Stoječi val na Savi?!

Stoječi val na Savi?!
October 20, 2002 Marko Odič
mm
In Spoti

Ali si predstavljate stoječi val na Savi? Kateri Savi, Sava Kranj avto gume? Ne ne ne, se še spomnite pisatelja Tavčarja in Visoško kroniko ter Agatin ordeal v taisti reki? No, na tej Savi, samo odšteti je treba inkvizicijski senat in prišteti verjetno ogromno število gledalcev ter en umetni val s surferjem na njem.

Mlada grupa študentov s Fakultet za strojništvo in geotermalno hidrotehnologijo …. am, gradbeništvo in geodezijo, ups, naša napaka, se je odločila, da hočejo zgraditi umetni val. Umetni val, ki ne bo plod tujega znanja, kot npr.Wavegarden ali plod slavnega imena, kot npr. Kelly Slater`s circular standing wave for dummies, ali še kaj bolj bizarnega (kot je npr.podvodni reef balon, napolnjen z zrakom. Pod vodo, jp in zrak.), ampak bo stesan iz domače lipe in bukve, napolnjen pa z domačo vodo, kot je npr. reka Sava kakopak.

Tako da je ta mlada grupa zavihala rokave, se spravila na delo, vmes dobila prostorsko podporo obeh fakultet z velikim F-jem, pa še mrko oko Evrope je posvetilo (brez Sauronovske prispodobe, o ljubitelji gospodarja in prstana) na projekt in dahnilo blagoslov k preizkusu te odlične ideje.

Tako da so preizkusi in poizkusi in še kaj potekali dolgo časa v temačnih, zaklenjenih laboratorijih, a mlada grupa, ki si je nadela tudi ime MSWS (modelling a standing wave for surfing) ali po domačelogovsko MSVS je zadevo izpilila, večkratno preizkusila in celo našli so več-kot-primerno lokacijo ter se odločili, da nas in vas povabijo na javno predstavitev tega zanimivega projekta, ki bo v sredo, 29.oktobra 2014 na Hajdrihovi 28 (FGG) v predavalnici H -10 (ha deset!!).

Kdor bi si rad ogledal njihovo spletno stran, to lahko stori tule – spletna stran MSWS. Da pa bo vabilni paket popoln, so naredili povabilo tudi na najbolj modrem socialnem omrežju, do tega vabila pa pridete če vaša mišja puščica klikne na tale link, FB dogodek MSWS , spodaj pa si lahko preberete tudi uradno zapakirano vabilo male grupe TNT, ups, grupe MSWS.

  VABILO

Člani projekta Modeliranje stoječega vala za vodni šport (MSWS), ki je bil uspešno sprejet na javnem
razpisu »Po kreativni poti do praktičnega znanja«, Vas vljudno vabimo na javno predstavitev projekta.
Predstavitev bo 29. 10. 2014, ob 16.00 uri, v predavalnici H – 10 na Fakulteti za gradbeništvo in
geodezijo (Oddelek za okoljsko gradbeništvo, Hajdrihova 28) v Ljubljani.
V okviru projekta smo izdelali idejno zasnovo za objekt z dimenzijami in karakteristikami, ki
omogočajo vodni šport – surfanje oz. deskanje na vodi. Za potrebe optimalnega dimenzioniranja smo
raziskali lastnosti toka vode čez objekte in lastnosti hidravličnega skoka. V laboratoriju na oddelku za
mehaniko tekočin smo izdelali fizični model in na njem izvedli meritve. Hkrati je potekalo tudi
numerično modeliranje, na zadnji stopnji pa so bili rezultati modeliranja uporabljeni pri postopku
umeščanja v prostor.
Končna rešitev je bila umeščena v prostor na območju HE Brežice. S tem smo dobili potrditev, da je
tovrstni objekt možno postaviti ob energetski objekt, pri tem pa smo opredelili razloge za in proti ter
same meje izvedljivosti. Projekt je zelo zanimiv za implementacijo v prostor, sam šport pa velikem v
porastu.
Na predstavitvi bomo predstavili celotni projekt od ideje do končnega produkta, ogledali si bomo tudi
hidravlični laboratorij.
V pričakovanju vaše udeležbe Vas lepo pozdravljamo.

Ekipa MSWS

Kaj naj rečemo drugega, kot hvala za povabilo in gotovo se vidimo na Hajdrihovi 28 (v predavalnici H – 10) v sredo, 29.oktobra!

 

 

 

 

Comments (2)

  1. mm
    Ujusansa 2026 years ago

    svaka čast

  2. mm
    Marko Odic 2026 years ago

    brihte glave, ni kej … edin, mislm da je pr Tavčarju sora, ne sava kranj, hehe … :D. sam od dons je to itak ena in ista reka, tko da bi js na njihovem mestu začel resno premišljevat o postavitvi stvari, ker pr takih nalivih ma defi potencial … pa, če smem pripomnt, mislm, da neb blo nč narobe, če bi še še kkšno štukaturo prpopal na konstrukcijo … 😀 😀 😀 😀 neoromanika, eleganca do max, ufff… :D.

Leave a reply