Vroče

Vroče
January 4, 2007 Klemen Surk

Med britanskimi strokovnjaki za podnebne razmere se govori, da bo letos vroče. Zdaj ali modeli samo gledajo čez okno in prilagodijo svojo napoved dejstvu, da smo v začetku januarja pošteno v plusu ali pa je res kaj na tem, bomo videli, če bomo aprila v Medulinu v shortsih.

Strokovnjaki za podnebne spremembe v Britaniji napovedujejo, da bo leto 2007 verjetno najtoplejše doslej, napovedi so povezane s prisotnostjo zmernega vzorca pojava El Nino v Tihem oceanu. Globalna temperatura bo po napovedih britanske vremenoslovske agencije za 0,54 stopinje Celzija višja od povprečnih 14 stopinj v letih 1961-1990. Verjetnost, da bo letošnje leto tako toplo ali še toplejše od rekordnega leta 1998, je 60-odstotna. Napovedi so povezane s prisotnostjo zmernega vzorca pojava El Nino v Tihem oceanu, ki bo po pričakovanjih trajal prvih nekaj mesecev leta.

El Nino ima lahko globalni vpliv na podnebje "Te nove informacije so še eno opozorilo, da se podnebne spremembe dogajajo po svetu," je dejal Katie Hopkins z britanske meteorološke agencije. El Nino je vremenski pojav segrevanja osrednjega in vzhodnega Tihega oceana, ki vpliva na vreme od zahodne obale Južne Amerike do vzhodne Afrike in ima lahko globalni vpliv na podnebje.

Vir: STA

Comments (0)

Leave a reply