20 kilometrov neprekinjenga surfanja

20 kilometrov neprekinjenga surfanja
February 24, 2013 Marko Odič

Si predstavljate surfanje, ki traja več kot eno uro? Oceanski valovi v tem pogledu ne nudijo ravno najoptimalnejših pogojev, a odkrivanja novih rečnih plimnih valov pravkar premikajo meje kronoloških in še kakšnih dolžin surfanja valov.

Rečni valovi, od katerih je najbolj znan in posnet fenomen Amazonke -Pororoca, poznamo jih pa še kar en par, ki se kobalijo na stičiščih morja in rek ter rečnih pritokov, kjer je res velika razlika med plimami in osekami (6m razlike je že kar ok za nastanek rečnega vala) so odlični ravno za tako maratonsko surfanje.

alt

Britanec Steve King je pred kratkim podrl rekord za najdaljši odpeljan val na svetu. Postavil je torej najnovejši svetovni rekord v dolžini odpeljanega vala, saj je surfal kar 12,6 milje ali 20,48 kilometra in s tem presegel prejšnji svetovni rekord iz leta 2006, ki je bil cca. 7 milj, prejšnji rekorder pa ni bil nihče drug kot, ja, isti Steve King. Rekord pa je postavil na rečnem valu Sumatre, na spotu Bono reke Kampar.

Tudi časovno je bil ta rekord kar velik izziv. Si predstavljate aktivno stati na deski kar 64 minut, brez kakršnegakoli premora!? Naš stari-novi rekorder Steve pravi, da je tako surfanje sicer utrujajoče, a imaš dosti časa uživati tudi sceničnost okolice, kar lahko spočije oči. On sam si je še najbolj zapomnil, ko je na poti opazil par krokodiljih mladičev, po tisti neustavljivi logiki -kjer so otroci je prav gotovo tudi besna mama ali teta krokodilka.

Različni narodi imajo različna poimenovanja za tak val, med drugim -un mascaret, aegir, la barre, benak, bara in že zgoraj omenjeno pororoco. Značilnosti takega tipa vala sta dve, prva je močna turbolenca v vodi, ko se srečata morje in reka ter grmeč, kobaleč hrup, ko se val grmečeturbolentno kobali globoko v notranjost reke in omogoča podobne radosti, kot jih je doživel Steve pri podiranju in postavljanju svojega svetovnega rekorda.

om

Comments (0)

Leave a reply