Lost Jewel of the Atlantic

Lost Jewel of the Atlantic
August 27, 2006 Klemen Surk

O filmu o reševanju pointbreaka Jadrim do Mar smo že poročali, po majski premieri v ZDA je sedaj prispel tudi v domačo Portugalsko, kjer pa so se stvari zapletle. Vlada na Madeiri je napovedala, da bo avtorje filma kazensko preganjala v kolikor bodo film predvajali na Portugalskem, saj z njim blatijo ime in ugled te regije in njenega predsednika.

Kljub grožnjam se je vodja koalicije Save the Waves  Will Henry odločil, da bodo film predvajali tudi na otoku samem. Henry je povedal: "Film je o Madeiri in o ljudeh tam in ti imajo pravico izvedeti in presoditi sami zase, kdo ima prav. Film je dokumentarec in v njem smo skušali predstaviti vse strani in poglede, vključno s stališčem vlade." Film spremlja izgradnjo valobranov in marin okoli otoka, ki so uničili ali spremenili veliko najboljših spotov na otoku. Namiguje tudi, da je z izgradnjo prišlo do kršenja naravovarstvenih zakonov EU in da so bile želje in pravice surferjev popolnoma ignorirane. Spremembo v izgledu otoka so opazili tudi domačini, ki se prej niso zanimali za to problematiko ali pa se niso upali spregovoriti. Med leti 2002 in 2003 je koalicija Save the Waves organizirala vrsto javnih protestov proti gradnji valobranov in se zavzemala za manjše valobrane, ki bi imeli manjši vpliv na okolje. Predlagani valobran je bil tako velik, da so se surferji bali, da bo uničil tudi spot Jardim do Mar, ki ga je revija Surfer označila za “the best big wave point break in the world.”

Predsednik Madeire je reagiral burno in povedal da: "…gradili bomo in ne bomo nehali zaradi nekaj protestov imbecilov, ki mislijo, da bo valobran uničil valove!". Valobran je bil dokončan leta 2004 in val Jardim do Mar je sedaj močno spremenjen, tako kot so surferji predvidevali. Velika betonska prepreka sedaj pokriva celotno obalo, ki je bila pred tem pokrita z magmatskim skalovjem. Film bo predvajan v Ericeiri prvega septembra med Buondi Billabong Pro tekmovanjem.

Lost Jewel of the Atlantic 

Izgubljeni dragulj Atlantika je film o surfanju na Madeiri in boju proti uničenju dragulja tega otoka, pointbreaka Jardim do Mar. Je zgodba o izgubljenem raju, je zgodba o Jardim do Mar.

Splet posnetkov big-wave surfanja in pričevanj surferjev je kronika odkrivanja enega najboljših valov in potem boja za njegovo ohranitev. Pointbreak je bil odkrit leta 1970 s strani francoskega surferja Gibus de Soultraita, a je ves čas ostal več ali manj skrivnost za vse razen za nekaj potujočih surferjev, ki so se spopadli z velikimi valovi na Madeiri in to obdržali zase. Toda skrivnost se je razkrila na najbolj brutalen način – vlada je začela pripravljati načrte za gradnjo ogromnega valobrana v tej mali vasici. Surferji so se urpli z vsem srcem. Lost Jewel of the Atlantic je film o boju, ki se je odvijal v tej mali vasici, ko so se mladi surferji zoperstavili načrtom vlade. S pomočjo Save the Waves Coalition so se morali soočiti z zavajanjem vlade, splošno ignoranco glede surfanja in nasprotujočimi domačini.

Comments (2)

  1. mm Author
    klemen 2026 years ago

    haha… ne vem kaj imajo tam za enga predsednika, da noben ne sme nič rečt ;Dsicer se je pa baje tud domačinom precej jebal, dokler niso tistga betona zagledal

  2. dejan 2026 years ago

    “nebomo nehali zaradi protestov nekaj imbecilov”……mislilm…..s tako izjavo ne vem kdo je imbecil…..jay bi ga dal zabetonirat v valobran…….

Leave a reply