ISA surf štipendisti 2011

ISA surf štipendisti 2011
June 15, 2011 Marko Odič

Surfanje in štipendiranje? ISA, organizatorka Svetovnih surfaških iger, že več let nagrajuje mlade, nadarjene surfače, ki ne samo da dobro surfajo, ampak kažejo odličen potencial tudi na drugih ne tako športnih področjih (šola seveda!). Letos so bile štipendije podeljene na otvoritveni slovesnosti Svetovnega mladinskega surfaškega prvenstva v Peruju.

Predsednik Zveze, Fernando Aguerre pravi o podeljevanju štipendij, da je to čudovit korak naprej, ki omogoča mladim surferjem in surferkam, ki so tudi odlični študenti, da se še bolj posvetijo surfanju, študiju in vsem, kar paše vmes med te dve dejavnosti. Individualno štipendijo je dobilo 25 mladcev in mladenk izpod 18 let iz lkar 19. držav.
Največ zahval za takšno štipendiranje gre ISA skladu za štipendije, ki ga finančno podpirajo Reef, Quiksilver in Billabong, seveda ob sodelovanju vseh držav članic Mednarodne surf Zveze.

A največja novica je, da je letos PRVIČ med srečnimi štipendisti tudi mlada slovenska surferka, ki sliši na ime Niki Lukšič Druškovič. Seznam vseh srečnih štipendistov je na voljo v podrobno branje tule, mlado surferko Niki smo pa zvlekli ob nabrežje Ljubljanice, kjer nam je na hitro (a gosto!) odgovorila na naša vprašanja o življenju, surfanju in sploh vsemu. 

altNiki je na desni strani, na levi pa prijateljica Imke iz Nemčije. Nabrežje Ljubljanice leta 2011. 

No Niki, povej nam, kako si sploh zvedla za štipendije za mlade surferje?

Ja, za to se imam zahvaliti Andražu (Rakuščku aka Robertu op.a. :D), ker mi je sploh povedal za ISA štipendije in me opomnil, hm bolje, opozoril, da lahko tudi jaz kandidiram. Z njegovo pomočjo sva spisala nekaj stvari skupaj. Sicer sem kandidirala že prejšnje leto, a me takrat niso izbrali. Letos sem spet poskusila, moj brat in osebni trener Kostja (Polc op.a.) mi je napisal priporočilno pismo, seveda so pomagale tudi ocene in spričevala v šoli (mimogrede punca ima povprečje ocen 4,9, če koga slučajno zanima!!) in priporočilni pismi mojih profesorjev in Surf kluba Ujusansa. Nato sem skoraj pozabila na celo zadevo in sem bila zelo vesela, ko me je Andraž obvestil, da sem dobila štipendijo.

No, če ni prevelika skrivnost, povej nam kako misliš izkoristiti tole surf štipendijo. Bo šla za surfanje ali kaj tretjega, v kaj jo boš investirala?

Ok, prvo mislim celo poletje čim več surfat, ob pomoči mojega brata in trenerja Kostje. Grem namreč na Portugalsko, samo da zrihtam še dve zadevi v šoli (ob omembi morebitnega popravnega izpita iz matematike je zardela in začela govoriti o nečem popolnoma tretjem, khem??!! op.a), kjer bom izpopolnjevala svoje surfaško znanje. Prav gotovo bom surfala tudi pozimi, če je le mogoče čimveč, da se lahko čim bolje pripravim na slovensko državno prvenstvo, ta znameniti Jugomajstr. Kar bo pa ostalo, bom investirala v izboljšanje moje surf opreme, premišljujem o nakupu novega neoprena. Predvsem bom investirala v surfanje.


Kanarski otoki, piše se leto 2008 in Niki že surfa bombe!

A tako. Kako torej združuješ pridnost v šoli in surfanje, ki ti očitno pobere veliko časa, morda že imaš kakšnega sponzorja, ki bi ti kako pomagal?

Hehe. Ja, res je, da je v šoli veliko dela. Surfat hodim med počitnicami, če pa kdaj malce podaljšam, ni nobenega problema, saj moji profesorji vedo, da sem pridna in vse nadomestim. Tako da bom verjetno še naprej hodila vsaj 3x letno na surf izlete v tujino. Zelo mi pomaga Zoisova štipendija, ki jo prišparam in nato vlagam v surf tripe. Pri napredovanju pri surfanju mi zelo pomagajo tudi brat/trener, ki me zelo podpira, surf klub Ujusansa in vsi ostali surferji v Sloveniji, od katerih se lahko kaj naučim.

Ja, tole se vse sliši super. Da pa zakorakava še malce v tehnični aspekt surfanja, kakšno imaš kaj opremo, kviver, kaj si želiš, no še zmeraj nisi nič povedala o kakšnem sponzorju (opreme, seveda!).

Hehe, sponzorja zaenkrat še nimam. Kot sem že rekla, si denar za surfanje šparam sama, dosti pomaga tudi mama, ki mi pomaga z vsemi mogočimi finančnimi dodatki. Prvi surf sem dobila pri 12 letih. Kostja mi je izbral in podaril Bicovo ribico (fish šejp) 5,10, katero zdaj največ vozim kar v Medulinu. Dve leti nazaj sem si kupila novo desko, 6,7 zelena Roxy, ki mi odlično služi. Poleti nameravam probati več različnih, še krajših desk čimbolj odbitih šejpov, če bo le možno, da vidim s čem bi najbolj napredovala. Za sponzorja pa upam, da ga kdaj dobim, ker bi lahko zelo pripomogel pri mojem surfanju. 

alt
Kanarski otoki, spot Generosa, piše se leto 2009

No, pa nam povej še kje so tvoji najljubši spoti za surfat, se kje že počutiš lokalko, kam greš najraje?

Glede na to, da sem hodila 4 leta zapored v Francijo, sem se tam počutila zelo domače, a ker so žal tam zaprli kemp, sem si mogla najti drug spot. Zelo mi je všeč na Portugalskem, saj sem tam začela surfat, se naučila vstajanja in prvih zavojev, zato sem zelo vesela, da ima Kostja zdaj surf kemp, kamor lahko hodim. Zelo mi je bilo všeč surfanje v Avstraliji, saj sem nekaj časa živela v kraju Noosa, kjer je zraven en čudovit pointbreak in sem tam zelo uživala med valovi. Seveda pa sem kar se le da pogosto tudi v Medulinu, ki je naš homespot, in zna res luštno delat, tako da, hvala fantje, slovenski surferji, da ste ga odkrili (kar ga sicer nismo, a več o tem v članku 10 let surfanja v Medulinu op.a). Drugače so mi najboljši surf sešni, ko sem v vodi skupaj s prijatelji, ko skupaj surfamo in se imamo fino. 

No Niki, najlepša hvala za čas in tale kratek intervju. še veliko uspehov pri surfanju, šoli in vseh ostalih stvareh vmes…

Hehe, hvala in hvala tudi tebi za tale intervju.

om

Comments (2)

  1. mm Author
    Marko Odič 2026 years ago

    bravo, niki! 😉

  2. dejan 2026 years ago

    Čestitam

Leave a reply