Poglej me iz oči

Poglej me iz oči
August 7, 2009 Marko Odič

V poplavi surf filmov se jih večina ne prebije čez standardni model »večja ali manjša surf firma promovira svojo ekipo na rajski lokaciji«, tiste redke izjeme hitro postanejo hit znotraj surf skupnosti, saj oko režiserja ujame tisto, kar nas vse surferje na svetu druži, ljubezen do morja, sonca, toplote in deklet v mini kopalkah. A tudi takšni filmi so večinoma posneti  s plaže in s close-upi v vodi, kjer po sreči ravno še opazimo kako nesrečnega kamermana še malo poflipira po raznoraznih ostrih delih morskega dna.

Pojav GoPro kamerce je popolnoma revolucioniziral pogled na surfanje in ostale vizualno atraktivne športe (komaj čakam, da bodo še nogometaši imeli naglavne kamerce… he he). Pred tem pa je bila na tem področju ena velika tema, z izjemo nekaj navdušencev, ki so žrtvovali vse za dosego tistega popolnega shota. Gremo prvoosebno kar z Ujusansa team Španija 2009!

http://vimeo.com/5930930
http://vimeo.com/5934924
http://vimeo.com/5977762

Tubevision? Kamera na surfu? JustGo? GoPro II?  George Greenough je eden prvih, ki je začel eksperimentirati s posnetki, kot jih še ni bilo. Že v hippie  `60ih in`70ih letih je ta pionir vodnih posnetkov sam ustvarjal ohišja za v vodo, naglavne in nahrbtne kamere in poskušal ujeti  sinergijo surferjev in njim lastne okolice. Surferskem svetu je predstavil svoj pogled v filmu Crystal Voyager, kjer je posnetke združil z vprašanji o smislu človeka, družbi in življenju.

http://www.youtube.com/watch?v=g6TkhBDL4Hw

Naslednji večji korak v vodnih posetkih pa je naredil Brian Conley. Kdo? Mladi kalifornijčan, en bolj znanih free surferjev in borec za zdravo okolje in človeško sožitje z naravo, se je vrgel v filme leta 2001 in od takrat je posnel že dva vrhunska popotniška surf dokumentarca, My eyes wont dry I in II. Filma, ki te iz dnevne odpeljeta globoko v misteriozno zeleno sobo in kjer pravi koti postanejo elipse.  V delu pa je že tretji film iz serije Vlažne oči, ki obljublja še več norih snemalnih vizij in pogledov.

http://www.youtube.com/watch?v=NwH_sgTZcDY
http://www.youtube.com/watch?v=DPGJ-5FisNc

Tole je za mini prelet, kdor si pa res zaželi, naj si pogleda te filme v celoti, saj veste kje se jih dobi. Sploh če koga mal zamatra popotniški/hippie/surf film, si mora nujno pogledat Morning of the Earth.
Aja, še tole, mex pipe, hudo.

Comments (4)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  naslov je pa za filipa… “pojej iz ust….” ha ha ha 😀

 2. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  jup, sam bi rabu FCS plug najbrž za rep, k un pad tok zasede (ali ne? ti si to že vidu v živo). slika z repa je pa men ful bl huda. A si vidu, k ma v 60secs ročno kontrolo za smer kamere?

 3. mm
  klemen 2026 years ago

  Conley ma hude, tole na rep dile tud ni slaba varianta.

 4. borut 2026 years ago

  great article bro

Leave a reply