Prvi polfinale JugoMajstr 2012

Prvi polfinale JugoMajstr 2012
November 13, 2012 Marko Odič

Medulin je v ponedeljek 12.11.2012, po nedeljski orkansko razpihani in penasti surfariji obetal dobre tekmovalne pogoje za nadaljevanje letošnjega JugoMajstra, zato smo se odločili za izpeljavo prve polfinalne vročice, ki je služila izbiri prvih petih najboljših tekmovalcev, ki so si prislužili vstop v veliki finale JugoMajstra 2012.

Napoved je napovedovala blagi južni veter pri obali in močnejši veter proti sredini Jadrana, v jakosti nekje med 14 -17 vozli (7-9m/s ali cca. 25km/h) ter valove v povprečni višini 1,5m, ki proti večeru jenjajo proti še zmeraj solidnemu 1,25m višine. Napoved je bila kar obetavna, zato smo kljub močnejšemu vetru na odprtem prižgali zeleno luč.

Rajderski sestanek je bil napovedan ob 10.uri zjutraj, tako da smo jo že zgodaj popihali iz Ljubljane in po kratkem postanku ter obvezni kavici na črpalki “Te bom na-Lomu”, smo nekaj minut do desetih taktično parkirali kombi na najbolj pregledni točki pri ograji Medulinskega kempa. Tekom sestanka rajderjev smo pofočkali vse prisotne tekmovalce, razdelili pisane tekmovalne lajkre, na hitro ponovili pravila in ob glasnem in dolgem pisku tekmovalne troblje ob 10:55 uri štartali naše dve in pol uri dolgo prvo polfinalno vročico. 

Razmere v vodi so bile kar zahtevne, prave “challenging conditions”. Morje je bilo zaradi vetra na odprtem tudi pri obali precej razburkano, večji valovi so prihajali v nerednih skupinah, manjše je pa kazil prav veter izza hrbta, tako da smo imeli tiste klasične “medulin” pogoje.

Tekom dveh ur in pol prvega polfinala smo še zmeraj uspeli videti in oceniti kar 120 valov, tako da so vsi tekmovalci imeli priložnosti pokazati največ, kar znajo in s tem konkurirati pri izbiri petih najboljših rajderjev prvega polfinala.

Sodniška komisija je pri oceni valov ocenjevala po sledečem kriteriju:

– pestrost in raznolikost posameznih (dokončanih) manevrov na valu,  

– celotno vožnjo po posameznem valu

– izbiro čimboljšega vala.

Po preteku dveh ur in pol ter dolgem in glasnem pisku post-tekmovalne sirene je prišlo na vrsto še najpomembnejše. Seštevanje točk in razporeditev vseh tekmovalcev tega polfinala;

MOŠKI POLFINALE 1

1. Andraž Rakušček (18,00 točk)
2. Borut Vrhovnik (abs.)
3. Iztok Južnič Žonta (23,4 točke)
4. Dušan Božič (19 točk)
5. Primož Zorko (22,00 točk)
6. Gregor Ševo (abs.)
7. Mitja Legat (13,00 točk)
8. Filip Humar (18,8 točke)
9. Luka Rednjak (9,00 točk)
10. Denis Plahuta (8,00 točk)
11. Peter Bošnik (abs.)
12. Urban Vamberger (11,8 točke)
13. Žiga Rezar (14,5 točk)
14. Matic Hercog (abs.)
15. Jure Rogani (9,3 točke)

 Tekmovalni seznam prvega polfinala. Odebeljeno so označeni tisti, ki so se uvrstili kot prva skupina finalistov v prihajajoči finale. V oklepaju so vpisane točke, ki jih je dosegel tekmovalec s svojimi vožnjami v polfinalu, tekmovalci pa niso razporejeni po vrstnem redu dobljenih točk, temveč po vrstnem redu vpisa v prvo polfinalno vročico.

Je pa še ena pomembna zadeva – surfanje netekmovalcev. Netekmovalci, ki se vrivajo na tekmovalni peak zelo motijo izvedbo tekmovanja, saj ovirajo tekmovalce, motijo sodnike in povečujejo možnost poškodb in nesreč med izvedbo tekmovanja. Zato še enkrat apeliramo na vse surferje, ki ne tekmujejo, da se držijo ali robov tekmovalnega področja ali pa surfajo enega od drugih peakov, ki jih daje Medulin na razpolago. Za izkazano uvidevnost se jim že v naprej zahvaljujemo.

Zahvalili bi se pa vsem prisotnim rajderjem, vsem tekmovalcem, organizatorjem, sodnikom, foto- in videografom za sodelovanje in pomoč pri izvedbi polfinalne vročice, prav tako pa bi se zahvalili kempu Kažela, ker nam toliko časa omogočajo izvedbo tekmovanja tam, kjer se je surfanje na Jadranu tudi začelo. Hvala vsem!

Se vidimo v Medulinu! 

Comments (0)

Leave a reply