Skozi objektiv Roba Machada

Skozi objektiv Roba Machada
May 3, 2013 Kaja Cencelj

Surferska ikona Rob Machado je več kot polovico svojega življenja že nekje na poti. V tem času so mu pot prečkali številni posamezniki, ki jih druži ljubezen do surfanja in strast do umetnosti.

V novi seriji imenovani “Through The Lens” (Skozi objektiv) lahko sledimo Robu, ko se ponovno sreča z nekaterimi od teh zanimivih ljudi, ki so mu pogosto v navdih – pri surfanju, glasbi, umetniškem ustvarjanju ali kar tako, za življenje samo.


Da ne bo pomote, Rob ni kar tako, ima diplomo iz fotografiranja in namesto digitalnega uporablja star analogni fotoaparat, na film. Dobro se spozna tudi na kompozicijo fotografije in tehniko, pa delo z različnimi fotoaparati in kamerami, ki si jih je sposojal na svojih potovanjih, na katerih so ga spremljali profesionalni fotografi. Vse svoje stare fotografije še vedno hrani, pa četudi so katere starejše od 20 let.

Machado ne fotografira le valov, surferjev in surf spotov, pravi, da so mu bolj pomembni trenutki, ki jih ujame na trak, kot pa tematika fotografije.  Nič čudnega, da zadnja leta skorajda ne gre več nikamor brez fotoaparata.


Rob pravi, da so ga popotovanja po celem svetu marsikaj naučila, obenem pa je spoznal, kako čudoviti so sončni zahodi doma, v Cardiffu ali pa Encinitas, kjer je tudi odraščal.


V tej epizodi Rob predstavi Jaya Nelsona, umetnika iz San Fancisca, ki se ukvarja s specializirano predelavo avtomobilov. Minulo zimo se je Jay odpeljal do Robove hiše Rob v Cardiffu v Kaliforniji, kjer sta skupaj uredila in dodelala notranjost Robovega kombija in ustvarila ultimativen surf avto.

 

Leave a reply