Surfing Italija

Surfing Italija
February 9, 2006 Ujusansa Surf Klub

Surf scena v Italiji se je zacela razvijati v osemdesetih letih. Krivec za to je film, ki je takrat prisel v italijanske kinematografe: Big Wednesday. Surfanje je od takrat prehodilo ze precejsno pot – surf shopi, surf revije in nekaj strani na internetu, pa drzavno prvenstvo itd…, se vedno pa je stevilo rednih surferjev precej majhno. To se posebej velja za vzhodno Italijo, ki jo obliva Jadran. Razmere tu so slabse kot na zahodu – bolj mrzla voda in manj valov. Se danes marsikdo ne verjame, da je mogoce v Italiji surfat prav tako dobre valove kot kje na Atlantiku.

Surf Italija Ravena

15. aprila se tako s Fahrotom popoldne odpraviva v Gradez. Fahro dezorganizira se tri kolege in off we go. S standardno zamudo dveh ur in se dodatne 45 min se zberemo na cestninski postaji in se usmerimo proti Gradezu. Mrak, dez in mraz navdusenje malo umirijo. Tri petine nas gre v vodo in kaksno uro surfamo 0.5 meterske valove.
Zvecer pridejo se Rok, Igor in David. S Fahrotom naj bi sla do Ravene z njimi. Odrinemo ob 5 zjutraj. Po Igorjevem bi morali biti v Raveni ze ob 6 da bomo surfal ob prvih zarkih svetlobe in potem se cel dan. Surfshop kjer imata z Rokom spravljene surfe je zaprt do 10. Duh!

Surf v Raveni - dotakanje bencina Jugo se vedno mocno piha tako, da je morje precej razburkano. Izberemo break ob pomolu, ki ga delno sciti pred vetrom. Valovi majo kak meter in pol in so cisto O.K. samo voda je za razliko od Gradeza svinjsko mrzla. Brez cevljev se zdrzi najvec uro. Ze se s Fahrotom odpravljava domov, ko pride mimo italijan in nas preprica, da bo jutri v Raveni, ko bo veter ponehal res ful dobro. Igor, Rok in David zato namesto v Genovo ostanejo v Raveni, jaz pa se jim pridruzim. Gremo spat pred spot imenovan Adria, zjutraj pa takoj v vodo. Valovi so res glassy, se pa vidno manjsajo. Mraz nas po slabih dveh urah spet prezene iz vode. Malo bomo se surfal potem pa domov pade odlocitev. A mimo pride lastnik surfshopa: “Genova 2 do 3m in topla voda – vsi majo 3/2 wetsuite”. Nacrt, da bom ta dan doma takoj pade v vodo, katrco obtezimo do maximuma in gas do Varazze-ja pri Genovi kamor prispemo proti veceru. Nato pa naslednji idealne razmere – 3meterski valovi, toplo sonce, topla voda in vmes se en party od Quiksilverja z tremi pro-surferji.Varazze(650km od Ljubljane) je znan kot eden najboljsih valov v Italiji, konstanten(umeten!!) reefbreak, kjer domacini razkazujejo svoje znanje. Edina slabost je velika guzva v lineupu, tudi do 30 in vec surferjev.Se en super dan. In potem domov. Ampak kot se za vsak surfari spodobi tudi tokrat ni slo vse gladko. Ker je Varazze sprva odpadel smo v Raveni tolk bolj veselo zapravljal denar in nazaj grede smo pred Benetkami ostal brez bencina in brez denarja. Naprosil smo 3 litre bencina od enga mimopeljocega in se prvlekli do bencinske postaje. Po neuspesnem polurnem beracenju se je izkazal da ima David se eno zalogo frankov, ki so nam pomagali cez mejo v Slovenijo in domov. To pa se ni vse. Kot smo kasneje izvedli je stalno skripanje v katri in pa to da nikakor ni hotela cez 100km/h pomenilo, da je zavornih oblog vedno manj. Vazn da se surfa…

Surf v Raveni - skupinska fotka

Piran - Rokov skok v trening pedlanja

P.S. fotke valda niso od takrat…

Comments (0)

Leave a reply