Surfanje Na Baliju – Bali Surf Guide

Surfanje Na Baliju – Bali Surf Guide
August 24, 2001 Ujusansa Surf Klub
mm
In Spoti

1. O DRŽAVI

Republic of Indonesia
Glavno mesto: Jakarta
16. največja država na svetu z 1,919,440 km2 površine (Bali 5.600km2, Slovenija recimo 20.200km2)
229 mio prebivalcev (od tega Bali 3.5mio)
Denar: rupija (IDR)
Ura: od UTC +7 do +9 oz. 6 do 8 ur naprej od Slovenije

Mednarodna koda za telefon: +62

Geografija na hitro: Indonezijo sestavlja 17.508 otokov, od tega je okoli 6.000 naseljenih. Leži čez ekvator tako, da jo je nekaj severno in nekaj južno od njega. 5 največjih otokov je Java, Sumatra, Kalimantan (Borneo), New Guinea in Sulawesi. Najvišji vrh je s 4,884 metri Puncak Jaya na Papui, Toba na Sumatri je največje jezero (1.145 km2). Indonezija ima 150 aktivnih vulkanov in je preživela tudi nekaj najbolj katastrofalnih izbruhov vseh časov (Krakatoa, Tambora, Toba). Vulkanom se ima zahvaliti tudi za vulkanski pepel in zato izredno rodovitno zemljo.

Podnebje: Tropsko z deževno in suho dobo.

Bali tempelj v Monkey Forestu - Ubud

Jezik, vera in te zadeve: Indonezija je največja muslimanska država. To pomeni po številu prebivalcev, ki se označujejo za muslimane. Indonezija ni muslimanska država v smislu kot npr… Iran. Uradni jezik je indonezijščina, poleg tega pa okoli 300 etničnih skupin na že omenjenih 6.000 otokih govori celo paleto drugih jezikov in narečji, kar pomeni, da jih večino časa nič ne razumeš. Kar je pa superfajn za nas surfače na Baliju – 1/2 Balija obvlada angleščino. Ne samo, da govorijo angleško. Angleški so tudi napisi, table, reklame, imena… včasih Bali izgleda kot neka bivša angleška kolinija, čeprav to ni bil in je angleščina bolj posledica turizma. Poleg tega je indonezijščina precej enostaven jezik in precej priseljencev že po letu ali dveh na veliko debatira z domačini v njihovem jeziku. Seveda samo dokler ti ne preklopijo na kakšno od narečji. In ko smo ravno pri veri – Bali imenujejo tudi otok tisočerih templjev. Povsod so. Greš po ulici – tempelj, se kopaš v bazenu – tempelj, greš na bencinsko – tempelj, sediš v restavraciji – zraven mize je tempelj. Saj so zanimivi, samo so si precej podobni. Vidiš enega vidiš vse. In če sem ravno omenili kolonije, Bali ni bil angleški ampak bolj nizozemski. Sicer si pa zasluži tudi par besed o zgodovini.

Nema priča zgodovine Balija (kip je star max 10 let :))

Zgodovina: Ena zanimivost iz zgodovine Balija. Kakor izgleda prebivalstvo otoka milo in prijazno je njihova zgodovina kar nasilna in krvava (katera pa ni) predvsem pa so imeli veliko smole z Nizozemci. Prvi stik z evropejci so imeli konec 16 st., po deli in vladaj načelu pa so se začeli nad Bali tam od 1840 do 1890 in naprej zgrinjati že omenjeni Nizozemci. Ti so v dveh napadih pokorili Balijske kralje in njihove privržence s tem, da se ti obakrat niso pod nobenim pogojem hoteli udati, ampak so se v neenakovrednem boju borili do konca, dokler niso Nizozemci v dveh masakrih vseh pobili.

Med WW2 so Bali zasedli Japonci, potem pa so se hoteli Nizozemci vrniti na svoje stolčke. Pričakal jih je Balijski narodni heroj Gusti Ngurah Rai (po njem se imenuje letališče na Baliju) oborožen z japonskim orožjem, a Balijci so proti Nizozemcem še tretjič zapored popušili in cel batalijon in celotno odporniško gibanje je bilo izbrisano.

Sledile so razne ne več tako zanimive mučke in danes je Bali del Indonezije.

 

2. SURF DESTINACIJA

Indo. Indo trip. Indo style waves. Indo barrels. Te že ponarodele in uglasbene besedne zveze ti hitro dajo vedeti kje v na surf svetu ležita Indonezija in Bali. Kje? Ja tam prav na vrhu vseh svetovnih surf destinacij. Sem grejo poleti med tekmami drkat proji. Tu je posneto po moje več kot pol materiala iz surf movijev. Tle je poslikana množica fotk nad katerimi se slinimo ob listanju surf revij.

Ampak kaj je razlog za to?

Zakaj je Indonezija dobra za surfat?

Super izpostavljenost odprtemu, praznemu, neprekinjenemu in skoraj neskončnemu oceanu direktno proti rjovečim štiridesetim (roaring 40’s je zemljepisna širina na južni polobli kjer se večino časa valijo cikloni in nevihte, ki konstantno pošiljajo valove proti severu). Zaradi velike oddaljenosti pridejo do Balija linije speglane, urejene, pošlihtane in razvrščene tako kot je treba. Swelli z dolgo periodo. Čisti 100% valovi brez usedlin in konzervansov. In zaradi velike oddaljenosti od rjovečih štiridesetih ležita Indonezija in Bali tam malo južno od ekvatorja kar pomeni topla voda, toplo vreme. Furajo se boardshortsi in bombažni t-shirti, nobenega neoprena, samo tropical wax in deska pod nogami. Pa reef bootiji za une k fukamo s kondomom.

Balangan na oseko

Poleg valov in temperatur je Indo zraven še udobno poceni, da se da tam preživeti dolgo časa brez da bankrotiramo in ravno prav eksotičen in drugačen, da se vrneš domov poln zgodb in doživetij. Kaj maš za povedat, če greš recimo kempirat na Krk. Kolk si ga pil potem je pa počasi konec. Tu imaš pa eksotiko in odštekane situacije, ki se jih z lahkoto zapakira kot zgodbico v surf revijo ali film in se naredi še nekaj reklame temu delu surf sveta. Ljudi zanima in fascinira drugačnost, bolj v vukojebini surfaš, večji frajer si in bolj soul :).

Kaj je v celi Indoneziji še prav posebnega na Baliju, v katerega se je tako lahko zaljubiti?

Velika koncentracija svetovno hudih surf spotov in ljudje. Padang, Uluwatu, Keramas, Changgu… to so spoti. Wayan, Made, Nyoman in Ketut so pa ljudje. Ja, modeli imajo samo 4 različna imena, ki so ista tako za ženske kot za moške. Kar je bolj pomembno je pa njihova prijaznost, nasmejanost in milina. Po moje ima to veze s tem, da je v največji muslimanski državi na svetu Bali skoraj 100% hinduističen. Ne morš bit slabe volje, če cele dneve vohaš dišeče palčke, pometaš travo in zvijaš iz palmovih listov posodice za darila za bogove… no ali pač:). To dvoje je bilo prvo in to dvoje ostaja. Valovi in ljudje. Tretja plus točka Balija, vsaj za večino ljudi, pa je pravzaprav posledica tega. Danes je Bali najbolj turistično razvit otok na tem koncu sveta in zato najbolj udoben in turistu prijazen. Tu imaš vse, ni da ni. Mek, KFC, Dolce&Gabana, masaža, transport, frizer, manikura, surf shopi, top end restavracije, Kerfur, volcom hrana, Apple štacuna in tako naprej… več robe kot v Sloveniji. Tako ni treba klošarit ob rižu in koščkih povoženih piščancev, kot v nekaterih drugih exsotičnih državah oz. imaš vsaj izbiro:). Verjamem pa, da nekaterim to ni všeč in jim bolj sede manj obljudena divjina, manj skomercializirani (in revnejši) domačini ter manjša gužva v vodi. Taki boste nad Balijem verjetno malo razočarani in raje skočite na kak Lombok.

3. VREME NA SPLOŠNO

Tropsko podnebje, deževna in suha doba in to… najprej dejstva 🙂

Severno od ekvatorja je poletje poleti in zima pozimi.
Južno od ekvatoja je ravno obratno. Zima poleti in poletje pozimi. Če gledamo iz slovenskega podnebnega sistema seveda.
Ob ekvatorju je deževna doba poleti in suha doba pozimi.

Torej: na Baliju, ki leži južno od ekvatorja, je deževna doba takrat, ko je pri nas zima in pri njih poletje in suha doba, ko je pri nas poletje in pri njih zima. Zadeva je povezana z gibanjem tropskega deževnega pasu, ki je del leta južno del leta pa severno od okvatoja. Cilj vsega tega je, da če hočemo na Bali med suho dobo moramo iti tja med našim poletjem.

Razlika med suho in deževno dobo je delno v temperaturah – med deževno dobo oz. njihovim poletjem so te nekaj višje in tudi morje je bolj toplo (30C) in pa kar je bolj važno – v količini padavin. Med deževno dobo skoraj vsak dan ščije in posledica je večja vlaga v zraku in težje prenašanje vročine. Sicer pa zaradi vremenskih sprememb ali pač naravnih ciklov zadeve zadnje čase niso več tako natančno postavljene in lahko precej obilno ščije tudi med suho dobo in imamo lepo vreme med deževno dobo.

Kdaj točno naj bi bila katera doba?
Suha sezona: od aprila do septembra
Mokra sezona: od oktobra do marca

Sicer pa so temperature čez celo leto precej enake in se zibajo tam med prijetnih 26 in 30 stopinj. Večji problem je vlaga. Tudi med suho sezono ozračje ni ravno za poper sušit, tako da je tako temperaturo težje prenašati, kot v Portorožu. Ponavadi traja par dni, da se navadiš na vlago. Poleg tega ekvatorialno sonce res žge, pravi kot nad glavo, direktno dol pržžž….

Naš test za kdaj si navajen na Bali klimo – ko pod mrzlim tušem (poceni sobe nimajo tople vode) ne rečeš več “Aaaaaahhhh…” ampak “Brrrrr…”. Ko si u iber navajen začneš okoli hodit v dolgih hlačah in puloverju. Takrat je čas, da greš počasi domov.

Toliko o vremenu na splošno.

4. SURF VREME

Top surf sezona na Baliju je suha sezona, torej od aprila do septembra z vrhuncem v poletnih mesecih. Zakaj? Zato, ker je takrat na južni polobli zima in mrzel zrak seže višje proti severu, se bolj intenzivno meša s toplim zrakom in imamo zato več ciklonov oziroma neviht nad oceanom in zato več in večje valove. Napovedovanje valov za Bali ni neka znanost, na rjovečih 40-ih moraš imet čim večji ciklon in to je to, valovi bodo prišli. Nekaj več lokalnega znanja je potebnega potem za izbrat pravi spot glede na plimo, oseko in veter.

Osnovna modrost o vetrovih na Baliju je taka: med suho sezono se surfa Z obalo Bukita, ker je tam veter off-shore, med mokro sezono se surfa V obalo Bukita, ker je takrat tam veter off-shore. Ampak kot že rečeno s spreminjanjem vremenskih vzorcev se zadeve mešajo.

Drugo pravilo je, da se beachbreake Kuto, Brawo, Changgu… surfa zjutraj, preden začne pihat termika. Čez dan jih lahko veter precej zjebe.

Pričakovana običajna višina swella:
med suho dobo 2.5-3.5m,
med mokro dobo 1.8-3.0m.

V glavnem, ne se bat, da bi bilo flat. Vsaj Greenballs bo delal.

5. SURF CHECK NAPOVED

Napoved za Bali lahko pogledaš na magicseaweed. Fajn je, ker imaš za par spotov zraven tudi eyeball report – torej nekdo je šel dejansko vsak dan na plažo, pritisnil fotko, jo naložil na MSW in zraven napisal kakšne so razmere tisti dan. Tako iz 2.5m swella napovedi prideš do dejanske slike razmer – Kuta beach report: fun waist high wave. Ker, zanimivo, da so lahko med višino swella in dejansko višino valov na Baliju precejšnje razlike. Kar klasika je že, da recimo vse pod 1.8m swella pomeni, da je Bali FLAT!

6. SPOTI

Glavni del Balija, zaradi katerega se hodi tja surfat je Bukit. Bukit je polotok na jugu Balija posut z bolj in manj znanimi surf spoti, je recimo verzija North Shore 7 mile čudeža. Od juga proti severu gredo spoti nekako takole: Greenballs, Nyang-Nyan, Uluwatu, Padang, Impossibles, Bingin, Dreamland, Balangan.

Potem iz Bukita proti severu imaš pa še Airport leve in desne in Kuta reef, Kuta beach z raznimi peaki, Brawa, Changgu, Balian, Medewi in verjetno še celo vrsto vmes. Na drugi strani otoka Nusa Dua, Keramas… to so ta glavni.

Za bolj podrobne info o teh spotih si poglejte kak surf guide. Tu bomo povedal bolj splošno uporabne stvari.

Zemljevid polotoka Bukit

Recimo, uporabno je vedeti, da je večina od teh spotov reefov. In da je večina od teh reefov koralnih reefov. In da večina od koralnih reefov ni ravno takih, ki kot vilice štrlijo od spodaj gor. Ampak kakorkoli že, ni ravno veliko spotov za začetnike.

Čisti 100% beachbreak brez kamna je samo Kuta beach. Temu dejstvu in lokacijji primerno je nagužvana do konca, ampak vseeno se da luštno nasurfat. Pogojna beachbreaka, kjer moraš pazit, da pri vsej mivki ne brcneš v kakšno skalo sta Brawa, Changgu in mislim da ta levi peak na Dreamlandu. Desen peak na Dreamlandu so že poštene gobaste skale spodaj + vseeno precej mivke. Ostalo so reefi.

Balangan kaže svoj začetniški obraz

Kao začetniški reef je Balangan. Ampak na plimo in na ne preveč swella se z osnovnim znanjem – da obvladaš takeoff, bottom turn in nekaj vožnje po valu, lahko nalimaš skoraj na kateremkoli reefu. Vprašanje je edino ali boš recimo na Uluwatuju zarad gužve ujel kak val in recimo ali boš na Balanganu prehitel sekcijo. Poleg dna se primerni spot izbira še glede na plimo in oseko. Reefe se sicer surfa tako na plimo kot na oseko, samo če se boš držal stran od koral in surfal na plimo (prvo pravilo surfanja reefov – surfaj na plimo) je kar problem najti spot, ki dela na oseko. Prav tako na plimo dela namreč tudi Kuta beach, ki je na oseko en sam closeout. Edina oseka spota sta tako Brawa in Dreamland s tem da Dreamland dela samo na večji swell, drugače je bolj šmorn (recimo da mora bit vsaj 2.5m).

Na večini reefov je tudi fajn, da ti kdo razloži kje se gre ven in kje nazaj notr. Zato nekaj nasvetov iz prve roke:

Pogled na Uluwatu

Uluwatu: ven odpedlaš iz jame ali iz plaže levo (greš čez luknje), čim dlje hodi proti peaku, ko začneš pedlat pa pedlaš desno ven, kamor te itak nese tok (desno, ne ven). Za nazaj si ob plimi zaradi toka čez reef vzemi dost rezerve na levi, da zadaneš plažo ali vsaj jamo. Če ne bo treba še en krog. Na oseko toka ni ampak se samo sprehodiš čez reef.

Greenballs: ob plimi mala plažica iz katere startaš izgine, valovi butajo direkt v štenge. Zato boljše, da greš prej iz vode. Ven se gre s tokom, ki zelo težko da ga nebi opazil :). Pazi, namesto opazi. Pa na vrhu 300 in še nekaj šteng si privošči en Pocari k je fejst ata, k jih prodaja.

Impossibles: ven se pedla naokrog iz Padang plažice, na kolkrtolk normaln swell je drgač cel hudič priti čez pene, boš spoznal, ko te odnese na inside in hitr končaš na Binginu.

Balangan: na plimo pedlaš ven čisto na levi strani plaže, saj se vidi, da tam skoraj ni pen. Na oseko greš peš po skalah prav tako na levi čisto do konca, potem pa počakaš na pavzo med seti in gasa desno ven.

Kuta reef, Airport left, right: tja se gre s čolničkom, eni so na koncu Kuta square-a proti jugu prva cesta desno na plaži. Spakiraj se tako, da si ready za surfanje, da ne rabiš nič nikamor odložit.

Greenballs... green walls

Ujusansa priporoča
expert spot:
Uluwatu, ko sk8park, za vsakega nekaj.
intermediate spot 1: jo morš ujet na prave razmere ampak, ko pali je Brawa zlo fajn, pa ker glih dela na oseko, ko drugi spoti ne.
intermediate spot 2: Balangan, najlepša spot/plaža.
beginner spot: Kuta beach, nimaš druge.
“off the beaten path” spot: vpraši kakšnega slovenca kako se pride na Temples (to ti mora en pokazat). Ali pa na mali swell pojdi na Greenballs. V obeh primerih nebi smel bit gužve.

7. SURF NEVARNOSTI

Prvo pravilo surfanj reefov za začetnike je – surfaj na high tide. Na high tide ne boš “nikol” prišel do dna. Razen reefa in tvojih sosurferjev drugih večjih nevarnosti v vodi ni. Na Kuti ni vedno ravno najbolj čista voda. Na Balianu, ki je ob izlivu reke, mogoče ni najbolj fajn surfat po dežju, sicer je pa po močnem deževju veliko spotov polnih kokosov in druge nesnage. In pa maži se s kremo, tropsko sonce te zažge kot čevapčič.

V primeru, da svoje ljubezni do reefov ne boš mogel izraziti drugače kot z objemanjem koral še nasvet kaj potem. Rano je treba čim prej očistiti. Na samem spotu se zato ponavadi vzame limeto in se rano očisti z limetinim sokom. Sabo je fajn imeti tudi jod in potem očistiti še z jodom. Če je rana večja pazi, da iz nje spraviš res čisto vse koščke umazanije in koral, če ne je lahko štala in gnoj. Ob večjem bu-bu-ju je po mojih izkušnjah najbolj top shit bolnica BIMC (Bali International Medical Center), najdeš jo, če greš od glavnega krožišča v Kuti (pri Bali Galleriji) proti Sanurju, kmalu na levi.

8. LOKALCI IN GUŽVA

Gužva je problem v vsakem znanem surf kraju. Super valovi, topla voda, prijazni ljudje, sorazmerno lahek dostop = gužva. Gužva je kar konstantna na vseh znanih spotih na Baliju. Odvisno od sezone, spota in swella se spreminja bolj kot količina kvaliteta te gužve. V smislu, da ob istem številu ljudi v vodi v top sezoni na Uluwatuju precej težje prideš do vala kot pa izven top sezone, ko mimo namesto kakega WCT proja priplava tudi kak japonec na mini malibuju.

Ko je konkurenčna gužva so našpičeni tako lokalci kot turisti. Sploh zanimivi so našpičeni turisti, ki ali so tu 1.) že dva meseca in se imajo za 99% lokalce, čist hudi uu…. ali pa 2.) so tu za 14 dni in “morjo v tem času ujet čim več valov”.

Drugače pa z domačini surferji ni problemov. Ni jih ravno tako veliko, kot bi jih glede na valove lahko bilo, pa še precej prijazni in nasmejani so v vodi. Imajo pa spote precej nadrkane in poberejo veliko valov s tisto mešanico “tolk valov ujamem, ker sem pač najboljši surfer v vodi”, “jaz sem tu doma” in “fin free top turn, da me vidijo bele turistke” odnosa. Tud dropajo. Če se malo zadereš in če si drugače prijazen in spoštljiv se stvari poštimajo. V glavnem, ni resnejših težav. Kako se otrest gužve? Surferji so ovce, gredo tja, kamor gre večina. Tako, da za izmikanje gužvi predlagamo oba off the beaten path spota ali pa še malo lastne raziskovalne žilice in pa zgodnje vstajanje!

Rumene zdingane deske in nasmehi do ušes

 

9. OPREMA

Surf deska
Sicer odvisno od znanja ampak ne vzeti s sabo ravno small wave krofa za v Medulin. Rabiš nekaj repa in raila, da prime v steno. Pa pazi, da iz deske zdrgneš ves cold/cool vosek, ki se zna v topli vodi spremeniti v bananin olupek.

Neopren
Dovolj so boarshortsi. Za zjutraj in za drugo polovico suhe dobe, ko je malo bolj hladna voda imaš zjutraj lahko kak 1mm top ali termolycro. Če si pa res zmrzljiv pa shortyja. Fajn je pa lycra proti soncu.

10. SURF SHOPI

Vsaj na najbolj surferko turistično obljudenem delu Balija, v Kuti, je surf shopov milijon. V njih se dobi vse sorta surf robe z izjemo, da so malo slabše založeni s prav surfersko opremo za punce. Drugače pa se na 30 stopinjah iz izložb smehlja tudi Rip Curlov batery heated wetsuit. WTF? Ali so cene visoke ali nizke je odvisno tudi od menjalnega tečaja, inflacije in razvoja turizma ampak na splošno lahko rečem, da Bali ni več surf shopping meka. Cene so iste kot pri nas. Splača se malo pogledat predvsem po številnih akcijah in razprodajah, kjer lahko najdeš kaj res ugodnega. Par outlet spotov je na dvopasovnici, ki pelje iz Kute proti Bukitu (Billabong, Hurley, Surf Wearhouse…), vedno kakšna akcija je tudi v shopih v Kuti na Legianu itd…

Ali se splača desko in opremo kupit tukaj ali prinest od doma?
Če ti letalski prevoznik deske posebej ne zaračuna (ponavadi jo ne, če je v okviru dovoljenih kil) potem desko prinesi od doma. Če ne, pa boš glede na kvaliteto deske in svoje barantaške sposobnosti desko z lahkoto nabavil tudi na Baliju. Ne pa pričakovat, da boš čez prišel tako blazno poceni, kot s kakim nasi gorengom (glej hrano). Splošno prepričanje je, da lokalni shaperji niso ravno najbolj hudi v laminaciji in da se zato njihove deske bolj občutljive kot npr. avstralske ali deske iz havajev. Ali je to urbana legenda ali ne, ne vem. Je pa sigurno, da so čisti proji kar se tiče popravljanja dingov.

Najboljši ding repair na svetu je v Kuti. V 90% primerov sploh ne najdeš kje je ding bil, ker ti desko celo pobarvajo s primernim odtenkom porumenelosti, če je treba. Tako da se na Baliju splača se dat popravit tudi vse stare dinge za nazaj. Med Slovenci se je za nabavo desk & ding repair ful prijel Naruki surf shop. Najdeš ga na desni, če iz Poppies II zaviješ na Jallan Benesari in hodiš kakih par 100m. Ding popravjo v manj kot pol dneva, če prosiš!

11. KAKO DO TJA

Z avionom! Predlagam, da greste kar na STA in se zmenite (omenite da ste iz Ujusanse). Do sedaj so bili še vedno najbolj ugodni. Sicer se pa splača pogledat k naslednjim prevoznikom: Etihad Emirati Quatar Singapore China KLM in odhode iz naslednjih letališč: Benetke Dunaj Minhen. Leti se ali direkt na Bali ali pa še bolj pogosto v Jakarto. Iz Jakarte na Bali in sploh za lete po Aziji preveri AsiaAir, azijsko verzijo RyanAira. Varianta je tudi let na Kuala Lumpur iz kjer so vsak dan leti na Bali.

12. CENE

Letalska karta za Bali z vsemi taksami pride med 500€ in 1000€ na osebo. Odvisno od sezone, časa do odhoda, iznajdljivosti in datumske prilagodljivosti.
Nova surf deska zadovoljive kvalitete od 350€ naprej
Ding repair 20.000-30.000idr za manjši ding
nasi in mie goreng – od 5000idr naprej, ponavadi 15.000, tudi od 30-40.000idr lahko plačaš za isto jed istega okusa v top end restavraciji juice,
smoothie – od 6000idr naprej, ponavadi tam okoli 15.000
Bintang pivo (lokalno) – 25.000idr
T-shirt v shopu – od 110.000idr (razprodaje) naprej
Bintang t-shirt na štantu 20-30.000idr
rent motorja – 20/25.000idr na dan odvisno ali na prestave ali avtomatik in od časa najema
rent avtomobila – 100-200.000idr na dan
u easy povprečna ampak dobra večerja za dve osebi s pijačo 70-120.000idr
1,5l vode 2-3.000idr
viseča mreža – 180.000idr itd…

Kuta je zaradi večje konkurence za precej stvari cenejša kot preostanek Balija in drugi otoki. Npr. rentanje motorja ipd… Še en nasvet. Bali je res poceni, če uporabljaš stvari, ki so namenjene domačinom. Če ješ v njihovih restavracijah, če kupuješ stvari, ki so narejene v Indoneziji itd. Če greš tja, kjer so stvari namenjene tujcem oz. uvožene se cene hitro poravnajo z zahodnimi. Zanimiv primer je recimo – v trgovini je lahko recimo Nivea, ki jo delajo v Indoneziji, precej cenejša kot pri nas in tudi 5x cenejša od neke druge kreme, ki je ne delajo v Indoneziji ampak jo uvažajo. In tako naprej…

Potem pa je tu še barantanje. Več ali manj za vse cene se da pogajati (razen v trgovinah). Najmanj fleksibilni so pri ceni prenočišč, najbolj fleksibilne so cene na štantih. Je pa tako, da je prva cena, ki jo izveš postavljena na hitro oceno tvojega izgleda (kolk si že rjav in kako si oblečen), pameti in debeline denarnice. Tako da to, da si nekaj zbil za 50% še nič ne pomeni. Lahko je bila prva cena nabita za 500%. Zato na začetku čim manj kupuj in počakaj, da dobiš občutek koliko kaj stane. Potem je precej lažje. In druga stvar – uporabi noge. Trgovin je milijon in konkurenca je ogromna. Za vsako stvar vprašaj na večih koncih + ko vidijo, da odhajaš, je tvoja ponudba kar naenkrat sprejemljiva.

13. HRANA IN PIJAČA

Bali in predvsem Kuta je kul kraj za jest zunaj. Ker se z dobro lokalno hrano meša cela paleta azijskih kuhinj, ne manjka pa tudi čisto zahodne, italijanske, avstralske in podobne hrane. Vse za precej ugodno ceno in ob veliki izbiri. V celem dopustu ti niti 1x ni treba jest doma ali hrane kupljene v trgovini, brez da bi bankrotiral. Nobenega pomivanja loncev in takih bedarij.

Balijska kuhinja

Kaj je nujno treba probat?
Vse sorta sadnih sokov in smoothijev (priporočam brez ledu in brez sladkorja) Nasi in mie goreng, pač okusna lokalna klasika po top shit ceni, jaffle, mu itak težko uideš, palačinke z banano ali ananasom, medom, sladoledom, razni morski zrezki (tuna, mahi-mahi, butterfish, swordfish…) in ostale ribe in raki Jimbaran morska hrana zvečer na plaži tajska pa še ena čist specifična – če ste vsaj malo eco in zdrava prehrana freaki, pejte jest v restavracijo Zula v Seminyak.

Kaj je boljše, da ne probaš?
Malo se je treba čuvat pri hrani iz vitrin, ki tam stoji cel dan. Recimo z jajci nisem imel ravno top izkušenj. Svež kokosov napitek tudi ni nek presežek. Pa pazi na začinjenost, če nisi ravno fan.

14. SPANJE

Cena spanja na Baliju se giblje od parih evrov na dan za sobo za dva do par 100€ na dan za sobo za dva. Spet je tako, da so stvari, ki jih imajo v lasti tujci in so namenjene za instant turiste po cenah čisto primerljive z zahodnimi. Potem pa je še cela paleta bivališč, ki pokrijejo vse cene vmes.

Na ceno prenočišča imajo vpliv: ventilator/klima, mrzla/topla voda, ni bazena/je bazen, novost prenočišča. Čeprav to zadnje je še najbolj tako tako, od ponudnika do ponudnika različno. Včasih za staro smrdljivo luknjo hočejo več, samo zato ker ima klimo in bazen, čeprav notr smrdi po plesni. In drugje za isto ceno dobiš podobno novo sobo. Samo ker ima klimo in bazen ne grejo pod eno ceno. V glavnem, pot pod noge in pogledat čim več stvari. Če nimaš kontatka za rezervacijo se rezervirat skoraj ne splača. Tisti, ki so na netu so itak dragi. Pa še če imaš kontatk radi pozabijo, da si kaj rezerviral in dajo pač prvemu, ki pride. Je pa prenočišč Bali polno tako, da skoraj ni treba skrbeti, da bi ostal na cesti.

Tradicionalni ples v Ubud palači

Približno kaj dobiš (za 2 osebi, ponavadi je zraven tudi zajrtk):

do 50.000idr: staro pleteno sobo na vasi brez vsega ali res bedno sobo v kuti
50-100.000idr: za silo sobo z ventilatorjem in mrzlo vodo, verjetno bolj staro in razjahano
100-180.000idr: kul dost novo sobo z ventilatorjem in mrzlo/toplo vodo, mogoče tud bazen
180-250.000idr: klima, topla voda, mogoče bazen.
250.000 in več: potem pride še TV, mogoče hladilnik, dodelanost in velikost sob se boljša, naprej pa nebi šli.

Kje spat? V Kuti se največ dogaja, to pomeni tudi, da je največji džumbus. Legian je malo naprej od Kute proti Z, še vedno dogaja, samo manj, Seminiyak je najbolj miren, v Kuti si v 10 minutah, je pa tam nekaj dražjje – cenovno je Kuta najbolj ugodna, potem Legian in Seminyak. Varianta je tudi spanje na Bukitu, če boš večinoma surfal tam, se ti potem ni treba vsak dan vozit iz Kute (je ene 3/4 ure v eno smer… odvisno od gužve na cesti 🙂 ).

15. TRANSPORT

Vzemi motor in reči naj ti dajo gor surfboard racks. Vse ostalo je matranje v gužvi. Pazi – vozi se po levi. Če še nisi vozil motorja – skoraj vsak ga na začetku kdaj položi na tla, zato previdno. Speljuj z občutkom. Prednost ima tisti, ki je spredaj. Tisti, ki so zadaj morajo pazit kaj dela ta, ki je spredaj. Uporabljal hupo, žmigavce, roke in opozarjaj nase. V mestih je precej enosmernih cest, radi tudi delajo razne zapore in imalo od dneva do dneva usmerjajo promet levo desno. Ozke ulice – gangi nimajo smeri, kar zna bit problem, če se srečata dva avta. Z motoji ni panike.

Obvezna oprema na Bali motorju

Kuta orientacija crash course: Glavno krožišče za pridet iz Kute na druge konce Balija je pri Shopping Centru Bali Galleriji. To je ta, ki ima na sredini en ogromen kip (ni pa edini s kipom). Mimo Bali Gallerije greš na jug na Bukit (zavij potem desno pri Mac-u in KFC-ju), tu je tudi par surf shop outletov. En izvoz prej gre proti Sanurju, tu je BIMC bolnica. Še en izvoz prej je Sunset road, ki gre proti Denpasarju in Ubudu, ob tej cesti je tudi velik velik in poceni Carefour. In zadnji izvoz gre v Kuto.

V Kuti so glavne ceste:
– Cesta ob obali (Pantai Kuta), ta je enosmerna proti severu. Če greš po njej do konca prideš na križišče z drugo pomembno cesto:
– Jallan Legian: ta je od tega križišča naprej na sever/levo dvosmerna (in gre skozi Legian, Seminyak, Kerobokan… tle se gre tudi na Brawo in na Changgu), na tem križišču desno/na jug pa pa nekaj časa enosmerna na sever (tako da desno v bistvu ne moreš, moraš še 100 naravnost in potem po ozki poti desno, da prideš do tam kjer gre Jalan Legian v drugo smer) potem pa kmalu naprej enosmerna na jug. Če greš po njej do konca in desno prideš spet na cesto ob obali, če greš do konca in levo in potem za pumpo desno prideš do prej omenjenega krožnega.
– ti dve cesti povezujejo ozke Poppies I in Poppies II. Pravokotno na Poppies 2 je proti severu še prav tako ozka Jallan Benesari. Na teh ulicah je milijon restavracij, surf shopov, štantov in nastanitev. To je osnova, potem se pa voziš, izgubljaš in naštudiraš.

Ko se zapelješ ven iz Kute na sever kmalu naletiš na riževa polja

16. OSTALE NEVARNOSTI

Promet: je precej nor. Sicer zaradi majhnih hitrosti ni ravno veliko nesreč ampak v največji nevarnosti si verjetno na cesti.

Onesnaženje: gost promet in veliko starih krip = dim, saje, plini… po daljši vožnji se črno usekneš. Eni nosijo enostavne maske za prvo silo.

Ben Chongi:
od njih sicer res ni velike nevarnosti, a še zmeraj so vredni opazke, saj ni vsako dekle, ki se vam približa tudi zares dekle. V tistem vrvežu hedonističnega nočnega življenja je tudi nekaj fantov, ki so spremenili spol (ali so v teku spreminjanja), tako da ima lahko kakšno dekle tudi tri noge. Kako opaziš: adamovo jabolko je vedno prisotni spremljevalec, pazi na bicepse, globok hripav glas od hormonov, tri noge in podobni znaki izdajajo take korenjakinje. Vedno prisotni v klubu double 6, pogosto obiskovalci po polnoči internet cafejev. 

Kriminal: ni panike, razen manjših kraj ni večjih nevarnosti, pač po pameti – ne puščat stvari naokol, ne nosit preveč na plažo, če boš v vodi… btw – tudi zaklenjene pod sedežem motorja stvari niso varne.

Nategovanje: radi prodajo parking, radi mal napihnejo ceno, drugače nič takega, vse je barantanje, največji nateg je ponavadi taxi takoj na letališču

Korupcija: kot turist si ponavadi ti kriv – ker imaš denar. Recimo tebe brez čelade policaj hitro ustavi, čeprav se prej pelje mimo 20 domačinov prav tako brez čelade. Če te ustavi policaj se da zmenit, imej kakšne manjše bankovce v žepu. Drugače so policaji prijazni.

Driska: ni take panike, več ali manj se lahko je vse in povsod. Včasih nabašeš Bali belly in te malo zvija ampak niti slučajno ni tako hudo in neizbežno kot kje v recimo arabskem svetu.

Komarji: malarije načeloma na Baliju ni (nič pa ni 100%), komarji prenašajo tudi dengo. Predvsem pobij vse komarje v sobi, potem si 90% že rešen. Kupi se tud spirale za kurit (a je to komu slučajno kdaj pomagalo?), autan… ali pa kar mrežo za čez posteljo.

Pitna voda: mi pijemo vedno iz flaše ampak komot lahko ješ solato oprano v vodi in si pereš zobe z vodo iz pipe.

Led: baje je ves led iz uradne tovarne pod nadzorom, tako da ga lahko uporabljaš kjerkoli (urbana legenda:)?). No, do sedaj ni bilo problemov in smo vse pili z ledom.

17. PRVA POMOČ

Kaj rabiš s sabo, da se za silo zakrpaš: lekadol, antibiotik, medicinsko oglje, tablete za urejanje prebave, jod, flajštri, sterilni povoji, krema z visokim SPF.

18. KO JE FLAT

Ker je tole le vodič za surfanje na Baliju bom stvari, ki se jih lahko počne kadar je flat le naštel in jih ne bom bolj podrobno opisoval. Poglejte si v Lonely (če so ga kaj popravili, 2008 verzija je čist sfaljena): Templji Uluwatu in Tanah Lot, Ubud in Monkey Forest, tradicionalni ples v Ubudu, riževa polja v notranjosti otoka, vulkani in jezero, treking, bali Zoo, shopping v Kuti, party v Kuti, ogled Nusa Due, public boat iz Sanurja in na Nuso Lembongan (na nusi je tudi par zanimivih surf spotov), potapljanje in snorklanje na Nusi Lembongan in Nusi Penidi in na potopljeni ladji pri Tulambenu, severne plaže (Lovina), Goa Gajah slonja jama, waterboom park v Kuti, izležavanje na plaži in masaža, itd

Vzem si ga na easy

19. SURF SLOVAR

ya – ja
tidak – ne
tidak gula – brez slakdorja
primakasi/terimah kasi – hvala
pantai – plaža
jallan – cesta
sampa jumpa – se vidimo
satu – 1
dua – 2
tiga – 3
empat – 4
lima – 5
enam – 6
tujuh – 7
delapan – 8
sembilan – 9
sepuluh – 10
Hati-hati – previdno
ombak – val
itd…

20. KARMA, DROGE IN DRUGE HIPPIE ZADEVE by om

Na Baliju sta dva svetova, svet belcev in svet domacinov, samo ce si dober človek, pa če rad spoznavaš ljudi lahko vidiš kaksen je svet domacinov. Samo tega na Kuti ni več dost – tam si $$$. Je pa ful zajebancije, ker so po srcu dobri ljudje in če se znas zajebavat s folkom, mal jih “podrkat”, ti ful pomagajo in te obravnavajo kot skuliranca, kar pomeni, da ful nimas skrbi.

Večerni pogled na Uluwatu reef

Droge so prepovedane tako, da boljše da niti ne razmisljaš o temu, edini gobe so nekako kar legalne, v Kuti maš prodajalne shroom coctailov, že na SE Balija jih lahko “v džungli” najdeš, samo noben belec ne gre tja sam. Vešinoma jih kar naročiš v restavracijah na S. Potem na Gillyjih dobiš travo in gobe, tam ni policajev in si bolj miren, te opozorijo, če je kakšen na otoku (zelo redko), trava je zanič ko spizde, albanka.

Tam ful verjamejo v magijo. Boljše, da to upostevaš, ker tam zna delovati. Tukaj pri nas ne, tam pa ja!! Tako da ne jih zajebat, bodi vedno “mož” beseda, kar se zmeniš se zmeniš (vedno se pa lahko cenkaš) – npr, če receš, da boš za eno majico prnesel denar jutri, ga prinesi jutri, pa tudi če je to samo 1€. Ker v nasprotnem primeru se pa začne lahko res malo dogajat …magično – bad carma. Resno!!! Če si gut, good carma, potem si pa car, spet dogaja, sam na dober način! Bali je uradno otok pozitivne energije, tko da ce boš normalen, tega ne boš niti opazil. Lombok, po drugi strani, je pa dark magic. Tam pa ne glede na to, da so kao “musliči”, znajo tudi kakšni kuri odrezati glavo, da gre “evil” urok na koga. Že na ulici ti bodo, če boš “kao” nizke cene dajal, spuščali “evil eye” in ti kar malo grozili. Samo to še ni tako bad.

A ja, pa ne met zelenih kopalk – da so od pretežno zelene barve do čisto zelene. Tudi odsvetujem…

ks

PS: vsi komentarji, dopolnitve, popravki so dobrodošli v komentarjih
PPS: več Bali fotk najdeš v galeriji

Comments (4)

 1. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  hehe, sej bi te lahk izzval, da probi, sam to bi bilo lahko zelo slabo za “unga k gre tja z zelenimi”:tm majo legendo o boginji Nyai Roro Kidul, ki živi v morju in je zaljubljena v zeleno barvo (gadhung m’lathi). Če še ne uganeš konca gre takole; ..in hoče vsacga z zeleno barvo odvlečt s sabo, da živi z njo za vse večne čase. Ne uspe ji vedno, sam se pa začnejo nosilcu zelenik kopalk (majce za v h20, zelen shortie neoprena) dogajat čudne zadeve, ker ma tut kontrolo nad valovi, lahk da bo sam flat cel mesec…. glej predzadnji odstavk, tm magija ni tko k kle, k jo vidiš samo v gospodarju prstanov, hehe 😀 ;D 😀 ;D

 2. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  če bo pa flat, glej tč.18, hehehehe ;D 😀 ;D

 3. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  uh, to se tko sliš, k da morš ze skor uno biološko obleko nase zvlečt… :D. vso srečo pri preživetju na rajskem otoku… ;P

 4. Kaja 2026 years ago

  Bali je carsko rajski, ampak NE hodi tja januarja, ker takrat v splošnem velja:- ne kopaj se v morju (zaradi dežja, po novem namreč od decembra do marca pošteno lije vsak dan, vsa kanalizacija hotelov ostaja ob obali, skupaj z smetmi, kar se nato samo še skotali v morje, še huje, če je potok, reka v bližini)- ne kopaj se v bazenu (predvsem ne v ugodnih hotelih, cottages, ker v njemu ostaja potencialno strupena deževnica in švic ostalih popotnikov)- ne umivaj si rok z vodo iz pipe (tega ne razumem, res pa vsi uporabljajo dezinfekcijsko tekočino ene 10x na dan)- ne pij vode iz pipe, pazi pri tuširanju, da je slučajno malo ne pogoltneš, ker potem še 10 dni bruhica- enako pazi pri raftingu in drugih športnih aktivnostih v sladkih ali slanih balijskih vodah- ne jej morskih sadežev (umazano morje)- ne jej sveže zelenjave in samo olupljeno sadje- če stopiš v lužo, ali te zalije avto, se takoj dezinficiraj :-)- ne jej indonezijske hrane (tudi tega ne razumem, saj je njihova hrana vsa prepražena, sterlina)- ne jej v restavracijah z internacionalno hrano, kjer ni veliko ljudi, ker imajo postarane sestavine (?)- ne hodi okoli brez ekstra močnega repelenta, dengue komarji v akciji;):D;D>:(:'(

Leave a reply