Konec Surfanja V Medulinu?

Konec Surfanja V Medulinu?
September 19, 2011 Ujusansa Surf Klub

Medtem, ko je Medulinske surferje zadnje mesece skrbelo predvsem zakaj ni že dolgo nobene dobre napovedi, se je začela uresničevati že dolgoletna govorica, da se bo na Marleri gradilo golf igrišče. Tokrat to ni prvoaprilska šala ampak gre povsem zares in skrbi o naslednjem jugu ob tem postanejo smešne. Zamisli o golf igrišču na delu obale, kjer leži edini omembe vreden surf spot v severnem Jadranu, so stare že 12 let. Zato občasnega omenjanja kratko postrižene travice, 27-ih lukenj, 27-ih luksuznih vil, 80ih apartmajev in hotela s 5 zvezdicami nihče ni jemal preveč resno. A pred kratkim je projekt dobil zeleno luč. Ali zdaj to skupaj s težavami z vstopom v kemp pomeni konec surfanja v Medulinu ali pa bo to vsaj močno oteženo?

Od Ideje Do Igrišča 12 Let
Investitor podjetje GTC se je (na našo srečo) kar 12 let prebijal čez birokratske ovire, ki so stale naproti novemu golf igrišču. Kljub temu, da sta igrišču naklonjeni tako občina Medulin kot Ližnjan. U bistvu mu je naklonjena celotna lokalna skupnost. Kar več kot 100 milijonov evrov vreden projekt se opisuje nekako takole:

“Na 130 hektara zemljišta uz more trebalo bi u sljedeće dvije godine biti uređeno četvrto golf igralište u Istri. Naime, dosad je izgrađeno ono na Crvenom Vrhu u sklopu resorta Rezidencija Skiper, na proljeće počinje gradnja golfa kraj Umaga na lokalitetu Fratarska šuma, a otprije golferi dolaze na Brijune. Resort na Crvenom Vrhu koštao je 210 milijuna eura, dok će Fratarska šuma u konačnici koštati oko 100 milijuna eura. 

Na Marleri, čija se vrijednost procjenjuje na 130 milijuna eura, uz golf igralište s 27 rupa bit će izgrađeno i 27 vila, 80 apartmana i jedan hotel s pet zvjezdica. Zapošljavat će više od 200 djelatnika. Što se tiče lokalne infrastrukture, u planu je gradnja pristupne ceste do resorta s pratećom infrastrukturom od 1,7 kilometara te trafostanice od 110 kilovolta jer Elektroistra nema 2,5 megavata električne energije u ližnjanskom prstenu za isporuku struje.”

Kako Bo Igrišče Izgledalo?
Zemljevid golf igrišča, ki bo segalo vse do obale in do kempa Kažela in zasedlo večino polotoka Marlera lahko najdete na strani investitorja. Medtem, ko se windusurferji veselijo, da jim golfa ne bodo postavili na burja spot v Ližnjan, ampak jim bo verjetno prinesel tudi izboljšano infrastrukturo, smo ga surferji izgleda po domače povedano najebali. Igrišče naj bi stalo v roku dveh let ali še prej, že sam začetek gradnje pa bo verjetno pomenil veliko veliko spremembo za vse, ki hodimo surfat v Medulin. Več info se najde predvsem na strani časopisa Glas Istre po katerem se bagri takorekoč že približujejo Marleri.

Ubogi Golfisti So Trpeli //sarcasm off
“Strašno je da se 12 godina trebalo čekati da se počne realizirati projekt na Marleri. Taj je čitav proces pokazao koliko je teško privesti neki projekt realizaciji. Mene kao golfera, naravno, posebno raduje da se ove godine počinje raditi na dva golf igrališta u Istri, što znači da bi se i drugi slični projekti koji su u pripremi mogli početi polako micati s mrtve točke, rekao je županijski pročelnik za turizam Branko Curić, bivši direktor županijske tvrtke Istra Golf Dizajn koja pomaže investitorima golf projekata u Istri.”

Kaj To Pomeni?
Seveda se sedaj vsi sprašujemo kaj to pomeni? Medulin je edini konec obale v severnem Jadranu, ki je obrnjen direkt na jugo in ga ne zakrivajo otoki. Medo je najbolj konsistenten spot v Jadranu. Marlera je edini kos obale, ki ima ob pravilni legi tudi zadovoljivo dno, tako da se valovi ne lomijo naravnost na obalo. Medo je u bistvu edini omembe vreden spot na tej strani Jadrana. Druge pametne izbire za surfanje na jugo oziroma surfanje nasploh v bližnji okolici ni. Kaj to pomeni? To pomeni, da če Medo odpade, smo ga najebali. Dodatna težava je tudi, da razen nam ta kos obale nikomur drugemu ne pomeni čisto nič. Razen tega da se tu ob vsakem jugu pojavijo valovi ni na teh skalah ničesar, kar ne najdemo tudi par km levo ali desno od našega spota. Tako da na kakšen odpor iz okolice težko računamo. Sploh ker se, kot že rečemo, lokalna skupnost predvsem veseli novih delovnih mest, dotoka turistov in zaslužka.

Kakšne bodo dejanske posledice golf igrišča in kakšen bo režim dostopa do obale še ni jasno. Bo dostop do obale sploh možen? Bomo prepuščeni trenutni politiki in dobri volji kampa Kažela in politiki in dobri volji golf igrišča? Bo možen dostop le še peš in daleč naokoli po obali? Bo možno v Medulinu še vedno izpeljati tekmovanje Ujusansa Jugo Majstr? Vprašanja se kar vrstijo, poslal sem par mailov in čakam odgovore.

ks

Comments (4)

 1. mm
  klemen 2026 years ago

  rally pot je ta navadna po parih urah dežja 🙂

 2. mm
  klemen 2026 years ago

  In v kempu nam bodo spekl piškote in skuhal čaj hehe… sam 27 jih je sheral, noben ni lajku 😀

 3. ales 2026 years ago

  to pa dela kapital….samo eni se ne bomo dal 🙂 ….Medo locals forever 😉

 4. jure 2026 years ago

  kaj pa rally pot?

Leave a reply