Surfanje med zmaji v Bulgariji

Surfanje med zmaji v Bulgariji
March 25, 2013 Marko Odič

Ko vzamemo v roke vse mogoče zemljevide in navtične mape, ki nam ob skrbnem pregledovanju in so-kalkulacijah poti vremenskih front šepetajo, kje bi se lahko še skrivali zanimivi, čimbolj redno delujoči in, tisto najpomembneje, ne preveč obljudeni surf spoti se vsakič, ko pridemo do področij jugovzhodne Evrope, znajdemo skoraj kot v tistih temnih, mračnih časih srednjega veka, ko so zemljevide bolj napolnjevali zmaji, mroži, škorpijoni in tudi kakšen zelo razjarjen še srednjeveško-divji slon, kot pa guglovsko natančne celine, oceani in raznorazna morja.

Znani zemljevidi obal in morij nenadoma spremenijo obliko in vse, kar je naše oko še zmožno prebrati je napis “Hic sunt dracones!”, ki se izpisuje poleg slik pošastnih bitij, okupirajočih brejke, ki se začenjajo pojavljati vse od grških obal in se nadaljujejo proti vzhodu. Ampak ali so zemljevidi surf spotov v Sredozemlju in okoliških morjih res tako neznani!?

Po objavi slik grških surf spotov se nam je oglasila še Bulgarska surf zveza, bolj pravilno Bulgarska zveza za ekstremne vodne športe – BEWSA – le par dni nazaj s sporočilom, da se v Bulgariji tudi surfa. V Bulgariji!? Da, in ne samo to, Bulgarija je tudi članica ISA in vsako leto organizira tudi kakšno tekmo ali dve v surfanju.

http://vimeo.com/36427577

Kot pravijo sami, so se začetki surfanja v Bulgariji začeli v letu 1995, po nekaj hudih surfarijih in razmišljanjih pa so se že naslednje leto organizirali v BEWSA in v letu `98 že nastopili v Lizboni na ISA Svetovnih surf igrah. Od tedaj je šel razvoj surfanja v Bulgariji le še navzgor. Njihov najbolj znani surf spot je Ahtopol, ki ga lahko vidimo na zgornjem posnetku in je tudi kraj organiziranja njihovih državnih, odprtih, “invitational” in podobnih tekem.

alt

Letos nas toplo vabijo na obisk in k prisostvovanju na tekmi “Ahtopol Invitational 2013”, ki se bo zgodila enkrat v zgodnji jeseni. Naši načrtovalci surfarijev so že vrgli skupaj številke in prišli do zanimivih zaključkov – do Ahtopola sploh ni tako daleč. Surferjem, ki so zelo zainteresirani, da bi obiskali tudi spote, ki gledajo Črno morje pa še sporočimo točen datum jeseneskega dogajanja v Ahtopolu in okolici, če se bomo le uspeli prebiti čez vse grabljice, ki se skrivajo na posterju za njihovo tekmo.

om

Comments (0)

Leave a reply