Nov Tsunami v Indoneziji

Nov Tsunami v Indoneziji
July 18, 2006 Klemen Surk

V ponedeljek ob 3:24 popoldan po lokalnem času je Indonezijo oz. Javo stresel močan potres 7.1 stopnje. Epicenter je bil v morju, čutiti pa ga je bilo tudi v stotine kilometrov oddaljeni Jakarti. Potresu je sledilo več močnih popotresnih sunkov in opozorilo Pacific Tsunami Warning Centra in Japonske meteorološke agencije, da obstaja možnost tsunamija v Indijskem oceanu. Uro po potresu je tsunami zadel Javo in otok Monday ob njeni obali, kamor zaradi slabih povezav opozorila niso segla. Umrlo je več kot 500 ljudi. Tsunami je bil viden vse do Balija in avstralskih Kokosovih otokov. Po pričevanju očividcev so bili valovi visoki do 5 metrov.

Tsunami je rušil na področju, ki je bilo leta 2004 izven dosega takratnega tsunamija. Kljub temu so prebivalci prepoznali umikanje morja kot signal prihajajočega vala in začeli panično bežati v notranjost, plezati na drevesa ali pa so se zatekli v molilnice. Vsaj 23.000 ljudi je zapustilo domove.

Graham Mulligan, Avstralec ki vodi sufr shop v Batu Keras zahodno od Pangandarana je povedal: " Prvo znak tsunamija je bilo rohnenje, potem smo s surf kolegi gledali, kako je val v zalivu pometal v zrak ribiške čolne. Zaliv je sicer popularen surf spot. Prišlo je kakšnih šest valov, drugi je bil največji, kakšnih pet metrov." Graham pravi da bo ostal v Indoneziji in obnovil svoj surf shop.

Comments (0)

Leave a reply