Surfanje zdravi bolezni avto imunskega sistema ali nekaj takega

Surfanje zdravi bolezni avto imunskega sistema ali nekaj takega
October 5, 2006 Klemen Surk

West of Jesus: Surfing, Science and the Origins of Belief  je nova knjiga, ki jo je napisal Steven Kotler. Steven Kotler je dve leti preležal v postelji zaradi limske borelioze in v tem času izgubil vse – svoje zdravje, službo in dekle in počasi celo lastno pamet. Steven Kotler zase pravi, da ni veren človek ampak nenadoma je svojo vero našel v surfanju. Kako, zakaj?

West of Jesus: Surfing, Science and the Origins of Belief

To se je spraševal tudi sam. V zgodbo se je vmešalo še nekaj. Steven je na svojem surf tripu v Mehiko leta 2003 slišal zgodbo o “the conductor”-ju, mističnemu surferju, ki lahko kontrolira vreme. Kotler je isto zgodbo slišal osem let prej v Indoneziji in v tem trenutku se mu je nekaj posvetilo (kaj?). S pomočjo vseh vrst ljudi se je Steven Kotler podal na triletno pot okoli sveta in rezultat je mešanica velikih valov in velikih idej: surfersko popotovanje v biološko osnovo verovanja samega.

Kar pa je prav tako zanimivo je dejstvo, da si je Steven Kotler med potovanjem in pisanjem knjige West of Jesus: Surfing, Science and the Origins of Belief  pozdravil limsko boreliozo. Kako?

Surfanje, predvsem velika koncentracija in osredotočenje med samo vožnjo po valu posnema koncentracijo pri meditaciji. Limska borelioza je med drugim uničila avtorjev kratkoročni spomin, zmožnost koncentracije in znožnost učenja (temu se baje reče možganska megla). Raziskave so pokazale, da meditacija pozitivno vpliva ravno na te dejavnike – učenje, spomin in koncentracijo. še več, nedavna raziskava Univerze v Wisconsinu s strani nevrologa Richard Davidson-a, ki je sodeloval s tibetanskimi menihi je pokazala, da meditacija fizično spremeni strukturo možganov, rezultat te spremembe je večje gama valovanje, ki se ga povezuje s srečo, močnejšim dojemanjem okolice in povezanim razmišljanjem. Surfanje ni kar tako, huh?

Ali lahko šport potemtakem zdravi?

Limska borelioza in druge avto-imunske bolezni se odzivajo na stres. Večji kot je stres, bolj napredujejo. Ker je stres ponavadi posledica dejstva, da se zavedaš, da si hudo bolan, gre v bistvu za catch-22. Surfanje/šport pa sprošča dopamin, ki poveča sposobnosti posameznika. Dopamin se proizvaja, kadar tvegamo in naredimo nekaj, česar nas je strah oz se podamo v neznano. Če to povežemo z zgornjo teorijo o meditaciji potem lahko rečemo ja, surfanje zdravi.

Comments (4)

 1. mm
  andraz 2026 years ago

  skratka surfarji so dobri v soli, lazje si je vse zapomnit….pa surfanje ni stresno…kaj pa onshore?

 2. mm
  andraz 2026 years ago

  pa Iban…

 3. dejan 2026 years ago

  pa flat…..

 4. borut 2026 years ago

  pa dingi…

Leave a reply