Havaji in pro surferji zoper multinacionalko Monsanto

Havaji in pro surferji zoper multinacionalko Monsanto
March 1, 2013 Marko Odič

Vsesplošno negodovanje in javna nasprotovanja, upori in protesti zoper nepravične vlade, izkoriščevalske multinacionalke in korporacije so danes kar pogost, skorajda že “globalen” pojav. Aktivnosti, ki so predvsem rezervirane za borce za pravično družbo in pozitivno življenjsko okolje. Tak zeleni in še kaj aktivizem se sicer že nekaj časa širi tudi na surfersko populacijo, zdaj pa se je aktivistom pridružil še en najbolj slavnih surferjev na svetu.

A korporacije in multinacionalke zelo rade ohranjajo svoje aktivnosti zunaj vidnega polja upravičene javnosti in strokovnjakov. Na Havajih se korporacija Monsanto, ki je prva začela odkrivati in uveljavljati genetsko spremenjena semena, uničevalce biodiverzitete, že več kot 20 let ubada z raziskovanjem prav teh stvari – genetsko modificiranih proizvodov za agrikulturo, zdaj pa hoče še povečati svoj vpliv na to krhko otoško okolje s še bolj intenzivnim zunaj-laboratorijskim kemijskim eksperimentiranjem na otoku O`ahu.

Zato so se nasprotniki, Havajska koalicija zoper GSO odločili, da začnejo intenzivno akcijo zoper to ogromno uničevalsko multinacionalko, ki je vpletena v mnogo kontroverznosti in protizakonitih ravnanj, kar ne meče najboljše luči na njihova željena ravnanja na Havajih. Za svojega govornika pa je Havajska koalicija izbrala prav ekološko zelo osveščenega pro surferja in aktivnega “tree huggerja”, Kelly Slaterja

A zakaj si je Monsanto izbral prav to otočje? Havaje si je Monsanto izbral z istim razlogom kot John Hammond, CEO podjetja InGen in lastnik “Isla nublar” ali Meglenega otoka v filmu Jurassic Park. Zato, ker so tako daleč od najbližjega kopnega, da nič ne more prelebdeti ali preplavati do tja. In kot nalašč je bil tudi Jurassic Park posnet, kje drugje kot na otoku Kaua`i havajske otoške verige.

Havajsko koalicijo zoper GSO lahko obiščete tule; na njihovi spletni strani ali FB profilu.

om

Comments (0)

Leave a reply