Nagrade XXL Billabong 2013 podeljene!

Nagrade XXL Billabong 2013 podeljene!
May 4, 2013 Kaja Cencelj

Danes ponoči (3.5.2013) so v The Grove Theatre v Anaheimu v Kaliforniji podelili Billabong XXL Global Big Wave nagrade za največje valove, odpeljane v lanskem letu in letos do 20. marca. Tokrat je najbolj cenjeno priznanje, ki ga podeljujejo že 40 let – nagrado za najbolje odpeljan val leta (Ride of the Year) prejel havajska surferska legenda Shane Dorian (Kona, Havaji).

Dorian je prejel 50.000 ameriških zelencev za val, ki ga je ne le uspešno, ampak tudi sijajno odpeljal na enemu naj naj spotov na Mauiju – Jaws. Ker pa se je val še povrhu vsega lepo zavil v popolno tubo, je dobil še dodatnih 5.000 usd za nagrado »Pacifico Tube« (plus seveda užitek v valu). Drugi nominiranci so bili: Shawn Dollar za Cortes Bank (Kalifornija), Greg Long za Jaws (Maui), pa še dva Havajca Dave Wassel in Reef McIntosh za valove na Cloudbreaku na Fidiju, ki so se lanskega junija zapisali v zgodovino najboljših swellov ever.

Dorian, ki je nagrado dobil že leta 2008, številne nagrade pa tudi v drugih kategorijah, je na včerajšnji podelitvi povedal, da je imel cel večer tako tremo, »saj so vsi nominirani fantje res zelo dobri surferji, odpeljali valovi pa tako neverjetni, da se mu je zdelo, da nima nobene šanse.« Dodal je še, da mu je lansko leto res uspelo uloviti nekaj prvovrstnih valov na različnih koncih Havajev, a tega vala ne bo pozabil, saj se mu je, ko je bil v tubi, čas povsem ustavil. » Ampak najboljši valovi niso le na Havajih, marsikaj se dogaja tudi v Evropi,« je opomnil Dorian, » na Irskem, Portugalskem, to so lokacije, ki dobijo ene najboljših swellov na svetu.« Ko so ga spraševali, če bi se vrnil na WCT tekmovanja, pa je samo odgovoril, da » nikoli si ne bi mislil, da se lahko tako zabavaš in doživiš tako fantastična občutenja ob vožnji teh velikih, dolgih valov.« Ja, Shane Dorian se ima še vedno fino.

NOV SVETOVNI REKORD – 18,6 m
Ampak največji val je v resnici odpeljal Shawn Dollar (Santa Cruz, Kalifornija), ki je dobil nagrado za XXL Največji val in tudi  Pacifico Paddle Award za val, ki ga je odpeljal na Cortes Banku. Njegov val je bil ocenjen kar na 61 ft (18,6 metrov!!!) v višino, kar je nov svetovni rekord (za pedlane valove).  Je pa prejšnji rekord postavil tudi Dolar, ko je pred tremi leti odpeljal 17,4 metrov visok val na Mavericku (Severna Kalifornija) in pred dvema letoma 17,7 metrov visok val na Jaws. To je prvič v 13-letni zgodovini prireditve, da je bil nominiran katerikoli val v kategoriji največjih, do katerega je surfer pripedlal (brez tow-ina). » Se to res dogaja? Ali smo res pedlali v večje valove, kot pa tiste, do katerih smo prišli s tow-inom?,« se je na prireditvi spraševal Dolar. » To je tisto, česar sem res velik in strasten oboževalec – pedlanje v valove.« Je pa priznal, da je bil na smrt prestrašen, ko je zagledal val. Je že videl, kako mu bo razmesarilo glavo na tisoče koščkov. Potem pa se je val začel obračati, na hitro je obrnil desko in od vala, ki bi ga ubil, se je naredil naj val njegovega življenja. Odpeljani val je posvetil svojemu prijatelju in big wave surferju Sionu Miloskyju, ki je tragično umrl marca 2011 na enemu od velikih setov na Mavericksu. » Smrt in utopitev popolnoma prevladujeta. Surferje poleg mene v vodi sem že videl umirati. Ko mi je srečno uspelo priti do kopnega, sem takoj poljubil tla,« o nevarnostih big wave surfanja razmišlja Dolar.

Med dekleti je bila ponovno najboljša Keala Kennelly (Kauai, Havajii), nezmotljiva, drzna in odločna surferka, ki je sicer imela že veliko priložnosti, da bi prejela nagrado, saj jo lahko vidimo na vseh do-or-die valovih. »Big wave surfing je moja strast in surfala bi take valove tudi, če ne bi bilo nagrad, »pravi Keala. »To leto je bilo res neverjetno, surfala sem toliko res dobrih valo. Je pa treba priznati, da je vedno lepo dobiti nagrado. Ljudje imajo še vedno predsodke o ženskem surfanju, zlasti big wave surfanju, in to hočem spremeniti. Rada sem tudi vedno boljša in rada bi bila drugim v navdih. To nagrado pa bi rada posvetila mojemu sinu,« je še dodala Keala.

LONG, LEGENDA PRI 29 letih
Greg Long, 29, je surfer iz San Clementeja, ki je letoš še utrdil svoj sloves kot bona fide živa legenda, ko je prejel nagrado za Men’s Performance, ki jo podeljuje Surfline. Longova sezona je bila letos res pestra, saj je surfal po celem svetu, od vratolomnih valov  na Jaws, pa Mavericks, Pico Alto, v Mehiki, Fidžiju in Cortes Banku, kjer je skoraj izgubil življenje. Long se je po rdeči preprogi sprehodil s tremi od svojih reševalcev, to so pilot Joseph Plunkett, reševalni plavalec Michael Linehan in mehanik letala Kevin Bates.  »Preprosto povedano, na Cortes, sem utonil.,« pravi Greg. »Če v tistem trenutku tam ne bi bilo reševalcev, me ne bi bilo danes tukaj. Opravka imamo s silami narave, ki so veliko večje od nas. Lahko se usposabljaš in pripravljaš, kar se tudi jaz, intenzivno, ampak takrat sem se znašel v situaciji, ko se enostavno nisem mogel rešiti,« se Greg spominja svoje nesreče. »Vendar sem vesel, da se je to zgodilo. To me je prisililo, da odprem oči. Pomagalo pa je tudi drugim. Tukaj smo, da se učimo, rastemo in delimo znanje z drugimi. To je bila moja življenjska lekcija.« Medtem  ko je Long izgubil zavest, se njegovo srce ni dejansko ustavilo. Čeprav je čutil, da ni več v fizičnem telesu, je imel občutek, kot da je tik ob sebi. Greg je eden izmed največkrat nominiranih surferjev v zgodovini XXL nagrad. Prejel je že številne nagrade, vključno z Ride of the Year 2009, Monster Paddle in Best Overall performer 2008 ter Biggest Wave 2007.

Prireditev si lahko pogledate na www. billabongXXL.com ali na ESPN2 v nedeljo, 9.6.2013, ob 17h.

REZULTATI:

RIDE OF THE YEAR AWARD
WINNER: Shane Dorian (Kona, Hawaii, USA) at Jaws, Maui, Hawaii Oct 9, 2012 ($50,000) Video by Elliot Leboe ($5,000)
Second place: Shawn Dollar (Santa Cruz, CA, USA) at Cortes Bank, Dec 21st, 2012 ($5,000)
Third place: Greg Long (San Clemente, California, USA) at Jaws, Maui, Hawaii Oct 10, 2012 ($1,500)
Fourth place: Dave Wassel (Kaneohe, Hawaii, USA) at Cloudbreak, Fiji june 8, 2012 ($1,500)
Fifth place: Reef McIntosh (Kauai, Hawaii, USA) at Cloudbreak, Fiji june 8, 2012 ($1,500)
PACIFICO PADDLE AWARD
Shawn Dollar (Santa Cruz, CA, USA) at Cortes Bank, Dec 21st, 2012 (Wave was 61ft, new paddle world record) ($20,000)
Photographed by Frank Quirarte ($4,000)

XXL BIGGEST WAVE AWARD
Shawn Dollar (Santa Cruz, CA, USA) at Cortes Bank, Dec 21st, 2012 (First time a paddle surfer has won this category) ($10,000) Photographed by Rob Keith ($4,000)
PACIFICO TUBE AWARD
Shane Dorian (Kona, Hawaii, USA) at Jaws, Maui, Hawaii Oct 9, 2012 ($5,000)
Photographed by Fred Pompermayer ($2,000)

SURFLINE MEN’S PERFORMANCE AWARD
Greg Long (San Clemente, California, USA) ($5,000)
BILLABONG GIRLS BEST PERFORMANCE
Keala Kennelly (Kauai, Hawaii, USA) ($5,000)

XXL WIPEOUT AWARD
Chris Shanahan (Denmark, WA, Australia) at The Right, West Australia ($2,000)
Video by Darren McCagh ($1,000)

Comments (0)

Leave a reply