Dede Suryana

Dede Suryana
September 9, 2009 Klemen Surk

Dede Suryana je po mnenju mnogih najboljša šansa za Indonezijo in Azijo, da dobi svojega predstavnika v svetovnem pokalu. Dede prihaja iz tradicionalne muslimanske družine iz male vasice v zahodni Javi po imenu Cimaja. Na njegovo srečo je mala vasica Cimaja tudi eden boljših spotov na Javi, kar pa ne pomeni, da je bilo njegovo surfanje sprejeto kot nekaj normalenga. Dede je v tradicionalni vasi izstopal do te mere, da so starši ostalim otrokom tudi prepovedali druženje z njim, saj je mali Dede pogosto šprical šolo, da je lahko surfal. Tudi starša nista bila preveč navdušena a ko je začela prihajati prva zastonj oprema sta nekako “prišla k pameti”.

Ker se v bogu za hrbtom vasici Dede nekako ni mogel prebiti pod žaromete svetovnega surfanja so sponzorji prepričali starše, da mu dovolijo, da se preseli na Bali. Iz tradicionalna muslimanske vasice v zahodni Javi v džumbus pomankljivo oblečenih turistov, barov, diskotek, alokohola, masaž, gostega prometa Kute na Baliju?

Novinar: “Kako gledate na to da sedaj Dede snema muvije?
Oče: “Samo da niso porno filmi….

Dede je kljub temu ostal dečko kot se šika in kmalu osvojil tudi Bali sceno ter se pripravil na prvi poskus na WQS.

Pravila, gnili valovi, potovanja… nekako mu ni zalaufalo in Dede se je umaknil nazaj na Indo in Azijsko tekmovalno raven, kjer je zmagal večino stvari, ki se jih zmagati da. Zdaj bo poskusil še enkrat in ravno kar je podpisal pogodno z novim sponzorjem – Coca Colo.

Fleten film o njegovem življenju z naslovom Chasing Waves (oz. Mengejar Ombak po indo) smo si lahko ogledali v okviru Ombok Bali Film Festivala. Film je dobil tudi nagrado na festivalu action sport filmov X-Dance 2009 v Salt Lake Cityju, kjer je mimogrede glavno nagrado pobasal snowboard film That’s it that’s all katerega ogled prav tako priporočamo (tudi če nisi snowboarder).

Pa mogoče še zmagovalec Ombok Bali Film Festivala – to je postal film o razmišljujočem pohajkovanju Rob Machada po Indoneziji in bežanju od ponorelega sveta in iskanju bistva življenja in vprašanja na odgovor 42 oz. nekaj podobnega z naslovom The Drifter izpod rok Taylor Steela.

Chasing Waves – Mengejar Ombak Tralier

Za konec pa še monster tuba Dedeja Suryane nekje v Indoneziji – klik,klik.