografa Boruta Vidrajza.” Jack Johnson Ujusansa organizira obisk koncerta Jacka Johnsona. Pofocki se, ce bi sel. Tolk zaenkrat. NOVO: Ujusansa knjiznica Odpira se Ujusansa knjiznica… Ujusansa knjiznica

Odpira se Ujusansa knjiznica, ki bo namenjena surferski literaturi in bo skrbela, da bomo boljse teoreticno podprti na podrocju surfanja. Oziroma, ker nimamo za 5 dkg zemfa, si moramo kaj prebrati.

Knjiznica bo delovala takole:

– poklices 041 877 057 in se pozanimas ali je zeljena knjiga na voljo in kdaj jo lahko prides iskat

– prides po knjigo in prineses 50 EUR kavcije

– knjigo vrnes najkasneje po 14 dneh in dobis nazaj 50 EUR kavcije ali

– knjigo podaljsas se za 14 dni, ce ni ze rezervirana

– ce knjige ne vrnes v 14 oz. 28 dne jo obdrzis, ker izgubis kavcijo, Ujusansa knjiznica pa za tvojo kavcijo kupi novo knjigo

Donacije:

– Ujusansa knjiznica sprejema v dar knjige, DVDje, CDje in kasete

– Ujusansa knjiznica sprejema denarna darila, ki jih porabi za nakup knjig

– Ujusansa knjiznica dobi tudi 4% od vsake knjige kupjene preko nase strani na Amazonu in to provizijo namenja za nakup novih knjig, ce kupujete preko Amazona kupujte preko Ujusansa strani

Knjige:

– SURFING, John Conway, 1988: vse kar potrebujete vedeti od osnovnih tehnik, opreme, do zahtevnih manevrov izpod peresa Johna.

– STORMRIDER EUROPE (donacija od Andraza in Klemena): najbolj popoln vodic po spotih v Evropi in Maroku

– THE WORLD STORMRIDER VOL I.

– THE WORLD STORMRIDER VOL II.

– SURF SCIENCE: AN INTRODUCTION TO WAVES FOR SURFING, Tony Butt& Paul Russell, 2002: fizikalna knjiga o valovih iz surferskega stalisca z enostavno razumljivim jezikom

– PIPE DREAM: A SURFERS JOURNEY, Kelly Slater: Avtobiografija Kellyja Slaterja

– FIT TO SURF: THE SURFERS GUIDE TO STRENGHT AND CONDITIONING, Rocky Snyder

– SICK SURFERS: ASK THE SURF DOCS AND DR. GEOFF, Mark Renneker

– TAJ BURROWS BOOK OF HOT SURFING, Taj Burrow

– SURFING INDONESIA (donacija Andraza)

– FOOTPRINT: SURFING EUROPE

– DVD: LEARN TO SURF, BIC

– DVD: ONE, BIC

Toliko zaenkrat. Naprodaj Mare prodaja surf in wetsuit.

“6’3″” Quiksilver shortboard z noseguarom

nov grip na repu

leash

FCS fini

torba

Cena: 300eur

Wetsuit Quiksilver Synchro 3/2

velikost M

star pol leta

Cena: 90eur

GSM: 041226675 (mare)” Santa Marinella Rip Curl Pro “V sredo 16.11. se zacne tekma v Italiji na spotu Santa Marinella. Vsi, ki bi tekmovali na zakljucku italijanskega prvenstva se pojavite tam en dan prej (15eur). Novice o tekmi so na strani Santa Marinela Surf kluba.” Aquaskipper “Aquaskipper je recimo en bajk za po vodi. Kaj bi govoril, poglejte video in stran.” Morocco – Thagazout surfari ” Slike iz surfarija v Thagazoutu. Foto: Romi & Klemen” Newstler Mamo nov newstler by Grega. Portugal – Peniche surfari “Slike iz surfarija v Penichu. Foto: Rok” Damien zmagal v Braziliji Nova Schin Festival WCT Brazil je dobil Damien Hobgood, Slater je izpadel v cetrti rundi proti Travisu Logieu, nato pa je Nathan Hedge izlocil Andyja Ironsa in dirka za naslov prvaka se je koncala. ” ” Ups, spet mi je uspelo Kelly Slater je se sedmic postal svetovni prvak. “

“I’m feeling pretty good. I’ve just been through a complete emotional roller coaster from being really sad thinking of my dad [who passed away in 2002] to being really happy after talking to my family and just thinking about the whole big thing. I really need a little time alone just to sit and dwell on everything I think. I’m just super relieved it’s over. It was an amazing year. Andy didn’t really get in gear until the end of the year and I knew at some point he was going to make a rush and really didn’t expect him to go out early here. I thought he was going to win. I’m feeling for Andy at the moment.”

Slater je presegel svoj lastni rekord sestih naslovov svetovnega prvaka.

Prvi naslov je osvojil prav tu v Braziliji – Rio de Janeiro leta 1992. Naslednje leto je izgubil proti Derek Ho (HAW) potem pa drzal naslov od leta 1994 do 1998.

Slater je nehal tekmovati 1999 in se na pol upokojil do leta 2001. Takrat je postal edini surfer, ki mu ni bilo treba v kvalifikacije za WCT ker so mu vsi prireditelji tekem podelili wildcard.

Slater je z 20 leti postal najmlajsi svetovni prvak in je sedaj z 33 tudi najstarejsi, ta naziv je prevzel od Marka Occhilupa (AUS), ki je osvojil naslov prav tako pri 33 letih a je rojen junija Slater pa februarja.

Slater je z nagradami na tekmah zasluzil $US1,303,105, kar je najvec med vsemi surferji.

Edini nedosezeni rekord je v stevilu zmag, ki ga z 33 zmagami drzi Tom Curren (USA). Slater ima sedaj 31 zmag.” Mundaka Tokrat novice o Mundaki iz prve roke. Serbus,

studiram v Bilbau in lokalci so mi povedali, da Mundaka deluje ze dobra 2 tedna. Sprva se je zacelo samo z majhnimi valovi, lokalci pa so furali ze tube. Upam da bom v prihodnje uspel poslat se kako fotko iz Mundake kr nameravam obiskat ta spot. LP, Aljaz Marocco Malo novic iz Marrakecha in Thagazouta – swell v glavnem 2-3metre

– ful je vroce

– surfa se pa anchor point, take pocasne stene po 100m za furat pa zavijat pa ene 20 ljudi v vodi

– thagazout ima zdaj 4 al 5 surfshopov

– cune, ki so naprodaj v surfshopu modeli k delajo v sho In se enkrat fuzbal Davidu Beckhamu Real Madrid ne pusti surfat. “David Beckham has been banned from his new hobby of surfing.

The Real Madrid star has been warned by club bosses that the risk of him being injured while having fun at the beach is too high.

A friend told the Daily Star, “”David loves the thrill of surfing and would like to do it more often. He’s naturally very sporty, has great balance and is supremely fit – so he was always going to be good on a surfboard. He might not be Keanu Reeves in Point Break just yet, but he’s been pretty impressive riding a wave.

“”He had a couple of lessons in Morocco and picked it up really quickly. But he has to be careful because of the risk of injuries. David plans to surf a lot more when he retires from football. Victoria loves it, too, because Becks looks very cool on a surfboard. She’s not as sporty, so she’s happy just to watch.””

One source at the club added, “”Real Madrid takes no chances with the fitness of players.””

:laughing: :laughing: :laughing:” Fuzbal “Kdor se ni videl Pepsijeve reklame v kateri “”surfajo”” slavni nogometasi si jo lahko pogleda tukaj Zraven pa se filmcek kako so snemali zadevo.” Offshore “dejcevi posnetki iz sobotnega surfanja. KLIK” Leca za valove Nekaj za Piran. A new water lens may allow engineers to focus ocean waves. Focusing water waves could potentially enhance the output of wave-powered energy generation schemes, protect ocean front real estate from wave damage, and even amplify waves for surfing and other seaside recreation activities.

Researchers from the Hong Kong University of Science and Technology showed that it would be possible to make a lens from an array of vertical cylinders secured below the water, which focus small ocean waves into larger ones.

The researchers reached their conclusions by simulating the propagation of water waves through an array of ocean bottom-mounted cylinders. By varying the size and spacing of the cylinders, they showed that they could control the reflection, transmission and direction of the water waves through the array, in much the same way that mirrors and glass lenses control light. SportFest Sejem sportfest ter Narava Zdravje se zacne danes. Pridite nas pogledat v halo A2, stopite za stant in zaplesite hubabuba balon. “Zapleši huba buba huba buba huba balon Zapleši huba buba huba buba huba balon Zapleši huba buba huba buba huba balon Zappojmo huba buba huba buba huba….

CETRTEK – PETEK – SOBOTA od 10:00 do 19:00 v hali A2

Letosnji tecajniki lahko se dobite CDje s slikami na stantu, ce jih se niste.

” CRO “Slike od sobote” Surfer Mag “Revija surfer je za svojo zbirateljsko izdajo “”najela”” Jacka Johnsona in Chrisa Malloya.” “

Kaj sta spravila skupaj? Revija je prviČ natisnjena na recikliranem papirju, prvic je covershot cez cel ovitek – spredaj in zadaj in prvic ima revija dve verziji z razlicnima naslovnicama, ker se pac nista mogla odlociti katero fotko dat na prvo stran. Za vsebino bo pa treba revijo nekje izbrskat.” Foto: Ales “GALERIJA” Kids, dont try this at home “Teahupoo je dozivel svoj Sunday Bloody Sunday. Sedaj se filmcek surfanja Manoe.” “

Malik Joyeux – tolk visok v tubi na Teahupoo definitivno noces bit, za Malika se je srecno izteklo

Zgodba by Tim McKenna (www.tim-mckenna.com):

SUNDAY BLOODY SUNDAY

Tow Teams present:

Laird Hamilton / Makua Rothman- Koby Abberton

Manoa Drollet / Malik Joyeux,

Garett Mcnamara / Ikaika Kalama,

Raimana Van Bastolaer / Arsene Harehoe.

Vetea David / Karim

Brad Gerlach / Campbell Farell / Doug Young.

Didier Tin Sinh / Kevin Johnson / Tapuari Laughlin / Patrice Chanzy / Robert Teriitehau / Thierry Tching

Chuck Patterson / Scott Chandler.

Calunga / Jody / Warren .

Massive tubes, new records, broken jet skis, wild wipe-outs and severe lacerations for the third Tow-In Sunday of the year.

Only a few weeks after the last big south swell hit the Tahitian islands, Teahupoo turned it on again for an elite crew of tow-in surfers.

Early in the morning a group of body boarders were charging clean, glassy 12’ + conditions. By 10 am 12 jet skis and numerous boats had taken over the line-up. Raimana Van Bastolaer suffered a horrendous wipe-out when he positioned himself too high after the bottom turn and got thrown off his board at the worst spot. The lip slammed Raimana down into the reef and split the back of his foot, resulting in fifteen stitches and numerous aching muscles.

An hour later, Malik Joyeux, nearly made the same mistake but managed to hold his line in the pocket and ride the wave right through. The extra four kilos of lead he had added to his board a few days before certainly worked this time round. Malik’s wave is probably the widest tube ever surfed at Teahupoo. A beast so wide you could fit a FedEx truck sideways inside the tube.

Manoa Drollet scored the bomb of the day early in the afternoon: a perfect, deep blue, 40’+ set wave with a slightly more westerly direction than the others. He slotted himself perfectly for a deep tube and got blasted out of the tube by the spit.

The volume of water being moved around was so huge that all the water started draining off the reef and sinking below sea level. Cinematographer Larry Haynes was swimming right in the sweet spot at the time and managed to record the ride but got sucked into the huge lip and went over the falls. He finished up in the lagoon, minus a swim fin and his diving mask, copping a few bruises and scrapes as proof of entry.

Manoa’s wave is the biggest wave ever surfed at Teahupoo: a mutant west bowl that allowed the talented Teahupoo local to ride the tube deep in the bowl section with a 15’+ lip right above him.

The explosion created by Manoa’s wave left a huge white water trail in the whole line-up area. On the second wave of the set, Garrett McNamara started sliding down the face of this perfect white water tube right in the treacherous bowl section. He suffered heavy lacerations to both legs. «You’ve got to pay your dues some day» he explained, with a smile, a few minutes later. After numerous horrendous wipe-outs at Teahupoo over the last four years, he has managed to come out practically unscathed each time. This time he gets to go back home with one of the worst Teahupoo tattoos in history!

Eric Akiskalian from Towsurfer.com happened to come down with a heart surgeon. Lucky for Raimana, Garrett and Eric who also cut his foot on the reef the previous day. They had the luxury of being patched up right there on the boat or on the beach. Kiwi charger, Doug Young, was dropped off on the same wave by Thierry Tching and happened to be 15’ feet deeper than Garrett but miraculously came out without a scratch.

Laird Hamilton got a few deep rides and performed some classic trademark lay-back barrels. During the day Koby Abberton and Makua Rothman had the luxury of Laird’s tow-in expertise and got dropped off on some gems. Unfortunately, Laird was added to the injured list when he kicked out at full speed, his board hitting some chop, leaving him with a twisted knee as a result of hyper-extending his leg.

Tahitians Didier Tin Sin, Patrice Chanzy, Vetea David, ArsČne Harehoe, Kevin Johnson and Jody, also got their fair share of massive tubes in between the usual dramas. Waves nearly caught three boats and one jet ski got smashed on the reef when it broke down in the take-off area, just as a set rolled in.

An amazing day, full sketchy situations and great rides that confirms Malik Joyeux and Manoa Drollet as the most consistant Tow-In team at Teahupoo. Either way you look at the waves and measure their size. It seems that the 2 Oxbow team riders old all standing record at Teahupoo. for biggest wave, biggest tube, widest tube and deepest, longest barrel.” Mundaka II Se nekaj o Mundaki Mundaka is dead

Znanega levega vala v Mundaki ni veČ…vsaj za zdaj. Situacija je tako kriticna, da so bili pri Billabongu prisiljeni odpovedati Mundaka Pro WCT, ki naj bi se odvijal v oktobru 2005. Prvi surferji, ki so se zavedli problema, so mislili, da gre samo za slab swell v prvih mesecih leta. Ker pa je val (kar ga je sploh bilo) ostajal svoh je pocasi vsem postalo jasno, da mora biti vzrok nekaj drugega.

Na tem obmoČju sta drenaza in odstranjevanje mivke cisto obicajen pojav, a lansko leto so lokalne oblasti sle predalec in odstranile 350.000 kubicnih metrov mivke v izlivu reke Guernika, tako da bi vecji tankerji lahko tukaj pluli vse leto. Govorilo se je celo o gradnji zavarovane plaze za turiste. Veliko je bilo govoric, ČenČ ipd.,zato je Fernando Munoz (revija Surfer Rule) sel poizvedovat v samo Mundako, da bi odkril na cemu je stvar. Pravi, da je v obmoČju take-offa, kjer je bila pred Človeskim posegom globina morja 3 m, zdaj ”luknja” globoka 11 m – kar pomeni, da tudi ogromen swell ne more naredit vala. Lahko samo upamo, da bo narava poskrbela za ponovno nalaganje mivke.

Za tiste, ki nam ni vseeno in bi radi prepreČli podobne situacije: www.savethewaves.org

Tjasa Francija “Pa se filmcek iz tekme.” AI wins QS Pro v Hossegorju zakljucen. “Potem, ko je CJ Hobgood v cetrtfinalu izlocil Slaterja je Andy Irons imel prosto pot do zmage. V finalu je premagal prav CJ Hobgooda in ze tretjic zapored osvojih francoski WCT, ter zmanjsal zaostanek za Kellyjem.

CJ” Bali V soboto eksplozije na Baliju. 32 mrtvih in 101 ranjen, Slovenci vsi OK. Double trouble Krokodil napadel morskega psa? ” ” Sportfest 2005 V okviru sejma Narava-Zdravje bo potekal tudi sejem Sportfest 2005 in sicer od cetrtka 13.10 do sobote 15.10.2005. Sejem Sportfest je sejem na katerem se predstavlja slovenski sport in sportne panoge in seveda bomo predstavljali tudi deskanje na valovih. Vabljeni na stant pokramljati o surfanju. Kdor bi lahko pomagal naj bere naprej… Kdor ima cas, voljo in podmazan jezik od cetrtka do sobote prebiti nekaj casa na surferski stojnici (kadarkoli) naj se javi na email: info@ujusansasurfklub.si ali gsm: 041 495 847 (klemen). Zateva se visoka zagretost za surfanje, odgovarjanje na vse sorta vprašanja mimoidoČih firbcev in interesentov za surfanje, srecanje kolegov, ki pridejo pogledat na stojnico in mirni zivci pri vprasanjih o windsurfingu. 😉 SK8 kontest V Ajdovscini, 1.10. ob 15:00. ” ” Mi o volku… Jarrad Howse (surfer iz Poleta) pa je zmagal na WQS tekmi Santander Pro. FOTO FOTO FOTO “Fotke iz Surf Kemp Francija 2005 so sedaj na ogled v nasi galeriji!

Surfanje

Padajne

Ljudje

Francija” Rita Se je okrepila, veter piha kar z 280km/h. “

” Trestles Tekma koncana, zmaga Slaterju. “

V finalu je Kelly slater premagal Phil Macdonalda (AUS), ki je v cetrtfinalu izlocilu tudi Andyja Ironsa.

V skupni razvrstitvi je Kelly usel na udobnih 1000 pik:

1 Kelly Slater USA 7574

2 Andy Irons HAW 6528

3 Mick Fanning AUS 5838

4 Trent Munro AUS 5618

5 Phillip MacDonald AUS 5363

6 Taj Burrow AUS 5046

7 C.J. Hobgood USA 4688

8 Cory Lopez USA 4395

9 Nathan Hedge AUS 4263

9 Fredrick Patacchia Jr HAW 4263 ” WCT France Domacine bo na tekmi z wildcardom zastopal Miky Picon, trenutno 8. na WQS in hajvisje uvrsceni Evropejec. Se malo chopuja Slike “

“”That wave I rode, was the best wave of my life. I will probably never ride one like that again because what I experienced only happens once in a lifetime.”” – Shane Dorian

“”It was the biggest and heaviest Teahupoo ever”” – Garrett McNamara

” Tekma v Rimu Finale italijanskega shortboard prvenstva na Santa Marinelli. “

Cakalna doba 1.-31.oktober.” Danes je zur Ob 20:00 v Baileys Pubu. Katrina “Kaj so poceli na Z obali Floride med orkanom Katrina? Poglej!” Boost Mobile Pro Na spotu Trestles poteka tekma WCT. “

Biznis as usual.

Trenutno je zakljucen drugi krog, vsi favoriti so se uvrstili naprej, napoveduje pa se vecji swell.

Obeta pa se tudi naslednja tekma v Hossegorju, fotka od lani. Ce boste v Franciji od 23.9.-2.10. ne zamudit. Spota za tekmo sta La GraviČre in La Nord. Lafiténia v Saint-Jean de Luzu pa v primeru prevelikega swella.” WTF? Big surf “Hawaii North Shore je znan po svojih zimskih valovih, tokrat pa visoki valovi za spremembo prihajajo iz juga. Napovedujejo valove do 14ft, cakamo na fotke.

Zato pa so ze prisle fotke iz Teahupoo-a, ki ga je zadel swell desetletja. Na Tahitiju ziveci fotograf Tim McKenna je bil 11.9.2005 ob pravem casu na pravem mestu. Na valove so se vlekli Raimana Van Bastoaler, Manoa Drollet, Strider Wasilewski, Garett McNamara, Didier Tin Sinh, Robert Teritehau, Shane Dorian, Malik Joyeux, Carlos Burles, David Vetea, Jamie Sterling, Mike Stewart… Akcija pa spodaj!

Saj je sam voda.” Hrvaska “Surfanje v petek.” Zelvice Da smo se malo naravoslovno usmerjeni… “

Znanstveniki so oznacili 11 zelo ogrozenih usnjenohrbtih zelv in sedaj lahko njihovo gibanje po morju spremljamo kar preko interneta. Zgornji zemeljvid kaze, kaj vse so zelvice preplavale. Atikanti recimo je bila oznacena 25 junija in je do sedaj preplavala 3,000 km in se potopila tudi na globino 840 metrov, kar je dvakrat vec kot dosezejo najbolj pogumni cloveski potapljaci. ” I. Gorenjska skate session V na novo ojacanem Sportnem parku v Lescah, se bo 17/9 zgodil I. Gorenjska skate session. “Skate session v Lescah 17/9/2005

I.GORENJSKA SKATE SESSION

V na novo ojaČanem Sportnem parku v Lescah, se bo 17/9 zgodil I.GORENJSKA SKATE SESSION. Tekmovalci se bodo predstavili v freestyle vožnji, potekalo pa bo tudi tekmovanje za najbolj hud trik.

Dobro je vedeti: – prijavnina znaša 1000 sit (za Člane društva AŠKD zastonj), za kar dobiš možnost tekmovati, hrano ter pijaČo;

– bogate materialne nagrade za ta najhujše, za malo manj ta hude pa tolažilne nagrade;

– pestra ”muzikalna” ponudba

PoTek: 11.00 zaČetek pobiranja prijav in ogrevanja

13.00 kvalifikacije v prosti vožnji za malo bolj mlade

14.00 kvalifikacije v prosti vožnji za malo manj mlade

16.00 finale za malo bolj mlade

17.00 finale za malo manj mlade

18.00 podelitev nagrad za prva tri mesta + za najbolj hud trik

Donatorji: Vipi Brezje, Sadje Zelenjava Pri Klemenu, Atotech Podnart d.d., Drop In, Žito Gorenjka, Casino Bled d.d.

Organizirata: AŠKD Deska in Društvo Kažipot” Samo v Avstraliji Surfanje – predmet v srednji soli. Srednja sola iz Byron Bay-a bo prihodnje leto v svojem ucnem programu imela tudi surfanje. Tako zelijo v soli obdrzati dijake, ki prevec spricajo pouk ali ga preprosto pustijo zaradi surfanja. Tako se bo izbirni predmet surfanje stel tudi za spricevalo. Minister za solstvo New South Walesa je ze dvignil palec navzgor, toda drzavni solski minister Brendan Nelson pravi, da se delajo norca iz izobrazevalnega sistema. Pri predmetu je ze letos 16 dijakov, vendar se to leto predmet se ne steje v spricevalo. JOB: surf guide V Panami iscejo surf vodica. “

V MORRO NEGRITO Surf Campu potrebujejo surf vodica, ki zna: vsaj za silo spansko, resevati iz vode, ozivljanje in prvo pomoc, resuje probleme, je motiviran in zna z ljudmi. Interesenti se javite na Steve@surferparadise.com” Jarrad Howse V Poletu spet surfajo! “V prilogi casopisa DELO – Poletu je ze drugic v kratkem casu clanek povezan s surfanjem. Tokrat predstavljajo avstralskega surferja Jarrada Howsa.

Jarrad Howse

Eden najboljših deskarjev na svetu (sem preveril, trenutno je na 40. mestu WQS-a, kar dalec od WCT-ja, malo mu se manjka 😉 ) in veČni iskalec popolnega vala. Med sotekmovalci zaradi svoje avstralske sprošČenosti in prijaznosti nepogrešljivi del Pro Toura. Nasmejani »Aussie« je dokaz, da je v športu vendarle mogoČe poraz in zmagoslavje sprejeti z istim izrazom na obrazu. Morda ga bo prav njegov obČutek za »fair play« že v kratkem pripeljal med najboljšo dvajseterico lestvice ASP.

Kje stanujete?

V Sydneyju, v predelu Manly, na najboljši plaži v mestu. S punco stanujeva v veČstanovanjski hiši Čisto blizu vode. Na trening lahko grem kar v kopalkah.

Kakšen teve imate, kje in kdaj ga gledate?

Za teve ne vem, kakšne znamke je. Ne sedim prav pogosto pred ekranom. Zjutraj gledam »Today Show« ali »Sunrise Now«, najbolj zaradi vremenske napovedi, kjer izvem, kje je tisti dan najboljše deskanje.

Podobno vprašanje: hi-fi in raČunalnik?

Imam Applov iBook in brezžiČno povezavo z internetom Wi-Fi. Hi-fi je zame iPod. Imam tistega s 40 GB spomina.

DomaČe živali?

VČasih ko sem še živel pri starših, sem imel psa, ki je bil moja skrb. Zdaj sem preveČ na poti, da bi lahko imel kakršnega koli hišnega prijatelja.

Ure: zdaj in želje?

Imam uro znamke Nixon. Nisem kdo ve kakšen oboževalec ur. Nixonke povsem zadovoljujejo moje želje in potrebe.

Nakit?

Okoli vratu si obČasno zavežem deskarsko usnjeno vrvico z lesenim okraskom.

Obleka? Opišite svoj slog in kakšnega bi si želeli, Če bi bila omejitev nebo?

Kot veČina deskarjev tudi sam prisegam na udobna široka oblaČila. Priznam pa, da si v vsakem veČjem mestu kupim kakšen kos obleke, ki ga v Avstraliji ni mogoČe najti.

Kozmetika?

Krema z moČnim zašČitnim faktorjem. VČasih se namažem tudi s tako imenovano »zink« kremo.

Avtomobil. Stanje in želje?

Imam prekrasno obnovljenega holdna kingswooda iz leta 1969. Nor sem na stare avtomobile. Potihem sanjam o range roverju vogue.

Najljubše znamke?

O’Neill in Apple.

Letošnji dopust?

Letos poleti sem dva tedna preživel v ZDA. Bil sem v New Yorku in Las Vegasu. Po dolgem Času sem nekam odpotoval brez deske.

Najljubši poletni in zimski kraj?

Zimski: Waimea Bay na havajskem otoku Oahuju; poleti Biarritz ali kjer koli drugje na jugozahodni francoski obali.

Kam bi šli, Če bi imel vikend, teden, mesec Časa in niČ težav z denarjem?

Za vikend bi najel najveČji »penthouse« v Las Vegasu, na oseminštirideseturno zabavo bi povabil vse prijatelje. Za teden bi najel idiliČno bungalovsko naselje na Tahitiju, tik ob morju, ob prekrasnih valovih, kjer bi deskali, zadaj pa bi si želel imeti igrišČe za golf, zarašČeno s tropskim zelenjem. Za mesec bi najel ladjo vsaj za petdeset ljudi. Križarili bi po Sredozemlju in se zabavali. Nekakšen »Love & Party Boat«.

Rekreacija: kje in kolikokrat?

Kljub temu da je deskanje moj poklic, je to moja najljubša zabava in najveČje veselje ter ne nazadnje tudi vsakdanja rekreacija. Dokaj pogosto igram tudi golf in tenis.

Na kaj ste ponosni?

Ponosen sem, da nikoli ne odneham in se vedno potrudim doseČi cilje, ki si jih zastavim. Ponosen sem tudi na to, da sem vedno poČel samo to, kar sem hotel. Nikoli nisem nikomur dovolil, da bi organiziral moje življenje.

Šport: kaj ste trenirali, je kateremu vašemu vrstniku res uspelo?

Kot vsak avstralski mulec sem tudi sam nekaj Časa treniral avstralski nogomet. Pri dvanajstih letih sem zaČel resno deskati. Eden najboljših prijateljev dobro pozna teniškega igralca Marka Philippoussisa, ki se v zadnjem Času navdušuje tudi nad deskanjem. Lani se nam je pridružil na Havajih. Mi smo mu zaupali nekaj deskarskih trikov, on pa je z nami z veseljem igral tenis.

Kam greste na tekmo?

Na surferski Pro Tour.

Ste navijaČ?

Navijam zase in za vse avstralske športnike, še posebej za Lleytona Hewitta. VšeČ mi je njegova bojevitost.

Zadnja knjiga, film, plošČa, koncert, gledališČe, razstava?

Knjiga: »The Bride Stripped Bare«; film: »Wedding Crashers«; koncert: T.S.O.L. (True Sound Of Liberty); razstava: Andy Warhol v newyorškem muzeju MoMA.

Kaj od naštetega je naredilo najveČji vtis na vas?

Film je še kar odštekana komedija. Andy Warhol je bil car.

Najboljša jed in lokacija?

Obožujem japonsko kuhinjo. V Manlyju imamo odliČno restavracijo Tamagowa.

PijaČa?

Avstralsko pivo Cooper’s, mojito.

Od Česa ste bili v življenju najbolj zadeti?

Na valu pogosto obČutim popolno sreČo. Zelo dobro se poČutim, ko pomagam ljudem, ki v življenju niso imeli takšnih možnosti in sreČe kot jaz.

Kaj najbolje skuhate in se lahko s tem tudi pohvalite?

Moje kuhanje je nekaj srednjega. Sam bi si prisodil oceno 6+. OČe mi je zaupal vse skrivnosti dobrega žara. Moj »BBQ« je Čista desetka.

Življenjski moto?

Sprosti se in uživaj. Življenja ne jemlji preveČ resno! ” Brice iz Nice… “

Kot bi gledal slovensko surfersko sceno, veliko gledanja na morje, cakanja na valove, nakladanja o surfanju, pa kurjenja ob filmih, hej! model zna cel Point Break na pamet!!, bodhizem je njegova vera in Bodhi satva (patrick swayze haha) se pojavi na eni plazi v Hossegorju. Gre pa se malo dlje, ker Brice sploh se nikoli ni ujel vala. Ampak to je samo manjsi problem. Prepoznas se trgovino v Soorts-Hossegorju, pa ce se ti ime ne rima s krajem iz katerega si, potem itak med surferji nimas v kaj iskat. Rezis se skor cel film (vmes se sicer mal vlece), ceprav ostalim v dvorani ni cist jasno zakaj. Film te preseneti. Veckrat. Pejte gledat :laughing: :laughing: :laughing:

” Mediji Windzin TV in PendrekMag. “Na podrocju sredstev javnega obvescanja sta se zgodili dve novosti:

PRVA

Wseh sedem oddaj Windzin TV, ki ste ga lahko do poletnih pocitnic spremljali na Carli TV je sedaj dostopnih tudi na netu – www.windzin.tv

DRUGA

Pred parimi dnevi mi je vec ljudi reklo, da je prebralo moj clanek o surfanju v PENDREKU, kar pomeni, da je izsel nov Pendrek in da je v njem moj clanek o surfanju. Kaj pa drugega. Dobis se ga pa v vecini sk8shopov.” Dej ga na gobec peace out “Pretepel morskega psa

Canberra – Jake je užival v deskanju na morju, ko ga je nenadoma napadel morski pes. Napadalec je grizel, Jake pa se je branil s pestmi. Napad morskega psa je bil silovit. Desko je ugriznil in jo prelomil na dva dela.

Avstralca Jakea Herona je med deskanjem na vodi napadel veliki beli morski pes. Novica skorajda ne bi bila zanimiva, Če se ne bi 40-letnik, ki se sicer preživlja z ribolovom, morskega napadalca ubranil s pestmi, poroČa spletna stran Index.

Jake je v bližini polotoka Eyra na jugu Avstralije deskal na morju, ko ga je nenadoma napadel 4 meterski morski pes. RibiČa je grabil za roke in noge, ta pa ga je brcal in udarjal s pestmi. Ogromno morsko ”pošast” je tepel po škrgah in telesu, dokler se ni umaknila, preseneČena zaradi silovitega upiranja svoje žrtve. Pred novim napadom je Jakea rešil veČji val, ki ga je naplavil na obalo. Vse to se je namrec dogajalo le 10 metrov od plaze, kjer sta se igrala Jakeova otroka.

”Morskega psa pred napadom ni nihČe opazil, ko je Jakea naenkrat vrgel iz deske in ga povlekel v morje,” je povedal eden od oČividcev in Jakeov surferski kolega Craig Materna. Pogumni ribiČ je trenutno v bolnišnici, kjer si zdravi 20 šivov na roki in 40 na nogi.

Vir: 24ur” AI AI 19.43 def KS 18.06 ” AI

KS

AI dobil Japonski QS Pro, KS ostaja v skupnem vodstvu.” Surf Zur Ujusansa surf zur zakljucek poletja bo v petek, 16.9. v Baileys Pubu na Kolodvorski v Ljubljani. Zacetek ob 20:00. Wellcome drink, CD s fotkami za letosnje tecajnike in se kaj… Tow-kite S kajtom na Teahupoo “

” Garazsejl Par surferskih stvari, ki so se nabrale v garazi cez leta… “V parih letih se v garazi naberejo stvari, ki jih ne rabim vec, ali jih nihce ne pride iskat in jih nihce ne pogresa in delajo guzvo. Ce kdo prepozna kaj svojega naj pride iskat in prinese flaso vina za skladiscenje, drugace se bomo pa zmenili za kaksno simbolicno ceno.

[b]SKEJT KREJZI KRIK[/b]

prispevek: jurja

[b]BUGIBORD 1[/b]

prispevek: jurja

[b]BUGIBORD 2[/b]

Prispevek: 3 jurje

[b]SRFBORD 6’7″”[/b]

Prispevek: 10 jurjev

[b]SOTOR[/b]

Upam, da je v vreci res sotor 🙂 : jurja

Poklicte 041 495 847 (klemen) ali pa na mail info@ujusansasurfklub.si

[b]PLUS WETSUITI[/b]

Vsi rabljeni klubski wetsuiti naprodaj. 25eur shorty, 50eur long.” Donavon Frankenreiter snema novo plosco, izide baje naslednjo pomlad. Se malo vremena O orkanskih valovih… Ob opazovanju lanskoletnega orkana Ivan je bilo razkrito, da 100ft (30,48m) visoki valovi niso izmisljotina. Senzorji na globini 60 in 90 metrov pod vodno povrsino so razkrili val visine 91ft (28metrov) in vec valov nad 50ft. Vendar pa so te meritve zgresile najhujsi del orkana, ko je veter pihal kar 225 km/h in naj bi valovi dosegli tudi 130 ft (40 metrov). Tocno visino teh valov je zaradi razmer v katerih nastajajo zelo tezko izmeriti. Senzorji sicer merijo pritisk vode nad njimi in tako izracunajo visino valov. Vedno bolj je jasno da do 24 metrov visoki valovi, ki vcasih zadanejo naftne ploscadi niso samo cudezi narave ampak pogost pojav v mocnih nevihtah na oceanu. Katrin malo o tem “

Katrin

Orkan Katrin, ki je iz pete najvisje stopnje moci padel v cetrto je se vseeno zmogel veter s hitrostjo 280 km/h. Sezona orkanov je od junija do konca novembra, najvec avgusta in septembra. Letos predvidevajo 21 tropskih neviht od katerih lahko 11 preide v orkane in od teh jih bo lahko 7 vecje moci.

Orkan od zgoraj

Kaj je kdaj kaj?

Tropiski ciklon

C v katerem piha veter najvec 17 m/s.

Tropska nevihta

Je ciklon s hitrostjo vetra od 18 m/s do 33 m/s. Vecina padavin je v centru.

Orkan

Ko veter v Cju preseze 34 m/s se zadeva poimenuje orkan. Razvrscajo jih po Saffir-Simpson lestvici:

enka

veter 119-153 km/h, zracni pritisk v povprecju nad 980 mb, valovi 4-5ft nad normalnimi, lahko oskubi kaksno drevo, grmovje in premetava smeti.

dvojka

veter 154-177 km/h), zracni pritisk 965-980 mb, valovi 6-8 ft nad normalo, ze cufa tudi stresnike, poskoduje okna, podre kaksno drevo, obalne ceste zalije 2-4 ure pred prihodom.

trojka

veter 178-209 km/h), zracni pritisk 945-965 mb, valovi 9-12 ft nad normalo, nekaj skode tudi ze na manjsih stavbah, oskubljena drevesa in podrta velika drevesa, voda zalije obalo 3-5 ure pred prihodom orkana

stirka

veter 210-249 km/h, zracni pritisk 920-945 mb, valovi 13-18 ft nad normalo, totalno dvigne nekatere strehe na manjsih stavbah, podre vse grmovje, drevesa, table.

petka

veter nad 249 km/r, zracni pritisk pod 920 mb, valovi 18ft in vec nad normalnimi, adijo strehe na stevilnih zgradbah, tudi tovarnah, drvarnice in podobne hiske odpihne cele, vse zelenje podrto in odpihnjeno, razbita okna in vrata.

veter

najhitrejsi izmerjeni veter na svetu (s fixno opremo) je pihal s hitrostjo 371km/h na Mt. Washington 12 aprila 1934

Kako nastane orkan?

Orkan srka toplotno energijo iz morja. Nastane iz ciklona, ki se formira ob Afriki v toplih vodah Atlantika. Ko voda izhlapeva posrka toplotno energijo in ko se digne v ciklonu kondenzira in jo sprosti. Sproscena toplota napaja orkan.

Par podatkov:

– Oko okrana, kjer ni vetra in je mirno obkroza zid, kjer so vetrovi in padavine najmocnejsi.

– Veter v orkanu lahko da kokosu moc topovske krogle

– 90% zrtev orkana pripisujejo visokim valovom ki zalijejo obalne kraje” Lesnik gre v Maroko ” FILM” Kako stresti shako in se kaj… si lahko ogledate v filmu Sprout “SPROUT

je posnel Thomas Campbell pod okriljem Moonshine Conspiracy, filmske druscine Jacka Johnsona. Ze iz tega je jasno, da ne gre samo za golo nabijanje bottom turn-off the lip najboljsih obvladacev ampak nekaj vec. Fora filma je brisanje linij med longboardi, shortboardi, fishi, eggi, logi, blazinami, tvin fini, guni in se cem, kjer v koncni fazi ni vazno kaj in kako furas ampak, da se imas fajn. Siroko druscino riderjev sestavljajo Joel Tudor, Dan Malloy, David Rastovich, Ozzie Wright, Skip Frye, Alex Knost, Rob Machado, Ozzie Wright, CJ Nelson, Kassia Meador, Belinda Baggs, Jimmy Gamboa… tricetrt filma so valovi najvec shoulder high pa je vseeno v filmu nekaj vec, film za dusco. Pa se mimogrede se v uri in pol naucite strest rasta shako, moosshako, mini shako… kam se lahko v kaliforniji slika grafite in se kaj 😉

” Zaindu Mundaka zaindu Itsasoa Jutri v Mundaki protestni zbor v podporo valu “

Ce bo kdo v blizini:

15:45 Zbor v pristaniscu v Mundaki

16:00 Padlanje od Txorrokopunta do nove pescene sipine v Laidi. Za tiste, ki ne znajo pedlat bo vozil trajekt

16:30 protest na sipini

16:45 vrnitev v Mundako

17:15 Prezentacija trenutne situacije, razlogov zanjo, kaj je bilo narejenega in kaj je v planu

18:00 Pohod cez Mundako do mestne hise

18:45 Zakljucek (spanska pijanka? kalimoxo?)

” Polet Clanek o surfanju objavljen vceraj v Poletu. Ježa na valovih je Čedalje bolj priljubljena tudi na evropskih plažah!

»Surf’s Up!«*

Surfanje, deskanje, ježa na valovih, ali kakor koli se že reČe temu po splošnem mnenju najbolj moškemu športu, je doma s Havajev, zelo kmalu se je preselilo še na zahodno obalo Združenih držav, zdaj pa je že dobro desetletje zelo priljubljeno tudi na stari celini. V Evropi jezdijo valove predvsem Portugalci, Španci, Angleži in Francozi. Torej tisti, v katerih plaže butajo oceanski valovi, ki so edini primerni (beri dovolj veliki) za deskanje. Prav zato v zaprtih morjih, med katere na žalost spada tudi Jadran (in velika veČina Sredozemskega morja), ni ustreznih razmer, ki bi omogoČale razcvet tega športa. Deskanje na vodi je v Evropi najbolje razvito v Baskiji, ki obsega dobršen del Biskajskega zaliva, vse od severnošpanskega Bilbaa in skoraj do Bordeauxa na francoski strani. Vmes je na desetine plaž, ki praktiČno v vseh dvanajstih mesecih leta ponujajo odliČne možnosti za ta šport.

Evropska Kalifornija

SredišČe evropskega jezdenja valov je Biarritz. Širšemu obmoČju okoli tega letovišČa nekateri pravijo kar evropska Kalifornija ali evropski Sunset Beach. Ko so se na severni obali Oahuja mladci bronastih torzov zaČeli navduševati nad novim športom, je imel Biarritz sloves snobovskega letovišČa, kamor so zdolgoČaseni bogataši prihajali igrat golf in tenis. Kmalu po veliki revoluciji se je v strahu pred boljševiki tja zateklo precej ruske aristokracije. V petdesetih letih je v Biarritz zaneslo pisatelja in scenografa Petra Viertela, ki je s hollywoodsko ekipo tam snemal enega svojih filmov. KalifornijČan nemškega rodu je takoj opazil velike valove in si dal iz Santa Monice pripeljati svojo desko.

V istem Času se je sedemnajstletni Joël De Rosnay na trebuhu spušČal po valovih na doma obdelanem kosu lesa. Da bi kdo lahko stal na deski, se mu je zdelo povsem nemogoČe. »Ko sem videl Viertela, kako je na plaži Cote de Basque glisiral po valovih, se mi je zdelo, da vidim prikazen iz sanj,« se spominja danes skoraj sedemdesetletni doktor kemije, ki je bil deset let direktor raziskav na Pasteurjevem inštitutu v Parizu in idejni vodja ter dolgoletni direktor pariškega muzeja znanosti in industrije La Villette.

Ko se je Viertel s svojo ekipo za nekaj mesecev preselil v Španijo, je De Rosnayu posodil svojo desko. »Vse dneve sem bil v vodi, vendar mi v prvih dveh tednih niti enkrat ni uspelo stopiti na desko. Nekega dne sta me videla dva ameriška turista in mi zaupala dve skrivnosti. Medtem ko mi je eden dopovedal, da moram noge položiti pravokotno na desko in ne vzporedno, kot da bi stal na smuČeh, kar sem poskušal sam, je drugi s sveČo namazal zgornjo površino deske, ki je bila prej spolzka kot led. Naslednji dan sem prviČ stoje jezdil na valu,« še dodaja De Rosnay, ki mu pripada sloves prvega evropskega deskarja. V naslednjih letih je postal francoski prvak in evropski podprvak, nastopil je tudi na veČ svetovnih prvenstvih.

Danes turizem v Biarritzu temelji na deskanju. Že v šestdesetih letih sta brata De Rosnay odprla prvo trgovino z deskarsko opremo. »Surf Shop je francoska pogruntavšČina. AmeriČani so prodajali le deske, mi pa smo kupcem ponudili tudi vso dodatno opremo,« pravi De Rosnay. Neštetim trgovcem so se pridružili tudi številni izdelovalci vrhunskih desk, poleg njih so si Biarritz kot svojo evropsko bazo izbrali tudi številni avstralski in ameriški profesionalni deskarji.

Pogled v prihodnost

Joël De Rosnay je imel v sebi vedno tudi nekaj vizionarskega. Poleg tega, da je odkril nekaj legendarnih deskarskih toČk (Tamara Bay na Mauritiusu je na primer njegovo odkritje), je že od zaČetka predvidel razvoj deskanja v Evropi: »Vedel sem, da bo deskanje tudi v naših krajih postala velika stvar. Ko danes gledam, koliko ljudi prihaja deskat v Biarritz, sem izredno zadovoljen. Sam ne sodim med tiste, ki svoja spoznanja ljubosumno skrivajo pred drugimi. Zato tudi ne pogrešam t. i. dobrih starih Časov, ko bi lahko deskarje preštel na prste ene roke. Spomnim se, kako slabo opremo smo imeli, danes lahko ljudje neprimerno bolj uživajo.«

Deskanje v Biarritzu tako in drugaČe dobiva havajske razsežnosti. Še pred približno desetimi leti so iz St. Jean de Luza, približno deset kilometrov zahodno od Biarritza, tri kilometre na odprto morje z daljnogledi opazovali peneČe se morje. Na toČki, ki ji pravijo Ben Hara, visoko plimovanje in moČni ciklonski valovi ustvarjajo tudi do osemnajst metrov visoke valove. Pred nekaj leti so z vodnimi skuterji tja odvlekli prve deskarje, ki so v evropskih vodah uživali v pravem »Big Wave Ridingu«. »Ko sem videl fotografije, nisem mogel verjeti, da so bile posnete v Evropi. Stavil bi kar koli, da so to fotke s Havajev,« je navdušeno pripovedoval Norbert Pollemans iz evropske podružnice ameriškega O’Neilla.

De Rosnay pa nikakor ne more iz svoje kože in še vedno združuje svoje znanstvene in športne sposobnosti. Izdelal je celo naČrt, kako bi na širšem obmoČju Biarritza popravili morsko dno in tako dobili idealne valove: »Če imaš dovolj denarja, je vse možno!« Kljub deskarskemu navdušenju biarriškega župana bo ta znanstvenofantastiČni naČrt še nekaj let poČival v predalu De Rosnayeve delovne mize. Že leta 2007 bo uresniČen projekt prvega evropskega deskarskega muzeja Cité du Surf, pod katerega je prav tako podpisan Joël De Rosnay.

Profesionalci

Biarritz je tudi obvezna postaja deskarske profesionalne turneje. Tekmovanja veČinoma organizirajo na plaži Cavalier v Angletu, ki je približno štiri kilometre oddaljen od središČa Biarritza. Vsako leto je v zaČetku avgusta na sporedu O’Neill Pro Contest, na katerem se zbere veČina najveČjih mojstrov z vseh koncev sveta.

Na deskarski turneji se »Players Loungu«, kotiČku za igralce v drugih športih, reČe »Riders Lounge«, kotiČek za jezdece. Ti prostori nimajo veliko skupnega z razkošno opremljenimi, klimatiziranimi in pred javnostjo hermetiČno zaprtimi sobanami, v katerih se v prostem Času zadržujejo teniški ali nogometni asi. Deskarji se med Čakanjem na val sonČijo na terasi, s katere imajo razgled na morje, namesto klime jih hladi veter, posedajo pa v moČno zmajanih foteljih, kakršne je mogoČe videti na ljubljanskih ulicah ob odvozu kosovnega materiala. KratkoČasijo se z igranjem namiznega nogometa. V hladilniku so jim na voljo tri razliČne vrste mehiškega piva in ena sama znamka mineralne vode. Iz velikih zvoČnikov se basi zaman trudijo preglasiti buČanje oceana …

Ta scena odliČno razkriva miselnost deskarjev, ki nima skorajda niČ skupnega z drugimi športi. Tekmeci so hkrati prijatelji. Zabava, igrivost in resnost se skorajda nezaznavno prepletajo. Fantje, ki z mišiČastimi telesi in številnimi brazgotinami na prvi pogled delujejo kot brutalni divjaki, so neverjetno prijazna bitja z izrazitim Čutom za ekologijo. Da o »fair playu« sploh ne govorimo. Tekmovalcem je jasno, da morajo po uspešnem valu dati prednost svojim tekmecem. Uradni napovedovalec ima precej veČ dela z rekreativci, ki med tekmovanjem zahajajo v pas, rezerviran samo za tekmovalce. Tudi samooklicani obvladaČi Čakajo na svojih pet minut slave. »Zdaj vas imam pa dovolj. Ker niste spoštovali dogovora, je vsa plaža zaprta. V vodi so lahko le nastopajoČi,« je po veČkratnih opozorilih izgubil živce bradaČ pred mikrofonom. V naslednjem trenutku so gorile iz vode že vlekle vsiljivce.

Približno dvesto metrov stran zaČetniki šele odkrivajo lepoto in tudi težavnost deskanja. »Z valom se je treba zliti v eno. Ko stopiš na desko, ne sme biti nobenih sunkovitih gibov,« jim je dopovedoval uČitelj Paul. Njihove majave noge so dokazovale, da se teorija in praksa na deski sreČata šele po številnih neuspešnih poskusih. Ampak Paul vseeno zatrjuje, da se po štirinajstdnevnem uČenju tudi najbolj »štorasti« postavijo na noge! l

Gregor Šket

»Duke«

Duke Paoa Kahanamoku verjetno ni bil prvi, ki je jezdil valove, vendar mu zaradi njegove izjemne vloge pri popularizaciji deskanja pripada naziv očeta tega športa. Čeprav je že skoraj štirideset let, odkar je zadnjič pod svojimi nogami zaČutil val, njegova karizma še vedno odzvanja v srcih vseh havajskih surferjev.

Duke je že kot najstnik šolo obesil na klin in se pridružil »beach boyem«, ki so se zbirali na plažah Waikikija. Mama mu je kot deČku vedno govorila: »Pojdi daleČ, kolikor hoČeš, nikoli se ne boj vode!« Ko sta ga oČe in stric s Čolnom peljala na divje odprto morje in ga po starem havajskem obiČaju vrgla v morje, se je v njem rodila neverjetna ljubezen do vode, morja, oceana. »Moja družina verjame, da prihajamo iz oceana, in tja se radi vraČamo. SreČen sem le, ko plavam kot riba,« je od takrat zvesto zatrjeval. Nedvomno je bil najbolj priljubljen prebivalec Havajev, najpopolnejši vodni atlet vseh Časov. Kot pravi Havajec je spoštoval starodavne otoške navade in kadar je le mogel, je govoril havajsko.

Poleti 1911 je na tekmovanju v Honoluluju kot Čisti anonimnež za dobre štiri sekunde izboljšal svetovni plavalni rekord na 100 jardov. »Kaj pa ste uporabljali za merjenje Časa? Morda budilke,« se je glasil ciniČen odgovor predstavnikov Amateur Athletic Uniona, ki njegovega svetovnega rekorda niso hoteli priznati. Duke si tega ni gnal k srcu. Odpotoval je na celino in še enkrat dokazal moČ znamenitega »Kahanamoku Kicka«. Uvrstil se je v ameriško reprezentanco in na olimpijskih igrah v Stockholmu osvojil svojo prvo zlato kolajno ter uspeh ponovil Čez osem let v Antwerpnu. Premagal ga je šele sloviti Tarzan Johnny Weissmuller na olimpijadi v Parizu, ko je bilo »bronastemu vojvodi« že 34 let.

Vendar je bil Duke predvsem deskar, ki je vešČin ježe na valovih uČil Avstralce, Kalifornijce … Bil je pravi ambasador deskanja. Leta 1925 je kot hollywoodski igralec v kalifornijski Coroni del Mar s svojo desko rešil osem brodolomcev s potapljajoČe se ribiške ladje in si prislužil svetovno slavo. Plesal je hulo z angleško kraljico Elizabeto, njegov zvesti oboževalec je bil tudi predsednik John F. Kennedy.

Jack O’Neill, iznajditelj neoprena

»NepremoČljiva obleka je zame najpomembnejša deskarska inovacija. Šele takrat je deskanje postalo celoletni šport, hkrati pa smo lahko zaČeli jezditi valove tudi na tistih koncih sveta, kjer je voda vse leto izredno mrzla,« je prepriČan Joël De Rosnay. Deskarji zahvalo za obleko, v kateri je vedno poletje, dolgujejo AmeriČanu Jacku O’Neillu. »Deskanje je bilo že v petdesetih zelo zabavno. Vendar so bile sezone v severni Kaliforniji izredno kratke. Voda tudi v poletnih mesecih ni bila preveČ topla,« se spominja Jack O’Neill, ki je leta 1951 v zanikrni garaži v San Franciscu odprl svojo prvo trgovino z deskarsko opremo. Ves Čas je tuhtal, kako bi izdelal nepremoČljivo obleko, ki bi deskarje grela v mrzlem oceanu. Na zaČetku je eksperimentiral s tako imenovano žabjo obleko iz druge svetovne vojne, vendar se je med deskanjem pokazalo, da je neuporabna. Zato je sam poskušal izdelati neprepusten material in leta 1952 je iznašel neopren, ki mu je prinesel svetovno slavo. »Ko sem se pojavil na plaži v svoji prvi nepremoČljivi obleki, so se mi vsi smejali. Še posebej prijatelji iz okolice Los Angelesa in San Diega, kjer je voda precej toplejša in poletja precej daljša,« je razlagal Jack O’Neill, ki je na sejmih obleČen v svojo obleko sedel na kocki ledu in dokazoval njeno odliČno toplotno izolacijo. Dandanašnji veČina deskarjev tudi v poletni vroČini uporablja njegov izum. NepremoČljiva obleka je namreČ tudi odliČna zašČita pred sonČnimi žarki in morskimi živalmi, ki prežijo na deskarje. Znamka O’Neill še vedno velja za najboljšega proizvajalca nepremoČljivih oblek za vse vrste vodnih športov. Izdelujejo tudi posebno serijo za specialce ameriške vojske.

Znamki O’Neill pripada še en pomemben deskarski izum. Jackov sin Tim je namreČ iznašel vrvico, ki so jo deskar pripne okoli gležnja in mu omogoČa, da mu ob padcu deske ne odplakne na obalo.

Direktor

Direktorji najveČjih športnih tekmovanj so praviloma uglajeni gospodje v oblekah in kravatah. Matt Wilson, vodja številnih tekmovanj profesionalne deskarske turneje, je pravo nasprotje temu stereotipu. Delovno uniformo petintridesetletnega Avstralca z Gold Coasta sestavljajo široke bermude, gumijasti natikaČi in sprana majica. »Tudi sam sem bil vČasih tekmovalec. In po duši bom vedno ostal deskar. Skoraj vsi, ki delamo za ASP, smo tako in drugaČe povezani z deskanjem,« pravi. Te besede je podkrepil že nekaj minut po pisku sirene, ki je naznanila konec dnevnega sporeda – z desko pod pazduho je pritekel na plažo, in dokler sonce ni padlo v morje, je jezdil za svojo dušo.

Deskanje za telebane

Deskarska tekmovanja na plaže vedno privabijo tudi precejšnje število gledalcev, ki z obale spremljajo vragolije najveČjih mojstrov. VeČina boje spremlja kar tako, ne da bi pravzaprav vedela, za kaj gre, vendar tekme Pro Toura potekajo po toČno doloČenih pravilih.

Gre za nekakšen turnirski sistem tekmovanja, ki poteka ves teden, udeleži pa se ga 192 tekmovalcev. V vodi so hkrati štirje tekmovalci, ki so obleČeni v belo, rumeno, rdeČo in Črno majico. Glede na vremenske pogoje imajo dvajset do trideset minut Časa, da ujamejo najveČ petnajst valov, izmed katerih dva najboljša štejeta za konČni rezultat. Dva najboljša tekmovalca iz posamezne skupine napredujeta v naslednji krog. Ocenjuje jih pet sodnikov, ki glede na tip vala in njihovo težavnost ocenjujejo tekmovalČevo hitrost, raznolikost, manevre v hudih situacijah. Pomemben sestavni del skupne ocene je tudi povezanost posameznih elementov v tekoČo celoto. Sodniki praviloma ne vedo imen tekmovalcev, ki jih ocenjujejo, v praksi pa skoraj vedno vedo, kdo nosi majico doloČene barve, saj jih spoznajo po slogu vožnje. Prav zaradi zelo subjektivne ocene se najvišja in najnižja ocena takoj zbrišeta, konČni rezultat pa je povpreČje preostalih treh ocen.

Deskarski Pro Tour sestavlja približno štirideset tekmovanj, ki so vse leto organizirana na vseh petih celinah. Zveza profesionalnih deskarjev ASP (Association of Surfing Professionals) objavlja tudi jakostno lestvico, za katero šteje petnajst najboljših rezultatov, pri Čemer za lestvico upoštevajo samo tekmovanja, ki so po težavnosti ocenjena vsaj s štirimi zvezdicami.

Glede na to, da deskanje sodi v skupino športov, ki so močno odvisni od vremena, urnik tekmovanja ni povsem zanesljiva kategorija. Na O’Neill Pro Contestu v Biarritzu se je zgodilo, da prvi dan zaradi pomanjkanja valov sploh ni bilo tekmovanja. Zaradi neugodne vremenske napovedi, ki je napovedovala mirno morje, pa so finale namesto v nedeljo pripravili že v soboto. Prav zato si je treba za ogled tovrstnih tekmovanj praviloma vzeti več dni.

Comments (0)

Leave a reply