Na Reunionu "jawsovski" pogrom nad morske pse.

Na Reunionu "jawsovski" pogrom nad morske pse.
August 4, 2012 Marko Odič

Francoska vlada obljublja, da bo “zelo kmalu” začela plačevati za vsak ulovljeni kadaver katerekoli vrste morskih psov, ki se motajo okoli otoka Reunion. Ribičem obljubljene proračunsko sponzorirane nagrade so najavljene, da nastopijo v veljavo naslednji teden.

Ta vladni izbruh mascevalnega nasilja je posledica zadnjega napada, ki se je zgodil 26.7.2012, ko je morski pes odtrgal nogo nesrečenmu surferju in je ta zaradi izkrvavitve umrl.

alt

Na Reunionu je bilo od leta 1972 devet primerov smrti zaradi morskih psov. Vladni izbruh nasilja pa je posledica povečane aktivnosti morskih psov v zadnjih dveh letih. Od leta 2000 do 2010 ni bilo nobenega napada, našteli pa so 7 napadov od začetka lanskega leta, od katerih so bili trije smrtni.

Okoljske skupine so ta “Jaws-ovski” odlok poimenovale “legalizirano iztrebljanje” in svarijo proti takšnim neuravnovešenim ravnanjem, ki bi ogrozil reunionski ekosistem, a oblast nori prav kot v filmu Žrelo. Župan je sprva obljubil 2 evra na kilogram ujetega (in ubitega) morskega psa, a so oblastniki iz Pariza to “nagrado” označili kot dosti prenizko.

Christopher Neff, morski biolog z Univerze v Sydneyju pravi, da je bil podoben primer že viden na Havajih, kjer so prišli do sledečih rezultatov -“Kljub želji ljudi in oblasti po hitri rešitvi, ko pride do migracij morskega psa, ne pomaga noben lov.” Fundacija Brigitte Bardot pa je na Francosko vlado naslovila izjavo z vsebino “Slepi ste!”.

om

Comments (0)

Leave a reply