Novo odkrit volumen surf desk

Novo odkrit volumen surf desk
March 21, 2013 Marko Odič

Omenjanje volumna pri surf deskah do sedaj ni bilo. Celo samo omemba volumna je postregla večinoma z raznimi podsapnimi pihanji in mrmranji v stilu, “Pfss pa ta windsurferski volumen!”. Že od pamtiveka – surferske prazgodovine 70.let zadnjega stoletja preteklega tisočletja se pri deskah merijo višina, debelina in širina v inčah, ter značilnosti posamezne deske, kot je oblika repa, število smernikov, zakrivljenost in podobne specifikacije.

alt

Ali ima deska dovolj volumna, se tudi takole sprašuje Michel Bourez.  

Pri Firewireju pa so rekli, da je tega dovolj. V povezavi z Boardformulo so začeli z novim pristopom k prilagajanju deske posameznem surferju, tako, da so začeli meriti volumen/izpodriv pri deskah, kar naj bi še bolj poosebilo desko posameznemu rajderju, tako da so Firewire in Boardformula sestavili volumenski kalkulator, ki s pomočjo kompleksnih algoritmov preračuna optimalen volumen deske za vsakega posameznika, ko ta vnese svoje mere, težo, znanje surfanja, št.prstov na nogah, itd.

Ali bo to začetek debat in tisto windsurfersko primerjanje volumnov v smislu, kdo ima najmanj voluminozno plovilo bomo še zvedeli, ker še ne vemo, ali bomo merili v “imperialnih” kubičnih inčah ali “standardiziranih” litrih. Morda pa že letos prvič slišimo na kakšni s soncem obsijani plaži, kako je nekdo v razcepu med izbiro deske z volumnom 27,8L in 29,3L. Hja, morda, če se osebek odloča za Firewire.

Ostali pa lahko še zmeraj sanjamo o teh klasičnih treh, dolžini x širini x debelini, ne da bi sploh pomislili kaj in koliko volumenskega se skriva v nosu, na repu in seveda povsod vmes, da tako lepo vijuga na valovih.

om

Comments (0)

Leave a reply