Pororoca, Mascaret in Severn Bore

Pororoca, Mascaret in Severn Bore
September 11, 2006 Klemen Surk

Letošnje visoke jesenske plime so spet vzbudile (vedno) večje zanimanje surferjev v okolici rek, kjer se ob vdoru plime v reko pojavi rečni val. Najbolj odmeven in adrenalinski val te vrste je Pororoca v Braziliji, bolj mirna in tradicionalna pa sta Severn Bore na angleški reki Severn (in nekaterih drugih) in Mascaret na nekaterih francoskih rekah. Jesenske plime so poleg spomladanskih največje v letu in zato najbolj primerne za tako surfanje.

Pororoca

Pororoca se sicer najbolj intenzivno pojavi spomladi, ko lahko val doseže do 4 metre  v višino, medtem, ko potuje navzgor po Amazonki. Ime Pororoca prihaja iz lokalnega Tupi jezika, pomeni pa “velik uničujoči hrup”. Pororoca lahko namreč povzorči pravo razdejanje na obalah Amazonke. Pojavi se ob izlivu Amazonke in tudi nekaterih drugih brazilskih rek v Atlantski ocean. Pororoca je še posebej adrenalinska zaradi višine valov in zaradi same reke Amazonke, ki v svoji motni vodi lahko skriva razne nevarnosti od živih, kot so piranhe do napol potopljenih debel in drugih ostankov iz bregov.

http://www.youtube.com/watch?v=0GZituG1Jaw
Pororoca – Surfing the Amazon (prikolica)


Surfing Pororoca I


Surfing Pororoca II

Mascaret

V Franciji se temu pojavu reče Mascaret. Mascaret se v Franciji pojavi na rekah Dordogne in Garonne, do šestdesetih let prejšnjega stoletja pa so Mascaret videli tudi na Seni. Tam so ga potem s poglabljanjem reke uničili. Zanimivo je, da se na prej omenjenih rekah Mascaret pojavi kar 120 kilometrov v notranjost pri Bordeaux, saj prej potuje od ustja reke Gironde navzgor po tako široki strugi, da se val ne pojavi. šele ko se Gironde razdeli v dve reki Dordogne in Garonne se na obeh pojavi plimni val Mascaret. Mascaret potuje po reki v notranjost kakšnih 15 kilometrov. Pred Mascaret -om se tok reke močno pospeši navzdol, nato pa se ob prehodu vala naenkrat obrne v drugo smer in reka teče navzgor. Mascaret se pojavi vsakih šest ur, tako kot se menjata plima in oseka. Kraj St. Pardon je najbolj znan spot za lovljenje Mascaret -a, tam so ga s kajaki vozili že od konca sedemdesetih let. Tokrat je najdaljši val  odpeljal Christophe Reinhart, trajal pa je pet minut. Kar pa ni nič v primerjavi z dolžino surfanja 41-letnega G. Kinga iz Gloucestershire. Nekaj lepih slik Mascaret -a si lahko pogledate na Surfline.


Mascaret surfing

Severn Bore

V Veliki Britaniji se Bore, kot tam imenujejo ta pojav, pojavi na kar lepem številu rek. Reke Dee, Mersey, Severn, Trent, Parrett, Welland, Kent, Great, Ouse, Ouse in Eden vse doživijo svoj Bore trenutek. Najbolj znan bore je na reki Severn, tako da se pogosto za surfanje plimnih valov v rekah v Angliji uporablja kar izraz Severn Bore. Na tej reki je val najvišji in lahko meri 2 metra v višino. Tu je bil postavljen tudi svetovni rekord v dolžini surfanja nasploh. G. King iz Gloucestershire je surfal Severn Bore kar eno uro in 16 minut in ob tem dosegel hitrost čez 30 km/h in presurfal več kot 7 milj in s tem postavil nov svetovni rekord (Kako je gospod King surfal Severn Bore celih sedem milj). Prejšnji rekord je držal brazilec Serghino Laus, ki je na reki Araguari v Braziliji surfal 6.3 milje. Sicer pa od množice surferjev, ki v Franciji čakajo MAscaret in v Angliji Severn bore le kakšna polovica ali še manj ujame val, saj so narobe postavljeni, imajo prekratko dilco in še kaj. Kljub temu je na valu lahko precejšnja gužva, kar pa ne ovira surferjev, da bi se zabavali.


Severn Bore


Severn Bore je lahko cel curkus

Ostali plimni valovi

Sicer pa to niso edine reke na katerih se pojavi plimni val. Pravzaprav največji val te vrste ni Pororoca ampak val na reki Qiantang River na Kitajskem, kjer val lahko meri kar do 9 metrov in potuje po reki navzgor s hitrostjo 40 km/h. Ostale potencialne surf reke v Aziji so še Brahmaputra v Indiji, reka Bangladesh Indus v Pakistanu, Batang Lupar v Maleziji (tu se plimni val imenuje benak). V severni Ameriki se val naredi na reki Petitcodiac, Shubenacadie in na reki New Brunswick, kjer je bil val do visok čez 2 metra vendar je zaradi človeških posegov sedaj le še majhno nakodranje vode. Surfanje plimnih valov je možno tudi na Aljaski na reki Cook Inlet, kjer val sega do 2 metra v višino in potuje z 20 km/h. In na koncu še Avstralija, kjer se val naredi na rekah Styx in Daly.

Pororoca, Mascaret in Severn Bore vabijo.

Comment (1)

  1. mm Author
    klemen 2026 years ago

    Zanimivo izgleda tole, sploh amazonka

Leave a reply