Kdo je ta kuža?!

Kdo je ta kuža?!
May 22, 2010 Marko Odič

Takole, ker smo vsi videli tale zabavni video od Špele in Davida, pa da ne bo še kak “David” razlagu “Špelci” kaj in kako je s temi
mrcincami, in da ne bodo ljudje gledal na kužate tako kot na letala, si zdaj poglejmo s čim “smo” se srečal 11. maja v morju pri Premanturi.


še enkrat filmček, če ga kdo slučajno še ni videl! A sta dva!?

No, tale “beli” morski pes je uradno poimenovan Morski pes orjak ali po angleško “Basking Shark”. To zato, ker se rad hrani v zgornjih plasteh morja in se zdi, kot da bi užival v čofotanju po morju.
Po modri latinski nomenklaturi ima grozovito ime “Cetorhinus maximus” ali “morska pošast z ogromnim smrčkom”, od tu izhaja tudi naš prevod Morski pes orjak. To pa iz dveh razlogov, prvič, ker je drugi največji še živeči tip morskega psa (za kitovcem) in zaradi velikega smrčka, hm, ali pa razpona gobčka, hehe.

Kot že rečeno, orjaki dosežejo dolžino do, najdaljša uradno zmerjena je bila 12,7m, za en primerk se pa govori, da je dosegel kar 13,7m … nepotrjena informacija mimogrede.
David sicer sploh ni bil tako daleč stran, ko mu je pripisoval lastnosti Belega morskega psa, saj ga pogosto zamenjajo za Belkota, ker je iz istega reda kot Beli morski pes – Lamniformes, ter družine Cetorhinidae, megagobčkovniki, slavno Linnejevsko poimenovanje.
No, vsaj za nagobčnike še niso slišali tele naši orjaki, ker so navkljub Špelinem strahu popolnoma miroljubni kužki, hranijo se s planktonom, načeloma živijo v obalnem področju ne-najtoplejših voda, znajo pa se potopiti kar do slabih 1000m globine (pozimi, loveč plankton), in poleti zelo radi migrirajo tudi na Jadran. Špela to zdaj ve.

Mrcince so torej počasi plavajoče filtrirne kosmatulje, kar pomeni, da so poleg vsega že naštetega zelo popularni pri, od restavracij z morsko hrano (smerniki, fins ali plavuti) pa do tradicionalnih zdravilcev, ki ponujajo njihove delčke ali za zdravljenje ali pa tudi kot afrodiziak.
Zaradi velikosti so “skelet” tega morskega psa radi uporabili kot najdišča prazgodovinskih ostankov vodnih velikanov ali ostankov morskih pošasti, ampak to takrat, v tistih zastarelih časih, ko so še imeli kapitalizem za zdrav ekonomski sistem (1800+, hehe).

No, Špela in David, brez panike in mirno plutje po zalivčkih premanturske divjine.

Comments (2)

  1. mm
    klemen 2026 years ago

    megagobčkovnik 😀 se mi je zdel da ma vegetarijanski gobec

  2. TaNjA 2026 years ago

    hahahahaah dej david a greva loh naprej:)))Boga cura, čisto presrana, ta zna še trawme imet:SČak morm sherat, pa ne rata wtf:)))

Leave a reply