Wetsuit guide

Wetsuit guide
January 27, 2006 Ujusansa Surf Klub
mm
In Oprema

Alder Plasma WetsuitWetsuit ali neoprenska obleka je enostavno najbolj pametna pogruntavscina za surferje v zadnjih 100 letih, v bistvu od izuma surf deske naprej. Neoprenske obleke so omogocile razvoj surfanja in njegovo sirjenje v vse koticke sveta, ki jih obliva voda, kjer so prej le iz zakurjenih his pogledovali proti valovim. Z napredkom tehnologije so wetsuiti postali prave tehnoloske bombe z raznimi izboljsavami in dodatki. Zato sedaj predstavljamo izcrpen vodic po neoprenskih oblekah – wetsuitih v katerem boste izvedeli vse od tega kako deluje neopren, kaj dela wetsuit topel in kaj dela en wetsuit bolj topel od drugega, kaksne vrste sivov se uporablja in kako siv vpliva na kvaliteto in toploto wetsuita, kaksne izboljsave in vrste neoprena uporabljajo izdelovalci, kateri neopren izbrati za posamezno temperaturo vode in na kaj se paziti pri nakupu. Kako potem wetsuit vzdrzevat, da bo zdrzal cim dlje in na koncu se nekaj nasvetov za popolne zacetnike, pa morda se koga, kot recimo – zakaj sploh kupiti wetsuit.

NEOPRENSKE OBLEKE ZA SURFANJE

Najprej se je pri nakupu wetsuita treba posteno vprasati kje in kdaj boste najvec surfali. Od kraja surfanja in letnega casa je odvisna temperatura vode, ki je prvo merilo pri izbiri wetsuita. Vseeno pa velja, da je dolg wetsuit precej bolj vsestransko uporaben kot pa shorty. Ce imate to sreco, da ves cas surfate v soncu in vodi nad 24 stopinj potem pa ni treba brati naprej.

Wetsuit – neoprenska obleka je narejen (presenetljivo) iz neoprena, raztegljivega sinteticnega gumijastega materiala. Glede na to katere dele telesa neopren pokriva delimo wetsuite na kratke – shortyje, kjer ima obleka kratke rokave in hlacnice in dolge – fullsuits, ki pokrivajo vse razen dlani, stopal in glave (nekateri imajo tudi kapuco). Vmes se lahko vrinejo se poletni wetsuiti – springsuits, ki obstajajo v razlicnih kombinacijah kratkih/dolgih rokavov/hlacnic. Poleg tega je za toploto pomembna tudi debelina neoprena (vec o tem malo nizje).

KAKO WETSUIT DELUJE

Osnovni nacin, kako wetsuiti zagotavlja toploto je, da ujame tanko plast vode med telesom in obleko. To vodo telo segreje in smo na toplem. Bolj kot nam je wetsuit ulit bolj nam je toplo. Vsakic, ko pademo ali nas zalije pena ipd… pa nova mrzla voda na vsak nacin poskusa prodreti v obleko in splakniti toplo vodo ven. Voda lahko prodre v obleko skozi sive, skozi zadrgo in seveda skozi odprtine na vratu, rokah in nogah. Zato je kot prvo pomembno, da nam je obleka prav. Se tako kakovostna in draga obleka nas ne bo grela, ce nam bo prevelika. Pri oblacenju suhe obleke je potrebno racunati tudi na to, da se moker neopren bolj raztegne kot suh. Wetsuit naj se prilega kozi, ne sme pa nas zategovati.

Poleg tega pa sama debelina neoprena deluje kot izlocija napram mrzli vodi, ki nas obdaja. Debeline wetsuitov so podane z dvema stevilkama 3/2, 4/3, 5/3, ali s tremi 5/4/3. To pomeni da je wetsuit debel nekje 3 milimetre in drugje 2 milimetra ipd… Debelejsi neopren je na predelu telesa (in pri zimskih obleka tudi na nogah), tanjsi pa v predelu rok (in pri poletnih tudi na nogah) za boljso gibljivost. 3/2 wetsuit je primeren za poletno in jesensko surfanje, 4/3, 5/3… pa za zimsko in spomladansko surfanje. Suhe obleke in obleke z neoprenom debelejsim od 5mm (izjema so mogoce kaksni norveski surferji…) so preokorne za surfanje in so namenjene recimo potapljanju. Neopreni debeline samo 2mm pa se hitro raztegnejo in postanejo ohlapni.

ŠIVI

Vrsta siva vpliva na prej omenjeno zalivanje vode v wetsuit. Za tipe sivov so uporabljeni angleski izrazi, ki se jih pri wetsuitih najpogosteje uporablja:

OVERLOCK- Stvar preteklosti ali pa poceni tanjsih wetsuitov za turiste. Prepoznamo ga po mocno izbocenih sivih na notranji strani obleke (ki lahko zulijo). Siv je sicer zelo mocan, ampak zaradi nacina sivanja pusca veliko luknjic skozi katere prideta voda in veter. Povzetek: poceni, trpezen, za poletje in nezahtevne surferje (zmanjsa raztegljivost).

FLATLOCK- Je nadomestil overlock sive. Izgleda boljse in obleka je precej bolj udobna, a siv pusca isto ali se vec lukenjic, tako da pri toploti nismo pridobili nic. Siv sam je mocan, je pa nit na zunaj izpostavljena in se lazje strga. Priporocamo predvsem za poletne obleke. Povzetek: razmeroma poceni, trpezen, za poletno surfanje in tudi za bolj zahtevne (raztegljivost) surferje.

BLINDSTITCH (slepi siv) – je siv za najtoplejse obleke. Ima vec izvedb, ki vplivajo na toploto, trajnost, uporabnost in ceno wetsuita. Oblekam, ki imajo nepropustne sive, anglesko govoreci recejo STEAMER.

OSNOVNI BLINDSTITCH&GLUED – vsi wetsuiti zasiti z slepim sivom se izdelujejo tako, da se neopren najprej zalepi skupaj. Nato pa ukrivljena igla pripelje nit ven na isti strani kot je sla v neopren in igla neoprena nikoli ne prebode do konca. Rezultat tega je popolnoma nepropusten siv. Vendar pa je raztegljivost neoprena vecja od raztegljivosti lepila in to skupaj z slano vodo in soncem scasoma odpre siv z notranje strani. To pomeni obcasno obnavljanje sivov. Povzetek: zelo topel, raztegljiv (odvisno od debeline),  razlicne trpeznosti in precej drazji.

Podobna osnovnemu blindstitchu je tudi varianta, kjer se mesta, kjer se stikajo trije sivi prelepi s trakom in se tako najbolj obremenjena mesta zasciti (BLINDSTITCH, GLUED&SPOT TAPED). Tak siv je pogost v novih super-raztegljivih wetsuitih, kjer trajnost ni na prvem mestu.

DOUBLE BLINDSTICH&GLUED – pri tem sivu se po prvem sivanju neopren obrne okoli in se ga na enak nacin zasije se z druge strani. To je dober kompromis, ki se pogosto uporablja pri cenejsih zimskih oblekah, tezava je namrec le v tem, da se ponekod siv z ene strani ujame z sivom iz nasprotne strani in spet imamo luknjo in doloceno stopnjo »zalivanja«. Povzetek: topel, raztegljiv (odvisno od debeline), trpezen in ne ravno najdrazji.

BLINDSTICH, GLUED & FULLY TAPED – Vsi notranji deli sivov so popolnoma zalepljeni z visoko temperaturo in posebnim trakom. To pomeni nobenega odpiranja sivov in popolna nepropustnost. Siv ni ravno najbolj pogost zato, ker je to lepljenje zelo drago. Povzetek: zelo topel, zadovoljiva raztegljivost, zelo trajen in drag.

BLINDSTITCH, GLUED & FULLY TAPED z NEOPRENSKIM TRAKOM – Namesto, da se sive prelepi z visoko temperaturo in  samolepljivim trakom se jih prelepi z neoprenskim trakom in lepilom, kar da sivu isto raztegljivost kot celotni obleki (manjsa raztegljivost je ocitek nekaterih FULLY TAPED sivom). Povzetek: zelo topel, raztegljiv (odvisno od debeline), zelo trajen in zelo drag.

LIQUID TAPING€“ Tudi S ali Super Seal je nova zamisel pri sivanju neoprena. Posebna guma zalije notranjo in/ali zunanjo stran sivov in jih tako dodatno zapre in ojaca. 100% nepropustni sivi!

Sicer pa proizvajalci vsako leto iscejo nove nacine sivanja in lepljenja neoprena. Poleg tega se pri wetsuitih velikokrat srecamo se z naslednjimi izrazi in karakteristikami:

 

OSTALO

DOUBLE-LINED NEOPREN- Neopren je na obeh straneh obdan z nylonom. To na zunanji strani pripomore k manjsi obcutljivosti neoprena na poskodbe, na notranji strani pa preprecuje, da bi se neopren lepil na kozo. SINGLE-LINED torej pomeni, da je nylon samo na eni strani.

MESHSKIN/SHARKSKIN/SMOOTHSKIN/GLIDESKIN- Vsi stirje so razlicni tipi SINGLE_LINED neoprena. Tak neopren se vcasih uporablja nalasc zato, ker se prilepi na kozo – naprimer na vratu. Poleg tega se pri nekaterih wetsuitih v zgornjem delu telesa prav tako uporablja SINGLE-LINED neopren, ki je toplejsi v vetru, saj plast nylona zadrzuje vodo medtem, ko voda iz MESH neoprena takoj izhlapi oz. odtece. Tak neopren je tudi bolj raztegljiv. Slabost pa je vecja obcutljivost, zato se ga uporablja samo na posebej izbranih delih obleke.

 

Delovanje titanija v neoprenuTITANIUM- med neoprenom in nylonom je plast titaniuma, ki pomaga odbijati telesno toploto nazaj v obleko (kot recimo alufolija). To naj bi po enem od testov pomenil 24% toplejsi neopren. Bolj kot titanium pa je pomembno, da nam je wetsuit prav. Poznamo tudi SECOND GENERATION TITANIUM  Podobno kot zgoraj le 2x bolj ucinkovito.

RAZTEGLJIVI NEOPREN
Vecina proizvajalcev je razvila oz. uporablja tudi svoj tip bolj raztegljivega neoprena (“X” Stretch Neoprene). Obleke it takega neoprena se bolj prilagodijo telesu, so zato bolj udobne in tople ter manj ovirajo pri pedlanju.

AEROCORE ipd.lahka, topla in udobna notranja plast, ki pokriva neopren. Sestavljena iz poliesterskih votlih vlaken, ki vsebujejo velike kolicine zaprtega zraka, ki je izvrsten izolacijski material. Poleg tega vlakna ne vpijajo vode, se hitro susijo, ter so dobro raztegljiva v vse strani.

ZADRGEKovinske zadrge so precej bolj zanesljive od plasticnih. Gre se seveda za del, ki drsi gor in dol po zadrgi, sami zobci na zadrgi so vedno plasticni. Zadrga naj ima zgoraj velcro varnostni pascek, da se ne more sama odpreti. Da se cim bolj zmanjsa »zalivanje« skozi zadrgo imajo zimski wetsuiti pogosto skrajsane zadrge (kar pa ne pomaga pri oblacenju). Obstaja tudi vec sistemov oblek brez zadrge, nekateri jih imamo radi, drugi ne.

OJAČANA KOLENA- Veliko neoprenov ima samo potiskana kolena, ki izgledajo ojacana, a v bistvu niso. Varianta je se dodatna plast neoprena ali pa kolena ojacana s kevlarjem. Ojacana kolena so precej pomembna za zacetnike, ki veckrat klecijo na surfu.

OVRATNIK, ROKAVI So prav tako mesta, kjer lahko voda pride v obleko. Obstaja vec nacinov kako to cim bolj zmanjsati (nastavljiv ovratnik, poseben neopren na koncu rokavov…).

BAT FLAP/BAT WINGS – dodaten kos neoprena pod zadrgo pri zimskih neoprenih prepreci vodi, ki ji uspe priti skozi zadrgo vstop v neopren oz. “zalivanje” skozi zadrgo dodatno zmanjsa.

 

TEMPERATURE VODE

Pri izbiri pravega wetsuita za doloceno temperaturo vode je pomembna:

 • temperatura vode,
 • temperatura zraka,
 • čas prebit v vodi,
 • veter,
 • občutljivost za mraz in seveda ali hočeš, da ti je toplo ali da ravno ne zmrzneš,
 • aktivnost (recimo potapljači potrebujejo debelejše obleke, ker se ne gibljejo veliko),

tako, da naj bo spodnja tabela le za orientacijo. V hladnejši vodi je potrebno kmalu obuti se čeveljce, kasneje še kapuco in rokavice, ter se kakšno dodatno termolycro, obenem pa je treba upoštevati, da debelejši neopren bolj omejuje gibljivost in roke hitreje postanejo težke (pomaga bolj raztegljiv neopren). Poleg tega je popolnoma nov in tesno prilegajoc wetsuit bolj topel od starejsega in bolj raztegnjenega, prav tako pa se zelo pozna tudi kvaliteta wetsuita. Zato dobri zimski wetsuiti niso ravno poceni. Kak HC surfer se bo pritozeval, da lahko surfa v shortyju se tja do 15 stopinj C, ampak zakaj bi nas zeblo, ce ni treba.

TEMPERATURA VODE

WETSUIT

nad 26 C

Ne potrebuješ wetsuita.

22 C26 C

Shorty ali springsuit kadar je zunaj hladneje in veter; če je toplo, sončno in nisi preveč zmrznjen wetsuita ne potrebuješ, lahko koristi kaksen podložen rashguard.

20 C22 C

To je nekje spodnja meja, kjer se se da udobno surfati v shortiju, če je zunaj sončno in toplo, bolj primeren je springsuit, drugače pa je v lepo prijetno v celi obleki debeline 3/2.

18 C20 C

Springsuit uporaben v lepem vremenu, drugače fullsuit 3/2 ali tudi 4/3, če imas samo tega.

15 C18 C

V dolgi obleki debeline 3/2 se za silo še zdrži, prijetno je dodati vsaj še čeveljčke, drugače pa je to voda že za nekaj debelejšo 4/3 obleko.

12 C15 C

Pod 15 stopinj so čeveljčki nujni, okoli 12 C so dobrodošli tudi kapuca in rokavice, obleka 4/3 je za silo ok, bolj toplo nam bo v 5/3

9 C -12 C

Obleka debeline 5/3 ali 5/4/3 z vso ostalo zaščitno opremo – čevlji, rokavice, kapuca.

Pod 9 C

6/5/4, debeli čevlji, debele rokavice, debela kapuca, mast na obrazu.

 

VZDRŽEVANJE NEOPRENSKE OBLEKE

 • Po vsaki uporabi splakni wetsuit s sladko vodo.
 • V topli/vroči vodi wetsuit izgubi elastičnost in mehkobo. Čeprav paše po mrzli surfariji stopiti pod topel tuš in se preobleči pod toplim curkom je za dobro wetsuita treba potrpeti in se preobleči v mrzli vodi. Ko je wetsuit varno na obešalniku lahko kraljujemo pod toplim tušem.
 • Ne puščaj neoprenske obleke dlje časa na soncu–naj se suši v senci (UV žarki hitreje postarajo material).
 • Ne puščaj neoprenske obleke, da se kuha v prtlažniku avta na parkirišču, ker se bo uničila, avto pa bo pridobil na vonjavah.
 • Suši wetsuit z notranjo stranjo navzven, tako bo zunanja stran ohranila elastičnost. Poleg tega se bo stran wetsuita, ki je med sušenjem zunaj, hitreje posušila kot notranja in če ni časa, da bi se wetsuit posušil do konca, bomo vseeno lezli v bolj suho stran neoprenske obleke.
 • Neoprensko obleko shrani na ravni podlagi in nezmečkano ali pa na širokem obešalniku.
 • Ne puščaj wetsuita stlačenega v vrečki, torbi, skatli… še posebej, če je moker in od peska. Ko prideš domov ga očisti in daj sušit.
 • Wax se prime neoprena in ga je težko spraviti dol. Tudi če nam uspe je to samo do naslednjič. Brez veze se matrat, ker ni pametnega načina za čiščenje waxa iz neoprena.
 • Obleka polna peska in še mokra po vrhu je cel žur za oblačit. Zato se je fino preobleči ne direktno na peščeni plaži ampak recimo na skali, travi, asfaltu, v telefonski govorilnici, na torbi za preoblačevanje, na novi hotelski preprogi… ok, v skrajnem primeru se wetsuit potem splakne v morju.
 • Neoprenske obleke se ne pere v stroju in se je ne susi v susilcu.
 • Neoprenske obleke se ne lika.
 • Neoprenske obleke se ne pere z detergentom ali belilom.
 • Če wetsuit smrdi, se uporabi milo narejeno posebej za ta namen.

Recimo nadaljevalni tečaj za oblačenje wetsuita:

 • Še posebej moker wetsuit je težko spraviti nase. Ne samo, ker je občutek mrzlega mokrega neoprena tako super, ampak tudi ker se zatika. Pomaga polivinil vrečka na nogi.
 • Še enkrat super mrzel in moker neopren. Trik je imeti recimo v rezervi suho lycro, ki jo oblečeš šele drugič ko greš v vodo in ko vlečeš nase mrzel, moker neopren.

SE NEKAJ ZA ZAČETNIKE ZAKAJ WETSUIT?

 • Dalj časa smo lahko v vodi in tam pocnemo kar pac pocnemo,
 • pri sportih, kjer smo nad vodno gladino nas varuje pred pljuski vode in vetrom,
 • zaščita pred skalami in opremo,
 • neopren nam poveča plovnost (nikakor pa ni nadomestilo za resevalni jopic).

PAZI – SLABE OBLEKE

Z razmahom vodnih sportov se veca tudi stevilo poceni »neoprenov«, ki vsebujejo veliko gume. Ker v gumi ni zracnih balonckov ima recimo tak 3 mm wetsuit izolacijske sposobnosti samo 1mm pravega neoprena.

PRVI WETSUIT

Ko oblecemo svoj prvi wetsuit se nam pogosto zdi, da nas prevec tisci in ovira, sploh dokler ne pridemo v vodo. Moker neopren se namrec raztegne bolj kot suh. Poleg tega se nas nase vsakdanje obleke dotikajo le tu in tam, neopren pa se nas mora dotikati povsod in tako pustiti cim manj prostora za mrzlo vodo (tako telo porablja energijo za gretje te vode namesto za sport)*. Moti nas tudi material pod rameni, ki je namenjan lazjemu dviganju rok pri pedlanju, surfanju, windsurfanju, veslanju… Predvsem surferski wetsuiti so se posebej natancno krojeni v predelu ramenskega obroca, ker surferji veliko uporabljamo roke. Tudi tesen ovratnik ni napaka, ampak preprecuje vdor vode pri vratu. *Posebej pri otroskih wetsuitih je tezko dobiti popolnoma prilegajoc wetsuit, tu pomaga pod neoprenom oblecena lycra, T-Shirt…

KAKO OBLECI WETSUIT

Smešno? Ne toliko kot recimo gledati kolega kako prvic leze v ali iz svojega wetsuita brez zadrge. Gre predvsem zato, da moramo wetsuit obleci tako, da so gleznji na gleznjih, scitniki za kolena na kolenih, mednozje tam kjer se stikata hlacnici, komolec na komolcu itd… ker neopren se da potegniti nase tudi tako, da nam ostajajo gube na nogah in rokah in nam je zato premajhen v telo in potem brez potrebe vzamemo stevilko vecji wetsuit.

Za še več informacij o neoprenskih oblekah lahko pogledaš dva wetsuit guide-a tega na 360guide.info in tega na WMS (oboje v ENG).

Comments (0)

Leave a reply