GoPro Hero Kamere

GoPro Hero Kamere
July 26, 2009 Klemen Surk

Preko Ujusanse se sedaj lahko dobi GoPro Surf Hero kamero in ostale GoPro kamere.


GoPro Hero so kamere / fotoaparati namenjeni extremnim športnikom in zato prenesejo marsikaj. Kamera je odporna na padce in udarce in kar je za nas še posebej razveseljivo – tudi na vodo. Poleg tega je majha, lahka, enostavna za uporabo ter pride z vrsto nastavkov, ki nam jo pomagajo namestiti nase ali na našo športno opremo – na surf, na bajk, na motor, na windsurf, na avto, na čelado, na prsni koš, na roko, na skejt itd…

SEDAJ LAHKO GOPRO HERO KAMERE DOBITE TUDI PREKO UJUSANSE! ZA CENIK GLEJ SPODAJ

V osnovi obstajata dve izvedbi GoPro Digitalne kamere – takšna z navadnim objektivom in takšna, ki ima 170 stopinjski širokokotni objektiv. Od tu naprej se med seboj razlikujejo le v nastavkih, ki omogočajo da zadevo pritrdiš na različne kose opreme – Helmet HERO, Motorsports HERO, Surf HERO.

Zakaj GoPro Surf Hero Wide?

Zakaj bi sploh kdo imel tole zadevo? Ker slikanje surfanja je en velik napor. Ker kateri surfer se bo z veseljem javil in presedel uro, dve na plaži in slikal svoje kolege medtem ko valovi pokajo, za povrh vsega ga pa seveda še ne bo na nobeni sliki? Uganil si – noben. Zato so slike iz surfanja skoraj vedno omejene na tri hitre mobitel slike od takoj, ko stopiš iz avta in tri slike izmučenih in ožganih fac po sešnu, ki pospravljajo dile, se bašejo z vikikremo al karkol pač po sešnu že počnete, pa še par slik avtomobila, cestnih tabel in takih bedarij. Ampak mi bi vsi radi videli akcijo! In tu pride v igro GoPro fotoaparat oziroma kamera.

Tu bomo bolj obširno opisali samo GoPro Surf Hero (wide), sicer pa lahko pri nas naročiš katerokoli GoPro kamero.

SURF HERO WIDE

GoPro Surf HERO je najmanjša brezžična kamera na svetu, ki jo lahko pritrdite na surf desko. Uporabna je tudi kot ročna kamera. Možni sta dve namestitvi: s stick-on ploščo za pritrditev na surf, kite, windsurf desko in FCS kompatibilnim montažnim vložkom. Kamero so testirali in odobrili profesionalni deskarji v Puerto, Severni Kaliforniji in na Havajih. Ponaša se s 170° širokokotnim objektivom, snemanjem video posnetkov v visoki ločljivosti do dolžine 56 minut (z 2 GB SD spominsko kartico) in fotografijami z ločljivostjo 5 milijonov točk. Objektiv je tako širok, da lahko zajame 189 cm visokega deskarja na 182,9 cm deski, od glave do prstov. Kamera je odporna proti udarcem ter vodoodporna do 30 metrov.

Ostale značilnosti:

 • – ločljivost 5 milijonov slikovnih točk (2592 x 1944) za fotografije, video 512 x 384,
 • – CMOS senzor,
 • – video format: MJPEG, 30 fps, shrani AVI datoteke,
 • – avdio format: 8kHz, mono,
 • – optika: steklena leča, f/2.8, z ultra-širokim kotom 170°,
 • – različni načini snemanja, fotografiranja: video, foto standard, foto vsakih 2 ali 5 sekund, 3x zaporedne fotografije, samodejno sprožanje z zakasnjenim časom, na glavo obrnjeno snemanje in slikanje,
 • – Exposure Control: samodejno,
 • – samodejno ravnovesje beline,
 • – samosprožilec: 10 s,
 • – vgrajen mikrofon z nastavljivim nivojem snemanja,
 • – pomnilnik: 16 MB notranjega, razširljiv do 2 GB s SD spominsko kartico (ni priložena), razširljiv do 4 GB z SDHC spominsko kartico (ni priložena) z brezplačno programsko opremo, ki bo kmalu na voljo na GoPro spletni strani,
 • – kapaciteta: 56 minut videa (vklj. z zvokom) ali 1945 fotografij z 2 GB SD kartico, 1 ura 52 min videa (vklj. z zvokom) s 4 GB SDHC kartico,
 • – napajanje: 2 x AAA baterije (niso vključene), priporočene so litijeve baterije, 3 ure snemanja z litijem, 2 uri z NiMH,
 • – TV izhod (z RCA kabel): NTSC ali PAL, PC povezava: Combo USB + RCA kabel,
 • – PC združljivost: Windows ME, 2000, XP in Vista, Mac OS X 10.2 in novejši,
 • – dimenzije: 4,45 x 5,84 x 3,18 cm (V x Š x D),
 • – masa: 139 g.

Komplet vključuje:

 • – kamero Hero Wide s 5 MP in 170 ° širokokotnim objektivom,
 • – 1x proti udarcem in vodoodporno ohišje,
 • – 1x High-Impact, 3M lepilni vgradni disk,
 • – 1x FCS montažni vložek,
 • – 1x Quick-Release sponko,
 • – 1x gumijasti Quick-Release Stopper zaklep,
 • – 1x USB / RCA kabel.

Kamera trenutno podpira 2 GB SD kartico. V bližnji prihodnosti pa bo možna brezplačna nadgradnja preko GoPro in razširitev do uporabe 4 GB SD kartice.

GoPro Digital Hero Kamere Cenik

Helmet HERO 5 Wide     239,00

Motorsports HERO 5 Wide     249,00

Surf HERO     199,00

Dodatna oprema

Mini CHARGER     20,00

Solar Flip Charger  55,00

Roll Bar Mount     34,00

Chest Mount     44,00

Ride HERO    24,00

Batteries Energizer Lithium    10,00

Cene so v EUR in vključujejo DDV.

Za naročilo se oglasite na info@ujusansa.si

TEST: GoPro Surf Hero Kamera

Najprej, ko sem odprl škatlo, sem bil presenečen, kako je kamera majhna. Na sklikah nekako ne izgleda tako miniaturna, sploh ko je v vodnem ohišju, za katerega imaš vedno občutek, da je to neka malo bolj velika zadeva. No – ni! Sama kamera je le malo večja od škatlice vžigalic in zelo simpl. Ima samo dva gumba – enaga za slikat in enega za razne nastavitve. Tako je lahko tudi vodno ohišje tako simpl, da je skupna cena te zadeve ugodna.

Torej – kamera oziroma fotoaparat sam po sebi ni vodoodporen. Zraven pride namreč ohišje, ki ščiti kamero pred vodo (do 30m globoko), padci, udarci in ostalimi dogodivšinami. Zato je šansa, da bi nam kamero zalilo po moje res minimalna. Kamero moramo vzeti iz ohišja ko menjamo baterija, kartico, prenašamo slike itd…

 

Ohišje se zapre in zategne z eno klipsno. Ko je kamera v ohišju ostane samo še pritrditev na surf desko. Za to sta dva sistema. Zraven Surf Herota dobimo samolepilno ploščo, ki jo nalepimo na nos deske. Zadeva drži… ful. In na to ploščo potem pritrdimo kamero. Fora Surf Herota je, da lahko snemaš samega sebe, saj če iz nosa obrneš kamero proti sebi prideš cel v sliko, samo prav je treba nastavit kot.

Drugi sistem pritjevanja je tak, da na nos deske vdelamo sredinski FCS fin plug in z nastavkom, ki je tudi v kopletu kamero pritrdimo v plug. To je še bolj zihr, pa še kamero lahko prestavljamo med surfi, če imam plug v večih dilcah.

 

Še o baterijah – kamerca “poje” navadne alkalne baterije slabše kvalitete za malo malico. Zato se splača mal investirat v ene dobre litijeve ali nimh baterije za polnit, čim boljše in čim močnejše (AAA), ki potem držijo vsaj cel session. Aja, v kamero gresta samo dve, tako da če nafilamo 4 baterije imamo vedno sabo tud rezervo.

Še o zvoku – GoPro snema tudi zvok, samo ker je zaprt v zatesnenem neprodušnem ohišju se več ali manj ne sliši prav dosti. Če hočeš več zvoka lahko umakneš gumico za zatesnitev (ne na surf herotu, ampak recimo če jo daš na bajk) in daš občutljivost na high.

Še o kvaliteti slike – za vse outdoor zadeve z dovolj svetlobe je super! V kakšni temi je pa slika kar zrnata.

Več FOTK same kamere lahko najdeš tukaj ali pa še nekaj uradnih slik narejenih s samo GoPro Surf Hero.

Primer filma iz Ujusansa Surf Kempa V Španiji posnetega z GoPro Surf Hero:

http://vimeo.com/5963969

Več GoPro posnetkov se najde v galeriji.

Comments (0)

Leave a reply