Shaka

Shaka
April 23, 2010 Marko Odič

Surferji smo precej stvari, navad, govora, obnašanja… pobrali iz zibelke surfanja, iz Havajev. Tista, ki se je najbolj prijela in razširila po celem svetu, ne samo med surferji, je shaka. Kaj je shaka?

Shaka je znak, ki ga naredimo z roko tako da stegnemo mezinec in palec, ostale prste pa skrčimo v pest. Včasih potem s shako še pomahamo, ker je težko samo z dvema nepremičnima prstoma izrazit vse navdušenje, ki ga shaka predstavlja. To ti lahko uspe samo, če si zelo kul :). In kaj shaka pomeni? Najbolj pogosto je mišljena kot pozdrav, če jo vzamemo po Havajsko, pooseblja “Aloha Spirit” in predstavlja prijateljstvo in razumevanje med ljudmi in v bistvu nima neposrednega prevoda. Sicer pa lahko pomeni na primer živjo, adijo, ok, hudo, izražanje navdušenja, izražanje prijateljstva, drž se, hvala, respect stari…in tako naprej.

Shaka se je najprej in najbolj prijela med surferji. Recimo se pelješ po cesti s surfi na strehi in ti cestni delavec sredi Portugalske strese shako (po resničnih dogodkih). Samo dva prsta sta dovolj, da se med njim in tabo takoj ustvari vez, tisti surf na strehi mu takoj pove kdo si ti in njegova shaka tebi takoj pove kdo je on. Namesto da v vročini stoji tam sredi prahu bi se tudi on veliko raje peljal nekam s surfom na strehi. Shaka tud teb nazaj.

Kdo se jo je spomnil? Kot pri vseh dobrih zgodbah gre tudi tu na pol za havajsko legendo in na pol za resnico, tako da  – verjetno je bilo tako, mogoče pa tudi ne. Avtor shake naj bi bil havajčan Hamana Kalili of Laie. Hamana je v med delom s stiskalnici sladkornega trsa izgubil srednje tri prste. Ker s tako roko ni bil več najbolj pripraven za delo so ga postavili za stražarja vlaka, na katerega se je nalagal pridelani sladkor. Njegovo mahanje z roko, ki je imela samo mezinec in palec, se je z leti razvilo v shako.

Če si samo iz besedila težko predstavljaš kako se naredi shako, ali pa bi rad razširil svoj repertuar shak, potem priporočam še ogled izseka iz enega najbolj zakon surf filmov – Sprout. Torej, Public Shaka Announcement in shaka od mene vsem, ki to berete. Shaka! 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=tSdEvhZssOI

Comments (3)

  1. borut 2026 years ago

    Shaka bros! Pa Sprout je res zakon movie!!!!

  2. urh 2026 years ago

    Shaka! 🙂

  3. pj 2026 years ago

    _shaka_ 8)

Leave a reply