Erozija obale in umetni greben

Erozija obale in umetni greben
May 14, 2010 Ujusansa Surf Klub

Pri nas se s tem problemom na žalost surferjev in na veselje vseh ostalih ne srečujemo. Erozija obale je posledica valov in tokov, ki jih večjih valov sposobna morja pošiljajo proti obalam. Če je obala kamnita lahko precej časa prenaša sile morja, če pa je obala peščena je situacija malo drugačna. Valovi in tokovi konstantno prenašajo odnašajo in nalagajo material in preoblikujejo obale. Če naša hiša stoji tam, kjer morje iz obale material odnaša smo ga ali ga bomo sčasoma najebali. Ker kot pravijo, ocean bo prej ali slej prišel tja kamor hoče, ne glede na to, kaj si o tem mislu človek.

Če k temu dodamo, da so cene nepremičnin direktno na obali ponavadi višje in da zato tam pogosto živijo tisti, mogoče malo bolj vplivni državljani, je razumljivo, da se države, pokrajine, mesta borijo proti izpodjedanju morja in eroziji obale. To več ali manj počnejo na dva načina – ali z nasipanjem novega materiala ali pa z gradnjo valobranov. Prvi način je sizifovo delo, ki nikoli ni končano, drugi način pa uniči obalo. Obstaja pa tudi tretji, za surferje precej zanimiv način reševanja tega problema – večnamenski podvodni greben.

V Novi Zelandiji obstaja podjetje, ki se je specializiralo za izgradnjo podvodnih grebenov, ki so oblikovani tako, da ob valovih omogočajo surfanje. Tak podvodni greben povzroči, da se valovi zlomijo na mestu grebena (recimo 100m stran od obale) in tam izgubijo večino svoje energije. Tak zlomljen val brez energije potem le malo pripomore k eroziji in spodjedanju obale. Tako imamo srečne surferje, srečne lastnike hišk na plaži in srečne ostale uporabnike plaže, ki lahko sedaj plažo uporabljajo v nespremenjeni obliki, pa še bolj je prijazna saj vanjo ne butajo valovi.

Kako izgleda tak podvodni greben v živo pa si lahko pogledaš na naslednjem filmu:

ks

Comments (0)

Leave a reply