Filipini, bližnje srečanje 5.kategorije

Filipini, bližnje srečanje 5.kategorije
November 7, 2013 Marko Odič

Le nekaj dni nazaj smo napisali, kako je Atlantik na eni strani sveta zelo aktiven. Južna, tropska stran sicer bolj spi, na severu se stvari dogajajo in to s polnim tlakom, kot pravijo meteorologi. A danes so nas obvestili, kako se je na pacifiški strani prebudila speča pošast.

Filipinski konci Pacifika, kot nam spotročajo pristojne underground vremenske službe pričakujejo zdaj, zdaj en neverjeten udar. Čez Filipine bo zaoral, reci in piši, tropski supertajfun, kot jih imenujejo na oni strani modre oble.

Zadevščina, ki se kliče tajfun Haiyan se vrti proti otokom in je po računalniško-satelitskih izračunih res kolosalna. Zadeva je kategorizirana kot zadnja stopnja od petih po že znani lestvici nevihtoslovja, torej tajfun 5.stopnje. Zadevščina je kolosalna, saj prekriva področje, ki je veliko kot vsaj dve Sloveniji – ok, hec. Zadeva je res nemarno ogromna, poglejte spodnjo sliko IR obarvanosti tegale tajfuna.

alt

Konstantna hitrost vetra, s katero se vrtinči zgornji tajfun je kar 306km/h, sunki pa dosegajo blizu rekordnih 370km/h. Škoda, ki jo zna povzročiti Haiyan se predvideva, da bo ogromna. Ta tajfun bo že tretji tajfun 5.kategorije, ki bo trčil neposredno v Filipine. Pričakovano pot in razpad nevihtnega jedra si lahko pogledate na spodnji sliki.

alt

Tlak v središču jedra je po podatkih japonske vremenske služneJMA Dejjn-ik (dežnik!? ok, ok šala!) JMA izredno nizkih 895mb, kar ga uvršča v drugega najmočnejšega v znani meteorološki zgodovini. Prvi oz.najmočnejši na pacifiški strani je superciklon Tip, ki je razdejal otočje v letu 1979, tlak v središču je bil pa najnižjih 870mb.

om

Comments (0)

Leave a reply