Je surfanje zrelo, da postane olimpijski šport?

Je surfanje zrelo, da postane olimpijski šport?
October 16, 2009 Marko Odič

Kaj nam prvo pade na pamet, ko pomislimo na surfanje? Vsakdo se spomni svojih lepih spominov, sonca, “double over” valov, tistih perfect dni na plaži, itd… Zaradi tega se zdi, da ves ta džumbus po plaži in morju ni toliko šport, kot je način življenja, vsaj za tiste, ki si lahko privoščijo 70-100% posvetitev disciplini.

A šport to vendarle je, imamo dva sistema, obliki tekmovanj, eno amatersko in profesionalni del. Profesionalni del, ASP WCT in WQS med drugim, nas kar zasipa z dogajanji, tekme, najboljši surferji, sponzorski vložki, itd….

Druga zadeva je pa amaterski del, World Surfing Games ali Svetovne surfaške igre, organizira jih ISA – International Surfing Association – priznana s strani IOC (mednarodni olimpijski komite) in zdajšnji predsednik, g.Fernando Aguerre se je pred kratkim mudil na Danskem, na zasedanju XIII. olimpijskega kongresa, kjer je bila glavna tematika “Olympic Games in today’s society” ter izbira mesta za zdajšnje Olimpijske igre.

Kot predsednik ISA si g.Aguerre zelo prizadeva, da bi spravil surfanje med olimpijske športe in ga s tem še bolj približal mladim, kot vemo, snowboard je bil sprejet l.98 kot olimpijska disciplina in pred kratkim še BMX. ISA je zato zaprosila vse svoje članice, naj objavimo par besed g.Aguerreja po zasedanju XIII. olimpijskega kongresa, saj vsebujejo pomembne informacije za svetovno surfaško skupnost.

interviju s surflineom

dogajanje na kongresu

Kaj pa vemo o surfanju? Je eden najstarejših športov in en redkih, katerega izvajanje ni neposredno pripomoglo k izboljšanju vojaških/lovskih sposobnosti. Ja, zakaj pa so sploh surfali? Zaradi čistega užitka, he he. Tudi “boter” surfanja, Duke Kahanamoku, je že v 20 letih 20. stoletja poskušal razširiti OI s surfanjem, a mu navkljub 2 zlatima kolajnama iz plavanja ni uspelo. Je torej surfanje premlado? Premalo resno? So stroški preveliki? Medijska pokritost? Nezanimivo? Preberite zgornja linka in se odločite sami… 

Comments (4)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  men bi blo čist fajn, kaj pa ostali pravte? ampak najprej prebrat članka!!! 😀

 2. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  hja, wave pool, to je res k smuk (wake, kokrkol)…, sam recimo da je pool tm, kjer neb mogl live narest, v naravi… wave pool pa ostane mulcem, da mal podr…jo?

 3. mm
  klemen 2026 years ago

  A g.Aguerre je OG hehe. Hm, kaj pa vem. Pa najbrž bazen in umetni val? Kje je pol izbira valov, če je vsak val isti. Če bi blo to OK bi najbrž spustil Mundako pa že zdaj imel eno tekmo v wave pool-u 🙂

 4. mm
  klemen 2026 years ago

  Tole je precej longshot da dobimo wave pool kje v bližini :D:D Drgač pa, zakaj pa ne.

Leave a reply