Skala imenovana Puta

Skala imenovana Puta
March 21, 2012 Marko Odič

Roca Puta. Spot, ki že spada v kategorijo “dela na večji swell” in, ki straši obiskovalce majhnega počivališča baskovske magistrale N-634 pri izlivu reke Urola ter povzroca mastno preklinjanje ribičev iz bližnje vasice Zumaia, ko višina valov že preseže tisto plovilom še varno velikost. 

pogled iz zraka

V neposredni bližini se nahajata še dva spota, Orrua in Playa Gris. Playa Gris je sestrski spot zgoraj omenjene “Skale zvane Puta” in je levi val, le lomi se desno od Pute. Orrua pa spot, kjer je dostop do spota že omejen z nihanjem plime in oseke. Kdor je slišal za “tunelček” že pozna ostale detajle, hehe…, glavni peak Orrua se formira neposredno pred eno res nemarno in veliko skalo, za piko na i pa so vsi srferji tam res pravi lokalci. Rudarji in ribiči iz vasic Orrua in Zumaie. 

Roca Puta, desna pošast

A naša rdeča raketa družinice Legat se je med raziskovanjem obale ustavila prav tam. Ni vrag, da ne bo nekaj delalo, saj je swell še zmeraj prav konkretne velikosti (beri blog 1 in blog 2 za časovno/prostorsko umestitev dogajanja). Hiter pregled situacije, skupinica srferjev na Orrua in par junakov na Puti, a sta se pasivno pustila odnašati toku. Ko je prišel prvi konkreten set, nam je bilo hitro jasno zakaj. Kaj pa zdaj? Po 10 minutah ocenjevanja situacije se prav demokratično odločimo, Jernej gre v vodo, ostali pa postanemo strokovno-snemalno-pomagaški del ekipe, skoraj že srfaški AMZS, hehe.

obpedlanje lokalcev, hehe

V smehu gledamo obraze srferjev na Orruaju, ko Jernej odpedla mimo in se usmeri proti Skali Puta in si predstavljamo, kaj se pogovarjajo v tem trenuktu. A vidimo, kako vrze čez lip in pena odropota direktno na skale, se vsi zavemo, da za enega srferja situacija prav gotovo ni najbolj rožnata. 

Roca Puta sekvenca

Po dveh poskusih štarta se je na parkirišču nabralo še kar nekaj ljudi in vsi napeto spremljamo situacijo v vodi, ko priropota “ta pravi” val. Jerneju uspe štart in zategne batino, ob vsesplošnem navijanju vseh na postajališču. Nato pa se premakne še na Orrua, kjer posrfa še nekaj prav lepih valov, par na zaunanjem peaku, par pa čisto na inside.

Orrua I. 

Prihod nazaj na kopno (tunelček je že malce poplavil, hehe), vsi mu čestitamo in ga vprašamo, zakaj pa si na Orrua srfal samo na outside?

 Orrua II 

Široko se nasmehe in pravi, da so mu čestitali tudi vsi srferji v vodi, a da so mu dali jasno vedeti, da je točno tisti peak preprosto njihov. Ne pozabimo, v Baskiji ne govorijo španščine, hehe!

prišel-videl-odfural, hehe

Na hitro smo preleteli posnetke in fotografije, a spuščanje sonca in padec temperature nas je priganjal k vrnitvi v kemp. Večerja, kakšna lahkotnejša debata, ali samo deljenje odpeljanih modrosti in pričakovanje novega dne.   

Comments (0)

Leave a reply