Končala se je 4. Punta Sayulita Classic

Končala se je 4. Punta Sayulita Classic
March 21, 2013 Marko Odič

Majhna in sicer precej mirna mehiška vasica Sayulita se je prejšnji vikend spremenila v živahno in razburljivo zbirališče nekaterih najboljših suparjev in longboard surferjev na svetu, ki so tja prišli iz Havajev, številnih ameriških držav, Brazilije, Kanade, na tekmo se je pripravljala tudi Japonka.

alt

Vremenska napoved je napovedovala dober swell s tako severozahodnimi kot severovzhodnimi vetrovi, plaža se je vztrajno polnila, gledalcev je bilo vse več, prav tako tudi profesionalcev in amaterjev v vodi. Letos je Punta Sayulita Classic prvič pripravila bogat in raznovrsten glavni in spremljevalni program. Mestna občina se je povezala s sodelavci revije THE LIST, ki je tekmovanju namenila celotno številko, s programom in osnovnimi informacijami o sami Sayuliti. Če je bil petek predvsem v znamenju spremljevalnega programa, se je v soboto že zgodaj zjutraj začelo zares. V tekmovanju so se pomerili vsi najboljši tekmovalci, nekateri so se udeležili več tekem, drugi so se osredotočili le na eno, denimo vzdržljivostno preizkušnjo v SUP-u na 10 kilometrov.

alt

James Pribram, eko-bojevnik

Petkov dan tekmovanja je poleg podpisovanja avtogramov in predstavitvi vseh tekmovalcev namenjen spremljevalnemu programu, dobrodelnim in okoljevarstvenim akcijam. Že zjutraj se je fundacija ECO-Warrior, ki jo vodi James Pribram, lotila čiščenja plaže. Pribram, nekoč uspešen profesionalni surfer, se je po hudi zastrupitvi zaradi surfanja v onesnaženem morju odločil za aktivno sodelovanje v boju za lepši planet. S svojimi akcijami se bori za boljšo kvaliteto vode, čistejše morske zalive, zaščito koralnega grebena in ogroženih živalskih vrst, pa tudi boljše življenje na sploh. Sodeloval je v akcijah pri čiščenju naftnega madeža v Mehiškem zalivu in odpravljanju posledic cunamija v Fukušimi. Pribram si želi, da bi njegove iniciative spodbujale mlade k bolj zdravemu življenjskemu stilu in spoštovanju okolja. Za svoje delo je prejel ugledno nagrado John Kelly in bil imenovan za predstavnika projekta International Year of the Reef. 

alt

Že lansko leto je v svoje akcije vključil osnovnošolce Costa Verde International School v Sayuliti, ki so tudi letos pomagali pri čiščenju dolge peščene plaže, sodelovali na simpoziju projekta Save our Surf in slikarskih delavnicah pod vodstvom umetnice z umetniškim imenom Treva Dea. Poleg tega Pribram deluje v okviru fundacije Reef Check, ki je eden sponzorjev tekmovanja in izobražuje javnost o vrednosti koralnega grebena znotraj ekosistema, zato vsakršno uničevanje pomeni velik vpliv na življenje v morju.

alt

Otroci s posebnimi potrebami na deski

Na tekmovanju je tudi letos sodelovala fundacija THERAsurf (Therapy- Healing- Equality – Respect- Advocacy – Surf oziroma Terapija- Zdravljenje- Enakost- Spoštovanje – Zagovorništvo – Surfanje), raznolik kolektiv staršev, strokovnjakov in članov surf skupnosti, prepričanih, da ima ocean zdravilno moč. Njihov cilj je ponuditi otrokom s posebnimi potrebami priložnost, da to izkoristijo in se s pomočjo izkušenih poskusijo odpeljati na valu. Otroci spoznavajo življenjski stil surferja in svet, kjer tudi za njih ni več omejitev. Fundacija pozdravlja idejo, da imajo vodni športi na deski zdravilni učinek in sposobnost, da spodbujajo k krepitvi samozavesti in psihični moči posameznika. V inspiracijo je videti iskreno presrečnega devetletnega otroka, ki ne more hoditi in se pelje po valu. Kolektiv verjame v enakost vseh otrok, ne glede na raso, vero ali zmožnosti, vendar pa spoštuje individualne potrebe in razlike. Vodja dogodka je bil Jimmy Gamboa, ki ga lahko vidimo v marsikaterem surf filmu (The Seedling, The Sprout, One California Day…) in je pred osmimi leti začel sodelovati s fundacijo Surfer Healing, preko katere je spoznal delo z otroki s posebnimi potrebami, pa tudi sam ima sina z avtizmom. Tokrat se mu je pridružil eden najbolj slavnih suparjev in surfarjev velikih valov Dave Kalama iz Mauija. Kalama in Laird Hamilton sta največja promotorja SUP-a na svetu, zaslužna, da je ta stari havajski način vodnega transporta in športa postal tako priljubljen po celem svetu. Oče SUP-a, kot bi lahko poimenovali Kalamo, ki je nastopil tudi v filmu James Bond: Umri kdaj drugič, je v surf skupnosti znan po svoji etični naravnanosti in pripravljenosti priskočiti na pomoč.

alt

Razburljivo na sobotnem in nedeljskem tekmovanju

Letos je bilo vreme namenjeno tekmovanju, morski tok je bil ravno prav svojeglav in valovi dovolj veliki, da so bili v izziv tudi bolj izkušenim tekmovalcem. Plaža je cel vikend trepetala od vznemirjenja, če je to pomenilo spremljanje suparjev, ki so se pomerili v zahtevnejših pogojih, zlasti na Elite tekmi, vragolije longboard deskarjev (Jesse Timm je imel bližnje srečanje s svojo desko, ki mu je priletela direktno v nos) ali pa koncert reggae umetnika Mishka in njegove skupine na peščeni plaži, ki je na noge spravil nekaj tisoč glavo množico vseh generacij.

alt

Žal sicer nismo dočakali med tekmovalci pionirja supanja, Dave Kalame, ki se je tokrat odločil, da bo svojo tekmovalnost nadomestil z navijanjem za svoje havajske rojake, a tekmovalnega vzdušja je bilo še vedno več kot dovolj.  

alt

V nedeljo zvečer so se tako vsi tekmovalci, ki so nedeljsko popoldne živčno odštevali ure in nestrpno čakali na rezultate, pa sodniki in organizatorji dogodka zbrali pod palapo Don Pedro na hribu nad vasico, kjer je potekala podelitev nagrad s pogostitvijo in VIP koncertom, s katerim nas je ponovno počastil Mishka.

alt

Rezultati tekmovanja:

Moški Longboard

(1) Tony Silvagni
(2) Joel Barraza
(3) Fisher Grant

Ženski Longboard

(1) Chloe Calmon
(2) Karina Rozunko
(3) Mary Osborne

Moški SUP

(1) Zane Schweitzer
(2) Fernando Stalla
(3) Guillermo “Tigre” Cadena

Ženski SUP

(1) Vanina Walsh
(2) Karen Jacobson
(3) Fiona Wylde

Elite Race Moški

(1) Fernando Stalla
(2) Zane Schweitzer
(3) Ryan Helm

Elite Race Ženske

(1) Fiona Wylde
(2) Sofia de Wolfe
(3) Bailey Rosen

SUP 10 km Moški

(1) Ryan Helm
(2) Mo Freitas
(3) Fernando Stalla

SUP 10 km Ženske

(1) Fiona Wylde
(2) Brit Oliphant
(3) Sofia de Wolfe

SUP 2,2 km Moški

(1) Hector Gonzalez
(2) Chuck Trout
(3) Ori Icaza

SUP 2,2 km Ženske

(1) Martha Diaz
(2) Katie Mclean
(3) Stacey Griffin

Besedilo in fotografije: Kayita Cencelj

Comments (0)

Leave a reply