Tres amigos y olas: Manawai- Fuerteventura 09

Tres amigos y olas: Manawai- Fuerteventura 09
March 15, 2009 Jaka Grosar

Po dolgem času sem se spet veselil surfanja z dvema prijateljema, ki jih ne vidim ravno pogosto. Že dolgo časa nisem delil line up-a z obema skupaj.

Z Jernejem sem letos poleti surfal skupaj na Baliju.Od zadnjega skupnega surfanja z Maretom pa je minilo že več kot leto dni. Kombinacija vseh treh v vodi pa je že skoraj slovenska surf zgodovina 🙂

Pričakovanja so bila seveda prav zato velika, ker sta tako Mare kot Jernej surferja od katerih sem se sam zelo veliko naučil v začetkih mojega surfanja. Poti so se kasneje razšle, saj se je vsak odločil za svojo pot v življenju. Jernej se je odločil za Avstralijo in tam izkusil surf life, Mare je vedno več časa preživel na Fuertiventuri in jaz sem se podal na različne surf tripe po svetu.

Pot se je pričela tako, da sva šla z Aljo z avtom v Munchen. Na letalo za Fuerteventuro. Skoraj sva zamudila let, ker je imela vsa Evropa zimske počitnice  in je bil v Munchnu prometni kaos. Na letalu sva srečala Niki, ki se je tudi odpravljala na Kanarce. Na letališču sva rentala avto (na kanarcih je to res poceni) in peljala še Niki v Corallejo, ki leži na severu Fuerteventure, kjer so tudi najboljši spoti za surfanje na valovih.

Ko smo pršli do Manawai hiše nas je prijazno sprejel Mare in nam razkazal hišo. Takrat so bili tam še Javor, ki je prišel na oddih iz Londona, Boštjan, ki je bil tu že jeseni in windsurferji Miloš, Žiga, Janez, ena Nemka in eden iz Belgije. Sam sem bil zelo presenečen , ker nisem pričakoval takega luksuza. Hiša je res ogromna. Sprejme 12 oseb z dvema terasama, bazenom, kuhinjo, dnevnim prostorom in tremi kopalnicami. Mare je hišo uredil tako, da je čim bolj funkcionalna za surferje, da se v njej res dobro počutiš po celodnevnih sešnih.

Vremenska napoved za deset dni je bila odlična, ker ni bilo nobenega vetra in lep swell, ki je povzročil, da so spoti na north shoru lepo delali. Najprej smo surfali spot Imposibles- lep peak, kjer je lev in desen (tuba) val in kar nevaren za začetnike. Javor je izkusil oster lava reef in dobil za spomin tri šive na boku. Popoldne smo šli z Igorjem še enkrat na isti spot in doživeli presenečenje. Enemu lokacu se je čisto zmešalo, tako, da smo šli ven iz vode in na drug spot Generosa, ki se je itak izkazal za boljšega. Pač nismo hoteli surfat z eno lokalno bad karmo in smo šli na boljši spot. Generoso smo surfal še trikrat in je res lep in dolg lev val, ki na inside sekciji včasih naredi tudi tubo 🙂 Med sešnom smo se malo pogledali in popravljali en drugega. Kar se mi zdi edina pot do hitrejšega napredka v surfanju. Ko je swell malo padel smo se odpravili na semi-secret spot, ki dela na manjši swell. Izkazalo se je, da smo zadeli res pravi spot (Maretov local knowledge), ker so bili valovi neverjetni. Sami trije v vodi in najbolj glassy valovi kot si jih lahko predstavljaš. Po dolgem času sem doživel sešn poln smeha s pravimi surf prijatelji.

Po surfanju smo ponavadi chilali na terasi ali v mestu. Zvečer nam je Mare (kuharski mojster) pripravil odlično in zdravo hrano, ki smo je bili potrebni po celodnevnem surfanju. Padale so razne debate o surf sceni v Sloveniji in napredku surfanja.

Surf šola je med mojim bivanjem v Manawai hiši potekala vsak dan. Začetniki so se učili tam, kjer je bilo tisti dan za njih najbolj primerno. Nekateri so odpeljali svoje prve valove že kar na reefu, kjer je val veliko lepši kot na beach break-u, ker je vedno isti.

Jernej in Mare sta učila začetnike s profesionalnim pristopom, ki je edina pot, ki pelje do napredka. Vsak je imel poglobljeno video analizo in tako si je vsak lahko predstavljal kaj potrebno popraviti v vodi. Pomembno se mi zdi, da nekdo, ki ima veliko izkušenj lahko uči veliko bolj kvalitetno, ker prenaša znanje iz svojih občutkov. Poleg surfanja pa lahko dobiš tudi kakšen življenski nasvet, ki ti pomaga pri reševanju vsakdanjih problemov.

Lahko rečem, da je Manawai surf šola na zelo dobri poti, da Slovencem še bolj približa surfanje, kot šport s katerim se lahko ukvarjaš celo življenje.Tako,da vsem priporočam čimprejšni obisk Manawai hiše.

Zahvalil bi se surf klubu Manavai za res odlično nagrado, ki sem jo dobil za državno prvenstvo, Jerneju za nova surf spoznanja in Fuertiventuri za odlične valove in topel sonček, ki nas je grel pozimi.

ALOHA, Jaka

Comments (5)

 1. mm
  klemen 2026 years ago

  al pa isti čas pa drugi kraj, mmmmm 😀

 2. Author
  jake 2026 years ago

  tko kt pravte: več furat manj smrdet

 3. Simon 2026 years ago

  Dobr dobr…upam da mi rata za kak teden skočt dol me dslužbo…bi sedl!

 4. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  al pa na drugi čas pa isti kraj… mmmm, toplo…. 😀

 5. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  ah kje 😀 😛

Leave a reply