Finale JugoMajstr 2012/13 post-tekmovalno poročilo

Finale JugoMajstr 2012/13 post-tekmovalno poročilo
April 8, 2013 Marko Odič

Raznolikost pogojev za surfanje, ki nam jih lahko ponudijo brejki medulinske obale je tako pestra, da je vsak surf trip poglavje zase. Kakšni valovi so/bodo dočakali prvi, in vse nadaljnje avtomobile, ki dosežejo konec ceste ob zeljnjoglavem drevoredu, preden se odpre pogled na glavno surfersko igrišče istrskega polotoka je pa seveda najljubši severnojadranski surferski čvek.

Po odpeljanih obeh moških polfinalih in ženskem finalu znamenite jadranske tekme in slovenskega državnega prvenstva JugoMajstr, se izpeljava moškega finala kar ni in ni hotela uresničiti, tako da je bila prva priložnost, da se zbere vseh 10 finalistov šele začetek aprila 2013.

Ozračje pri obali je bilo že prijetno segreto in obmorsko toplo, ko so koncem marca vremenski napovedniki začeli bezljati svoj vremenski alarm. Iznenada je uletela hladna fronta, ki je kljub nenavadni smeri prihoda napovedovala možnost južnih vetrov in enodnevne surfarije koncem prvega aprilskega tedna, a napoved je bila vse prej kot klasična za Medulin.

Hiter prižig tekmovalne luči in predno si lahko izustil “keks!”, je bil konec tedna že tik pred očmi. Zbor finalistov se je napovedal za 8. uro zjutraj v petek, 5.4.2013. Prihod na spot je bil klasičen, v hudem nalivu smo se pricijazili pred vhod v že odprti kemp, in po tem, ko so nas na recepciji olajšali za 40 kun na avto in izustili nekaj (kislejše sprejetih) šal o tem, da so valovi že mimo in da smo žal že prepozni, nam je, ko smo se pripeljali do obale, oči skoraj odpihnilo iz jamic.

Kaj nam je pripravil čika Jadran

Pričakala sta nas močan veter in še močnejši naliv, a kar je bilo zanimivega na spotu je to, da veter ni bil tisti klasični jugovzhodni “on shore”, ampak neverjetno močen vzhodni “side-off/off shore”. Prihajajoči valovi pa so, zaradi upočasnitve premikanja fronte s sredine noči na zgodnjejutranji petek še rasli. Velikost in število prihajajočih valov je obetalo odlično surfanje. Komisija organizatorjev in rajderjev je po kratkem, a zelo enoglasnem sestanku odločila, da razmere še niso tiste najboljše za tekmovanje, zato so odložili začetek tekmovanja na kasnejšo uro, v morje so pa, kot stekli psi planili že izkušeni freesurferji in tudi boreča se, najmlajša generacija medulinskih surferjev.

Ob desetih zjutraj je izgledalo, kot da so valovi dosegli svoj gaussovski maksimum, vetrna napoved je pa napovedovala še okoli-poldansko omilitev izredno močnega vetra in s tem idealne razmere za štart finala okoli poldneva. Pestnajst minut čez je tudi zares zaplapolala pisana lajkra, ki je, skupaj z glasnim trobljenjem, napovedovala začetek finala. Naj se tekma začne.

Finalna tekma fantov, JugoMajstr 2012/13

Še zadnji finalisti, ki so do takrat še vstrajali na kopnem so skočili v vodo in akcija se je začela tako za slovensko rajdersko smetano tekmovalnega sorbeta, kot celotno podporno ekipo, gledalce in navijače na kopnem. Minute, oblaki, veter, valovi ter zrcala in tipala vseh mogočih zrcalnih refleksnežev in kokretnih digi-HD-BR-x264 videokamer, vse se je podredilo tekmovanju in surferjem v vodi, a izvedbena mrzlica ni zaobšla niti podpornih ekip. Dogovorjeni dve tekmovalni uri sta minevali v transu spremljanja valov, ki so proti drugi uri počasi začeli padati s “(solid)overhead” rastur surfanja na malce manjše, bolj umirjene in urejene valove. A tudi po preteku dveh ur so bile tekmovalne razmere še zmeraj zadovoljive za kakšen močnejši zateg, tako da se je tekma podaljšala še za nadaljnih 30 minut, tako da tekmovalcem res ni izostalo priložnosti odpeljati prav tisti val, ki ga je kdo morda čakal že od poldneva naprej.

Tekmovalna signalizacija je tako proti tretji popoldanski uri še enkrat zažmrgotala, klicoč zaključek tekmovalnja. Počasno kapljanje tekmovalcev na plažo je dalo jasen znak še vsem ostalim, ki do takrat še niso imeli priložnosti namočitve v morju, da je napočil trenutek tudi za njih in tako je že tretja skupina surferjev ta dan planila, kot stekli psi, proti morju in začela loviti, kar je še ostalo valovnega v vodi.

A kmalu so veter, hladna voda in dolg dan opravili svoje in, bolj ali manj, vsaj blago podhlajeni so še zadnji surferji pridrgetali na obalo. V nehaj trenutkih so se mokri surfi in neopreni znašli v boardbagih, vrečah in v prtljažnikih ter na strehah in karavana je začela, zadovoljno premražena in z veliko odkljukanih kljukic, svojo pot domov.

Kako pa naprej

Tekma, surfersko-snemalni del je za `12 končan. Zdaj so na vrsti, najprej montažerji, nato pa še surf sodniki, da ocenijo tekmovalne vožnje obojih, fantov in deklet. Takoj ko bo kaj več znanega o tem, sporočimo, potem pa nas čaka samo še razglasitev letošnjega JugoMajstra in JugoMajstrice ter podelitev pokalov obema prvakoma, potem pa lahko začnemo s tem, kar nam je surferjem najljubše – raziskovanje in na novo odkrivanje starih in novih brejkov, ki jih skriva evropska podcelina ali morebiti na kakšnih eksotični otokih. Poletne radosti, predvsem pa tudi toplejša morja in sončnejši dnevi pomladansko-poletnih surfarij.

Še povezava na –galerija slik na FB, JugoMajstr 12/13.

Shaka vsem, ki ste bili tudi letos del te naše male, sladke jugomojstrske tekmovalne karavane in se vidimo na naslednjih surfarijah, v Medotu in še kje drugje!

Comments (0)

Leave a reply