Thruster in Simon Anderson

Thruster in Simon Anderson
April 3, 2006 Klemen Surk

V kratkem bo minilo petindvajset let odkar je Simon Anderson izumil thruster. Thruster je danes najbolj poznana in razširjena postavitev finov oziroma smernikov na repu surfa. V &#269asu Simona Andersona pa je bilo druga&#269e.

Thruster in Simon Anderson 

Rojstni dan treh finov
Simon Anderson je bil eden boljših surferjev pred 25 leti in kot mnogi drugi profesionalci takrat, se je poleg surfanja oprijel tudi shapinga in oblikovanja surf desk. Ko so se ti talenti zdru&#382ili je Simon Anderson konec leta 1980 predstavil 3-fin Thruster. S tem je Simon Anderson postal res eden tistih, ki je mo&#269no zaznamoval vsakega današnjega surferja. Obstaja 99% verjetnost, da &#269e naslednji&#269 obrnete svoj surf spodaj zagledate tri fine, razen &#269e ste nek retro freak hehe ali pa ste ravnokar surfali pol metra vala v Barbarigi do obale.

Simon Anderson prihaja iz Sydneya v Avstraliji, kjer je mladost pre&#382ivel v bli&#382ini obale in kot vsi taki Avstralci postal navdušen surfer. Da je boljši od ostalih se je pokazalo, ko je 1972 dobil naslov najboljšega mladinca v Avstraliji na spotu Bells Beach. štiri leta kasneje je v tri-tedenski eksploziji dobil kar dve zaporedni tekmi na svetovnem Pro touru in sicer Bells Beach in Sydney's Coke Surfabout. Toda kmalu je na touru za&#269el dominirati Mark Richards s svojim twin-fin surfom in Anderson ni ve&#269 mogel do dobrih mest. Njegov stil surfanja je bolj ustrezal deskam z enim finom, vse tekme pa so se zmagovale na surfih z dvema finoma. Iz razo&#269aranja je za&#269el oblikovati svojo postavitev finov in prišel do treh manjših finov – thrusterja. Prvega je naredil oktobra 1980 in z njim surfal na Hawaiih in Kaliforniji, kjer je prepri&#269al enega od shaperjev, da naredi desko po njegovem modelu. Ko se je vrnil domov je ustanovil svojo shapersko podjetje Energy in si naredil še dve deski. Na eni od njih je spet zmagal obe avstralski tekmi pro toura Bells Beach in Sydney's Coke Surfabout in pripeljal thruster iz zanimivosti v nekaj kar je dandanes standard. 

Prav tekma na Bells Beachu se bo še ta mesec spet odvila v Avstraliji in 25 obletnica prve zmage na thrusterju bo tu. 

Simon Anderson je še nekaj let tekmoval potem pa se je posvetil dru&#382ini in svojemu shapingu v katerem je še danes zelo uspešen.

Comments (0)

Leave a reply