National Geographic je pripravil svež pregled čez znane in neznane oceanske fenomene

National Geographic je pripravil svež pregled čez znane in neznane oceanske fenomene
December 28, 2014 Marko Odič

National Geographic se je spravil skvačkati svež dokumentarni film, ki se intenzivno ubada s fenomenologijo oceanskih pošasti. A kljub fantazijskem prizvoku naslova se v temle slabournem posnetku ubadajo predvsem z dvema zadevama, ki zanimata tudi vse nas oz. verjetno veliko večino surferjev.

Ena zadevščina, ki se jo vsi sprašujemo, ko premišljujemo o oceanu je, kaj točno se dogaja NA morski površini, da se ta cel svet morskega univerzuma vrti tako, kot se mu zdi. In druga, kaj se dogaja POD morsko površino, da se ta isti grgrajoč univerzum znotraj univerzuma vrti tako, kot se.

In tako se znanstveniki spravijo na (poljudno)znanstveno razčlembo na-, in pod-gladinskega oceanskega sveta oz. vodne mašine oz. prerez (infra)strukture oceanskih tokov ali pa morda kar, poglejte si diskurz o oceanskem ožilju. Tako nam prikažejo vse mogoče podvodne jarke, globeli, in ostalo podvodno fizično prepreko, ki deloma prisiljuje morske tokove, da se gibajo v približno določeno smer. Ali vam je pri srcu bolj freezy, ali ščepec bolj začinjeno sauté grillé stanje morskih tokov, ter, malček manj restavracijska, npr. moč in relativna globina “struge” takega oceanskega toka, ne glede na položaj na farenhajtovsko-kelvinsko-celzijevi lestvci bolj ali manj pregretih in še mnoge druge zanimive zadevščine, ki jih lahko vidimo na, ali pod gladino oceana.

Ko pa se spustimo pod gladino se pa fantje oz. dekleta meteorologi/oceanografi sprašujejo identične stvari kot mi surferji, ko brskamo med vsemi mogočimi vremenskimi mapami. Vprašanja kot npr., koliko energije je v oceanu, kako se ta premika, kje in kako jo vrže na obalo in kako to tudi računalniško izgleda na primeru Teahupoo-ja, in podobna vprašanja, s katerimi se ubadamo, da čim bolje tudi teoretsko razumemo praktično dogajanje v oceanu, pri čemer pa še odkriti in pošteni znanstveniki priznavajo, da smo surferji pri opazovanju oceana taki poznavalci, da ponavadi prvi opazimo seštevanje vseh mogočih faktorjev, ki na koncu pripeljejo do tega, da se na obalo zlomi val.

Pregled, ki so nam ga pripravili na NatGeo je prav zanimiv, saj se ubadajo z vprašanji, ki so se jim odprla med raziskovanjem naše modre alterpovršine v zadnjih nekaj letih in se po zabavnem naključju v veliki meri tičejo tudi nas surferjev.

 

Comments (0)

Leave a reply