Več info, več furanja

Več info, več furanja
June 3, 2009 Marko Odič

Ja, staroste sicer še zmeraj pravijo, medtem ko se skrivajo pod senčnikom pred pekočim soncem:”Včasih je bilo tako… Nič interneta, nič satelitskih posnetkov, ko se je šlo, se je šlo pa smo se včasih nategnili, včasih pa ne.”

Ampak zdaj, ko pa vso to tehnološko navlako imamo, pa še zmeraj kdaj nabašemo na flat dan, ki pa res ne bi smel biti flat, in ko se modrijanske glave vremenarjev staknejo in modrujejo… nizek pritisk tako, dolina tam, veter tam, tu pa ne, val pa kje?! 

So se tehničarji iz male slovenske družbice Mobila d.o.o zbrali, da olajšajo zbiranje najbolj aktualnih informacij tudi za mobilce. Kar pomeni, da je sistem napovedi generiran za osmo uro zjutraj. Zeeeeh, na srečo vsaj na surfanju ni zaspancev -dosti (mnogo, ful?!! he he he).

Se pravi, kaj pa zadeva sploh ponuja? 

Preko mobilne tehnologije MMS so pripravili sporočila, ki vsakodnevno vsebujejo tekstovne in grafične podatke o napovedih modela Aladin, poročila PMC v Splitu in druge morebitne pomembne informacije vezane na plovbo po Jadranu.

Sporočilo vsebuje:

 • tekstovno vremensko poročilo PMC Split
 • napoved padavin za prvih 12 ur na Jadranu v slikovni obliki
 • napoved smeri in moči vetra za naslednjih 6, 12, 18 in 24 ur

Ker je model Aladin na Jadranu razdeljen na štiri dele so tudi oni pripravili vse štiri odseke, ki so med seboj neodvisni:         

 • Senj ( Istra )
 • Zadar
 • Split
 • Dubrovnik

Uporabite jih lahko glede na to, kje se trenutno nahajate in med njimi preklapljate.

Samo sporočilo je sicer generirano tako, da se opravi »slide show«, ki vam v osnovi pokaže informacijo, vendar je potrebno za nadaljno in natančnejšo informacijo v predmetih posamezne slike posebej odpreti in jih povečati na mesto, kjer se nahajate oz. se boste nahajali v določenem času. 

Zakaj se mi pa to sploh splača? Mojstri tehnologije so po preračunavanju cen roaminga ugotovili, kako zadevo izpeljati ceneje, boljše, hitreje in svojo vizijo tudi udejanili. Koga pa zanima več, si to lahko pogleda tule.

Comments (7)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  ja, pa še to glede roaminga… mms se shran na mobo, tko da nau treba večkrat pogledat za isto napoved… tko! velikost “fajla” je pa cca 160kb za 6 strani, pri roamingu pa je ena stran 120kb … Happy surfing!

 2. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  a ni mobitel naprava? 😀 ;D 😀

 3. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  “sutra ce bit suncano….” uzun pa dz…. K nivea napoved… ;D 😀

 4. mm
  klemen 2026 years ago

  lahko bi še valove dodal… pa preprišal slovenski al pa hrvaški HMZ da jih objav vsaj na 6 ur.

 5. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  sam mobitel :`(

 6. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  zaenkrat zgleda da ne… baje bo kmal za vse na voljo 😀

 7. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  ma na hrvaškem Vip, sam tist dan k se prijavš šele pride popoldne/zvečer okol 18h pa še to taka turistična 🙂

Leave a reply