Naj sliši širni surferski svet še enkrat…

Naj sliši širni surferski svet še enkrat…
December 20, 2013 Marko Odič

ASPjevci si zadovoljno manejo roke, saj so uspešno zaključili tudi z letnikom 2013. Dolgo leto z mnogimi postanki, kjer so se lomile deske in glave, dogajali vzponi in padci, od valov do posameznikov in njih egov.

alt

Cela organizatorska in tekmovalna banda se bo končno lahko pošteno naspala. Najbolj in najslajše se bo pa seveda naspal MICK FANNING, 3x svetovni prvak, kar ga izenačuje z velikanoma preteklosti AI ali Andy Ironsem ter Tom Currenom. Čakajo ga zadovoljne sanje prvega med enakimi. A le za kratek čas, saj se že v februarju začne nov tekmovalni krog, kjer se bo Mick “tri strele” Fanning znašel v vlogi branilca naslova najboljšega. Obramba je veliko težja od napada pravi 7 samurajev v znamenitem Kurosawinem filmu 7 Samurajev, sploh če je tvoj napadalec nihče drug kot izkušeni, a še bolj pomembno, zelo, zelo napaljeni Kelly Slater, poleg cele falange mladih rajderjev, ki si oblizujejo še mlečne in puhaste brke, ko oprezajo za, z bliski bliskavic osvetljenim ogromnim pokalom, ki vsem na širnem svetu oznanja položaj najboljšega med najboljšimi. Razen hipijem. Njim visi dol, … em, leash. Za take stvari. “Svetovni prvak? Brezveze.”

A govoriti o starih herojih pri novih podvigih zna biti tudi malček dolgočasneje. Raje se vprašajmo, kaj pa bo kaj novih izzivalcev najboljših na touru, letnik 2014? Ena super zadevščina je, da se je naš sokrajan Aritz uspel zopet prebiti med svetovno surfersko elito. Zaraučan, ki je nesrečno prišel na tour ravno v letu, ko je veljalo čudno pravilo, da en cel kup rajderjev zaokroži po polovici leta. Eni gor, slabi dol ali celo ven in te nadomestijo nove mlade snage. A letos mu je uspelo in ni pričakovati, da bodo kar tako, ad hoc sprejeli kakšno podobno neposrečeno pravilo. 

Poleg njega pa je govora, da se bo tudi Dane Reynolds zopet pridružil touru. Dane je eksperimentalni surfer, ki je pripravljen žrtvovati solidno oceno za neverjeten in težaven manever, ki pa se mu radi tudi izjalovijo. A to je majhna cena za premagovanje meja v glavi in preizkušati nove, še neznane manevre v tekmovalni areni. Navsezadnje, kdaj pa lahko že pričakujemo prvega odpeljanega flipa med tekmo? Manever, ki je morebiti dosti bližje temu, da nam ga predstavijo tudi v tekmovalni obliki, kot si lahko predstavljamo.  

A o vsem seveda napišemo več, ko se poleže s šampanjcem polita mivka, ki še danes lebdi v bližnji Mickovi okolici in ko se vsi pošteno naspijo in sestavijo načrt na naslednje leto. Zanimivo je npr. videti, razvoj sponozorske sturukture zdaj, ko so tako zelo približali tekmovalno surfanje na najbolj eksotičnih, ali vsaj, enih bolj epskih lokacij v poznanem svetu, z moderno, sodobno tehniko, ki lahko tak dogodek približa ljudem širom po svetu.

A da ne pozabimo še na to, gotovo bo naslednje leto veliko več tudi vseh mogočih dronov in podobnih futurističnih naprav. Ali obstaja tudi orwellovsko surfanje!?

Comments (0)

Leave a reply