Intervju: Marko Mrzlikar

Intervju: Marko Mrzlikar
September 3, 2007 Klemen Surk

Foto: Gregor  KocijančičMare je eden tistih, ki je precejšen del svojega življenja posvetil surfanju. Rezultat tega je med drugim tudi drugo mesto na prvem slovenskem državnem prvenstvu v surfanju. Mareta je za intervju začopatil Dejč in nastal je tale pogovor.

Rojen:(letnica)76
Trenutno prebivaš: V trenutku.
Teža: 69
Stan: Zaposlen – Student – Bluzim..
Home spot: Isla de Lobos
Sponzorji (Mama-Tata-Sam svoj sponzor): Sam.
Naj dila: 5’10" retro fish
Zadnji manever, ki si ga natreniral: Najljubsi manever mi je, da nabereš potreben denar in greš srfat čez zimo za 3-4 mesece, al pa, da drviš na longskejtu z Mangarta s hitrostjo 70km/h, ne da bi za trenutek pomislil na, kaj pa če…
Naj glasba: Holosync
Naj surf video: Momentum (zaradi dobre muzike)
Naj film (ne surf): Baraka
Naj hrana: Hrana, ki jo lahko narediš sam.
Ostali hobiji: Fakulteta za šport, longskate

Foto: Gregor  KocijančičKoliko časa sedaj že surfaš in kaj ti pomeni surfanje? Od leta 99, vsako leto bolj. Raziskovanje sveta in sebe, predvsem pa sprostitev.

Zakaj si začel? Ker smo si s kolegi iz Ljubljane to res želeli. Prvi sem imel to možnost in poskusil.

Je postala to življenska ljubezen? Ja, zelo močna ljubezen.

Se je tvoj pogled na svet spremenil od kar surfaš? Ni se spremenil, se je le še utrdil.

Vemo, da je v bližini malo valov. Kaj počnes med tem? Concrete surfing.

Je možno surfati kvalitene valove na Jadranu? Vsak val je kvaliteten, idealen. Vse ostalo je odvisno od tvojega (ne)znanja.

Se spomniš tvoje prve tube (kje in koliko sekund je trajala)? Balangan(Bali), ne vem, ker se je čas ustavil.

A je v tubi tema? Odvisno od tega a mižiš al ne.

Kaj poskušaš odnesti iz sessna? Pozitivno energijo, ki nam jo pošilja Ocean.

 

Tvoj zadnji trip – kam, zakaj, s kom, kakšni valovi, kje ste spali, kaj ste jedli… Fuerteventura, zimski oddih, Jerko, David, supersessni, sami v vodi, smeh, apartma v  Corraleju, David in Jernej sta igrala kitare, jst pa kuhal.

Tvoj naslednji trip- kam, zakaj, s kom? Fuerteventura, nova zimska pravljica, Manawai team.

Foto: Gregor  KocijančičNajbolj nora stvar, ki se ti je zgodila na surf tripu? Valovi. 

Kaj meniš o lokalizmu v surfanju (si že doživel primer lokalizma)? Enkrat mi je lokalni bodyborder grozil s skalo, z namenom, da se poberem iz njegovega spota.

Foto: Gregor  KocijančičKaj pa longskate? Odličen nadomestni trening  za surf.

Vemo, da si se udeležil državnega prvenstva v surfanju, kako si doživel vse to? Skupaj smo doživeli nepozabne valove na Jadranu, rezultati sploh niso pomembni, morje nam je dalo vedeti, da ga ne smemo podcenjevati, čeprav je čisto majhno. Voda je voda.

Je trenutni državni prvak res boljši od tebe (Jerko je tvoj prijatelj in zelo dobro surfa)? S tem se ne obremenjujem, ker se z nikomer ne primerjam, zame je najboljši tisti, ki se ima v vodi naj naj, ki se lahko najbolj igra, vedno je vse igra, tega se ne sme pozabiti.

Foto: Gregor  KocijančičKaj pa Manawai, mi lakho poveš kaj o tem? Ustanovil se je nov Surf klub prijateljev deskanja, ki daje naprej izkušnje, znanje, vse v smeri zdravega človeka.

Po tvoje je bolj važen freesurfing kot tekmovalno surfanje? Kdo naredi več za razvoj? Vsak segment surfanja enako pripomore k razvoju, saj teži k temu, da se surfanje prodaja, s tem pa se pridobi količina energije, ki se jo lahko nameni v raziskave-razvoj.

Na kakšnem nivoju je sploh slovensko surfanje (če lahko temu rečemo nivo)? Sreča je to, da obstaja peščica navdušencev, ki lahko širijo spirit. Ki imajo izkušnje in znanje, ter to tudi posredujejo naprej.

Povezava med borilnimi veščinami in surfanjem, sploh obstaja? Sam sem aktivno treniral Judo, kar pomeni v prevodu mehka pot, surfanje pa je postalo zame še nadgradnja temu. Tu pa je potrebno še več mehkobe, stalno prilagajanje, je trening prilagajanja za življenje v vodi in na kopnem.

Foto: Gregor  KocijančičKaj je bolj važno – dober session s prijatelji ali kup denarja? Potrebno je najti ravnovesje, kajti da si lahko privoščiš supersession tudi rabiš nekaj denarja, stvari postanejo kompleksne, povezane…

Bi na koncu rad koga posebej pozdravil… Jerko vrni se že nazaj…


Mare, longskate in Mangart

Comments (9)

  1. mm Author
    klemen 2026 years ago

    Evo, še filmček je gor.

  2. dejan 2026 years ago

    Ja po dolgem,zanimivem in požrtvovalnem novinarskem delu je v pogled prvi intervju…..Tako bomo poskušali vsak mesec objavit en nov intervju iz slovenske oz. svetovne surf scene dejč tha novinar ;D

  3. dejan 2026 years ago

    thx Sugar…….sem cel dan delal na novem intervjuju……..nisem imel časa za chatat po strani….niti novih slik nisem imel cajta dat gor…….novih mišk v galerijo……HA HA ;D

  4. dejan 2026 years ago

    Mare hope I see yaa soon in the line-upSe enkrat se zahvaljujem za tvoje sodelovanje.Let*s share some waves today ;D

  5. mm
    urska golob 2026 years ago

    najboljse branje,ki si ga lahko beres, ko bi si moral ucit,pa se raj nebi! :)sam matra me keri manawai,a si mare ze surfu tm in keri manawai, ker jih je vec…??? kr tako lepo naprej…pohvaljen novinar in vprasani 😉

  6. mm
    urska golob 2026 years ago

    tnx fanta 🙂

  7. borut 2026 years ago

    se vid da si se potrudu 😀 sej je prow, najprej prjatli pol pa lubice ;Dp.s.: Mana wai pomen po havajsko nadnaravna moc vode, pa tut kot je mare reku surf klub prijateljev deskanja, odprt za vse ki bi se radi popolnoma predal surfanju cez zimo na kanarski fuerteventuri….

  8. primož 2026 years ago

    kul tale ideja z intervjuji. malo zanimivega branja. pa fino se mi zdi, da se res vsaj malo “spozna” domače rajderje, ki se jih drugače ne pozna (o unih ki se jih pa že, bo pa tud zanimivo brat).

  9. ales 2026 years ago

    Mare dober intervju, sem celga prebral, stvar je zanimiva, ti sam tko naprej se vidmo na Kanarih, upam da gremo kmalskup na kaksen Dolka session ha ha vaja con dios compadre….Dejc zamisel je huda mas 100 % podporo..

Leave a reply