Ledeni Cunami ter McNamara in Mamala

Ledeni Cunami ter McNamara in Mamala
August 17, 2007 Klemen Surk

Dober mesec nazaj sta Garrett McNamara in Keali’i Mamala začela zbirat ta debele puloverje, puhovke in te zadeve. Spravljala sta se na Aljasko odsurfat ledeniški cunami. Že prej sta opravila daljšo raziskovalno misijo na Aljaski in si ogledala v živo kako nekaj tisoč ton ledu zgrmi iz ledenika v morje in naredi val. Zdaj sta spet doma na varnem, na njunem tripu pa je nastal naslednji posnetek.

Gerret in Mamala sta smetana svetovnega big wave surfinga in surfata 75ft valove še pred zajtrkom. Ampak na Aljaski so se jima pred precej manjšim valom kar tresle hlače. Situacija je izgledala takole: čez 100 metrov visoke ledene pečine so se podirale z ledenika imenovanega Child’s Glacier in padale v morje pod njim ter ustvarjale leve in desne valove, ki so se lomili čez prodnato sipino, ki jo je nanesla reka. Modela sta sedela spodaj pod ledenikom v ledeno mrzli vodi, molila da nebi kakšen del ledenika padel na njiju ter čakala, da primeren kos ledene gore zgrmi v morje.

Najhuje je bilo, je kasneje povedal Garret, ko se je naenkrat odlomila cela plošča ter se na ploh prekucnila v morje. Sledila je oglušujoča detonacija ledu, kamnov in vode. Garret in Keali’i sta na jet skiju ful gas komaj odnesla celo kožo. Sicer pa sta po dogodivščini povedala še tole…

Garrett McNamara: "Tole je bilo pa hujše kot sem si mislil, po prvem dnevu sva se skoraj pobrala domov. Preden sva šla sem sva bila 100% da bova odfurala kak val, po prvem dnevu mi je bil pa cilj samo priti domov živ. Nisva imela pojma kje se bo led odlomil, kam bo padel, kje in kakšen val bo nastal. Tega ne morem primerjati z ničemer kar sem izkusil do sedaj. Večino časa sem mislil na svojo družino in ali jih bom spet kdaj videl. Sploh ni bilo potrebno, da je bil val velik, že samo ko sem sedel tam pod to goro ledu mi je nabijalo adrenalin v žile." In to od modela, ki je ob padcu na Maverricku na roki zlomil karbonski fin, šel zašit rano v bolnico in bil še isti dan spet v vodi.

Ali bo to postal nov big wave šport? Garretu se zdi, da ne: "Tega ne priporočam nikomur, jaz gotovo ne grem nazaj. In ne, to ni nov šport."

Največji val, ki ga je na Aljaski odpeljal Garret je meril 15 feetov, Keali’i-jev pa je bil večji, med 20 in 25 feeti.

Comments (3)

 1. primož 2026 years ago

  a si ti ja nor. zanimiva ideja. ampak….a si ti ja nor.

 2. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  crazy…

 3. Anže 2026 years ago

  ti si ja nor.Mata pa jajca “če jim niso že zmrznla”.

Leave a reply