Izlet v temo

Izlet v temo
August 27, 2009 Marko Odič

A se spomnite, kako včasih surferji niso bili ravno »poster boys« velikih in malih družb za surf cunjice, ko je bil svetovni pokal v surfanju kot smučanje v 80ih, kako v intervjujih stari proji razlagajo, da niso smeli iti po teden dni iz hiše, če so jih našli s peskom v laseh in »tan lineom« ali črto zagorelosti okoli vratu?

Seveda vsi vemo, da je danes imidž surferja malo zasanjan model, ki je zelo eko in v sozvočju z naravo, seveda zelo rad surfa, na srečo se vsaj v zadnjem času tudi rešuje včasih značilnih daljših las, ostanek hipi časov, pogosto mu pa uide iz ust beseda kot npr: gnarly, rad, brah, shaka.


Pa a se vam zdi, da je tale zgornji odstavek resničen? Danes morda malo več, a včasih je bil glavni biznis veliko surferjev, vsaj tistih, ki s se zatrdno odločili iskati večno surfanje (laično znano kot endless summer), preprodaja prepovedanih substanc, in tudi dosti eksperimentiranja z le temi.

Sploh, če si je kdo vzel »fantazijski« knjigi A.C. Weisbeckerja, »Cosmic Banditos« in »In search of capt.Zero«, kjer se lahko iz srca nasmejimo anti-junakom zgodb, a hkrati lahko vidimo grozo, ki se skriva pod prisrčno napisanim površjem obeh zgodb.

A zadeva je bila dosti bolj razširjena, LSD in »mauie wowie« na Havajih, Guarana Gold iz Kolumbije, thai sticks in nore gobice iz Azije (med drugim!), hašiš iz Maroka, povsod v bližini pa Jimi Hendrix, zadeva je postala malenkost bolj opazna, ko so organi preiskovanja in pregona našli par znanih surferjev stlačenih v raznorazne smetnjake, v zelo negativnem življenjskem stanju – mrtve tj. umorjene.

Michael Oblowitz se je odločil, da nam v filmu Sea of Darkness predstavi pogled na ljudi, ki so se ukvarjali s tako dejavnostjo. Zgodba o surferjih, ki hkrati ni tudi zgodba o surfanju. Dogaja se v Aziji, malo po koncu vietnamske vojne se ogromno število zahodnjakov zatakne v Aziji. Razlogi so različni, eni so dezerterji, drugi dobijo sindrom, znan kot »going Asiatic«, vojaki, ki so pričakovali fanafare ob prihodu, a jih pričaka gnus in zaničevanje, tretji… pa iščejo skrivališče pred neusmiljeno roko zakona.

In to je zgodba o tem, Sea of Darkness nam pripoveduje, kako nekaj posameznikov neumornno išče še en val, ki bi zalil še neobljudeno plažo, še eno plažo, kjer bi lahko v miru surfali, še eno bližnje mestece, kjer so dekleta poceni in pripravljena na vse, vse je pa objeto v oblaku opija, med koktaili norih gob in … no, a kdo sploh ve, kako se zlorablja tajske paličice?!

In znotraj vsega tega hedonizma pride en naših glavnih akterjev na plan z idejo:»Kaj ko bi naredili floto kvaziregistriranih ladjic, s katerimi bi zalagali celotno obalo Indonezije, od Sumatre do Avstralije?!« Zgodba o Mike Boyumu, Martin Dalyju, Peter McCabeu, and Jeff Chittyju Sea of Darkness, going Asiatic… V filmu pa boste srečali še mnogo znanih surferjev. Koga vse, si pa poglejte sami.

Comments (4)

  1. mm Author
    Marko Odič 2026 years ago

    ce si najdu dobro verzijo, se je ne bran prnest v slo… ;Ditak :D, sej mi je tut sluzba :D, sam tele thai sticks me pa se mal begajo…

  2. mm Author
    Marko Odič 2026 years ago

    sam caki da vids gerry lopeza pa unga, greg “the bull” nevem kaj ze… :D, en star for v glavnem… “we tried many weird things, but i never did needle…” pol ze ves, kok je ura… he he he.

  3. mm
    klemen 2026 years ago

    Si ze gledu?

  4. gregor 2026 years ago

    lepo si to napisal, se vid, da je tvoj podrocje ;-)!

Leave a reply