5 surferskih lastnosti za zdravo življenje

5 surferskih lastnosti za zdravo življenje
September 24, 2012 Kaja Cencelj

Surferji so na splošno precej zadovoljni ljudje, njihov življenjski slog je zdrav, saj veliko športajo, so v naravi, naceloma tudi kaj zdravega pojedo, so polni optimizma… Skratka, so ena vesela drušcina in prepricana sem, da obstaja kar nekaj dobrih razlogov za to …

1. Razumejo obveznosti.

Ucenje surfanja je vseživljenjska obveza. Vprašajte vsakogar, ki surfa, in povedal vam bo, da je super potovanje: vedno se uciš, pri cemer moraš ostati ponižen pred oceanom in vedno ostati discipliniran. Surferji so zavezani k iskanju najboljših izkušenj … ali to pomeni, da vstanejo ob 5h zjutraj, se ucijo meteorologijo, da bi lahko napovedali surf, ali oblacenje hladnih, mokrih neoprenov v zimskem casu. Tako navdušeni in ocarani nad deskanjem, da bi z veseljem pretekli še dodaten kilometer, premagali nove izzive in se naucili še vec novih spretnosti.

2. Radi raziskujejo.


Ko zacneš surfati, ugotoviš, da se moraš še veliko nauciti. Najprej o breaku, o valovih, o obali, o surferskem bontonu… Otroška radovednost in odprtost za nove izkušnje sta pristni surferski lastnosti. Surferji tudi veliko potujejo, išcejo nove valove, raziskujejo neznana ozemlja, se ucijo spoštovati nove kulture in drugacne nacine razmišljanja.

3. Soocajo se s strahom in poniževanjem.

Za surfanje je potreben pogum. Upati si moraš soociti s svojimi strahovi in vedeti, da je tudi ponižanje v redu. Vsi kdaj padejo na valu, jim ga ne uspe odpeljati in prav sak surfer je že izgledal kot bedak, si mislil “Sveta pomagavka, ti valovi so res preeeveliki zame” . Prav vsem se dogaja, da se jim zazdi, da so se vrnili na zacetek. Toda vedo, da je to le del življenja.

4. Surferji so kot velika družina.


Surferske skupnosti so nekaj posebnega. Surferji so tesno povezani, delijo isto strast, praznujejo uspehe drug drugega in radi si izmenjajo izkušnje – slabe in dobre. Spoštujejo starešine in, kar je še najbolj pomembno, v morju vsi (bolj ali manj) spoštujejo surferski bonton in kadar se komu kaj zgodi, si vedno, cisto vedno, priskocijo na pomoc.  

5. Hvaležni so za majhne stvari.


Morda je bil lep soncni zahod, suh neopren, po surfu ena dobra tortilja ali mreža proti komarjem brez lukenj. Surferji so hitro zadovoljni in ko gre za avanturo, vsak dan išcejo prej izkušnje in dobre valove kot kakšne materialne dobrine. Gojijo globoko spoštovanje do matere narave in kadar je pravi off shore, kot najbolj vznemirjeni otroci hitijo proti obali. Vedo, da je star kliše, “da so najboljše stvari v življenju zastonj,« popolnoma resnicen.

Ce mogoce še nisi surfer, razmisli malo o teh preprostih konceptih, mogoce ti lahko prav fino popestrijo in obogatijo tvoje življenje.

Comments (2)

  1. dejan 2026 years ago

    ;D Like it…

  2. Author
    Kaja 2026 years ago

    … good.. we all happy are … 😉

Leave a reply