Hossegor v vročicah jeseni 2011

Hossegor v vročicah jeseni 2011
October 18, 2011 Marko Odič

V zacetku oktobra turisticne vasice ob Baskovski obali bolj ali manj zacenjajo zimsko spanje. Za mestece Hossegor  v Akvitaniji pa se najbolj pester teden sezone šele dobro zacenja, saj ga obišce karavana z najboljšimi surferji sveta, ki jo spremljajo množice medijev, fotografov in snemalcev, sponzorjev in drugih surferskih navdušencev. Med njimi smo se po odhodu zadnjih tecajnikov iz surf kempa v Zarautzu znašli tudi nekateri clani Ujusansa ekipe. Quiksilver Pro Hossegor 2011…

Kr-Lj naveza kraljuje v Hossegorju

Jerko promovirat knjigo, Daša, Katja in Mitja za support, vsi pa pogledat tekmo.

Prvi dan tekmovanja je kazalo na super pogoje, zato smo se že pred odhodom dobro opremili, da smo lahko preživeli cel dan na plaži. Voda, hrana, soncna krema, dekca, fotic… in bilo je res top. Okupirali smo najboljše sedeže in cakali na predstavo. Bombe, offshore, špricanje, nekaj manjših airov, Reynolds in Lacomare nad oblaki, Bourez stand-up tuba (ok, momak je res mal nižje rasti :)), tekmovalci pa so iz vode hodili le nekaj metrov stran, tako da je bilo vse pod kontrolo.

Logie – De Souza – Lacomarre 

Z napovedanim swellom je v Hossegor pripihal tudi mocan onshore, tako je sledilo dva dni odlocanja in odlaganja tekmovanja, za nas pa bolj kot ne camljenja. Kljub temu smo si vmes pogledali expression session, kjer je zmagal Kelly in od navdušenja z metanjem ceka zadel Jerkota v glavo 🙂 Cas smo si vzeli še za ogled shaperske razstave Surfing Art Show, kjer smo si oci napasli na divje oblikovanih surf deskah, zvecer pa smo skocili na DC All-in Show pogledat FX in BMX akrobate in zažurat na Central Plage.  

Bourez v akciji na kopnem in v vodi

Cetrti dan z vidika valov ni bil nic kaj posebnega. Nekonsistenca, premik spota, Dane/Jordy show, napet heat Taj/Logie (razlika 0.1), Knox izloci Fanninga, Flores pa lepa tuba in zmaga kljub poškodbi deset minut prek koncem heata!

Naslednji dan so bili valovi malce manjši, a event za nekaj casa prekine megla.Totalen whiteout, Boureza (v žarulja neoprenu) se še z daljnogledom ni videlo 15 metrov dalec. Kljub temu se je na obalo zgrinjala vedno vecja množica ljudi. Najbolj zanimiv heat dneva je bil med Medino, Kellyem in Tajem. Taj je v lineupu bolj posedal, Kelly in Medina pa sta trgala na vse možne nacine. Omembe vreden je še izpad Wrighta, ki bolj kot ne edini še lahko prepreci Kellyevo 11ko, mega air Damiena Hoobgooda in cel kup polomljenih dilc.

Bourez v akciji, na kopnem in v vodi

Finalni dan se cuti v zraku. 

Tisti doma obolevajo nad vse slabšim streamom, v Hossegorju pa je plaža nabita. Adrenalin na polno, pa sploh ne surfaš.

Najbolj preseneti dedek Knox (40let!), ki pride do polfinala, kjer ga ustavi šele Medina (17let!) z desetko in skupni izplenom 19.57. Pred tem je že izlocil Slaterja. Bil je njegov dan, ceprav šele druga tekma na WCT.

Drugi polfinale Wilson/Jordy je cel air show, zmaga rookie Julien.

Finalni dvoboj Medina/Wilson, young guns torej.  Vsi si pa lahko pogledate navdušeno mahanje slovenske reprezentance v “vrocice na zahtevo (“heat review”), finale, cas pa 25:22min…”

Medina, sprej po stenah valov…

Brazilec pojaca, Wilson se vrne z “sex-change” oz. “sushi roll” (v glavnem shovit grab revert) in vse kaže, da bo zmagal Aussie. Dobre tri minute pred koncem pa zapravi priority, Gabriel pocaka na bombo, smack, poveže sosednji peak in zakljuci z mega airom in edinim claimom v celotnem kontestu. Dober timing, 2:20 pred koncem!

Sledi sirena, veselje, zahvala familiji, bogu in pozdrav v portugalšcini, neka cudna francoska ceremonija in au revoir!

Finale, highlightsi… 

Brazilec na francoskem prestolu po letu 2002 (prvi QS PRO France), nekaj sprememb na lestvici in nestrpno odštevanje do Portugalske, kjer se naše poti spet srecajo…

Tekst: Katja Pokorn in Mitja Legat; Foto: Katja Pokorn

Comment (1)

  1. mm
    klemen 2026 years ago

    Ja hudo!

Leave a reply