Intervju Klemen Surk

Po dolgi odsotnosti smo spet ulovili enega od prvih jezdecov valov v Sloveniji.Surfer,border,shaper in predvsem prijazen možakar.Kot ponavadi ga je za Vas ujel Dejč.
KlemenRojen?
8.11.1976

Trenutno prebivas?
V Ljubljani.

Stan?
Skoraj poročen :).

Local spot?
Medulin, saj nimam izbire.

Regular ali goofy?
Regular.

Kaj imas proti goofy foot surferjem,ha ha?
Hehe, v bistvu mi je ful fajn, ker greš ti levo in jaz desno in si lahko razdeliva peak. Drugače imam proti goofyjem samo to da te vedno hočejo zvlečt na lev val.

Kako to da danes intervjujam tebe?
Ker je že cel mesec slaba napoved in ti je dolgčas :)?

A to pomeni da si surfer?
Mislim, torej sem. Kdo drug bi pri tem sončku, ki ga imamo zadnje čase rekel, da je že cel mesec slaba napoved…?

Kako si sploh prisel v stik s surfanjem na valovih?
Kolega (Samo) nas je prepričal, da gremo poleti v Biarritz. Pa ne surfat ampak na počitnice, ker naj bi bilo v Biarritzu ful dobr. Preden smo šli je prišel ven film Point Break, kjer (če ne veš) tudi surfajo. No in to je bil potem povod, da smo se odločili, da moramo probat. šli smo v en dvourni tečaj in še isti dan smo kupili deske. Neke Mini Malibuje Madness in Ocean&Earth, po dva eno dilco. Tako se je začelo.

Koliko let nazaj je bilo to?
Pa enih deset let nazaj se mi zdi.

Kako hitro te je zasvojil ta sport,oz. ce je to zate sploh sport?
Hitro :). Ta občutek, da te lahko morje potisne naprej s takšno močjo in hitrostjo me je takoj prevzel, nek čisto nov občutek, potem vidiš da po desetih letih počitnic na Jadranu poznaš samo en majhen košček tega, kar je morje. Tako da, najprej je bilo čisto navdušenje. Potem čez čas sem pa prišel do ene stopnje, ko nisem bil več zadovoljen s tem, da se peljem s peno, na valovih mi pa ni šlo. Vse skupaj je bilo vse eno samo pedljanje hehe, pena me meče na obalo, ko pridem ven nič ne ujamem, ko ujamem odletim… na srečo sem bil dost vztrajen, da sem šel čez to in zdi se mi, da se ti šele potem odpre ta pravi svet surfanja. Ko si enkrat doma v morju med valovi. Potem se zasvojenost samo še stopnjuje. Tisto zadovoljstvo in občutek, da vsakih ko greš v vodo prideš iz nje boljši surfer… in bolj sproščen človek. Da ne omenjam vsega kar spada zraven – prijatelji, potovanja, sanjarjenja, debate, sončni zahodi… Sicer pa vsak verjetno to doživlja malo drugače.

A je surfanje šport? V osnovi je, ampak če padeš notr potem gledaš na to malo drugače…saj predvidevam, da je pri vsakem športu tako.

Anchor point v Maroku

Kaj pa Ujusansa?
Ujusansa je nastala par let po prvem surf tripu. Takrat so bile razmere čist drugačne, ne bom rekel, da je danes surfanje v Sloveniji ful popularno, ampak danes ni problem nabrat polnega avta ljudi za en surftrip…kamorkoli že greš. Takrat prva leta je bil pa to dejansko problem :) kako dobit pet ljudi, da gremo za čez vikend v Ravenno? V celi Sloveniji skoraj ni bilo dost surferjev za en avto hehe. Tko da, Ujusansa je nastala nekako naravno iz tega teženja ljudem naj grejo z nami.

Pred dnevi ste upihnili svecko na Ujusansini torti,koliko ze?
8 let, 8 svečk.

Kaksni so plani z Ujusanso,za letos,je v pripravi kaj novega,svezega?
Nova internet stran, še boljši Surf Kemp v Franciji, še hujše majčke… bomo videli. Je še par idej, da se kaj dogaja ampak nočem nič obljubljat.

Se dva mesca pa bo prvomajski trip?
Ja bo, samo jaz grem na Nizozemsko :)

Portugal,Francija,Spanija, drugo?

Nizozemska, Belgija hehe…no saj dilce grejo zraven, za vsak slučaj, če bo napoved. Sicer ne grem tja zaradi surfanja ampak nek poseben občutek je surfat nekje, kjer to ni ravno vsakdanja stvar. Več navdušenja, energije, veselja je v vodi. Tko kot Medulin.

Brawa beach, Bali

Zadnje case je bolj flat kaj pocnes…?
Delam, pijem čaj, gledam kam grem avgusta – septembra, bordat sem šel…

Ce bo jutri pokalo v Medotu ,bi si zrihtal prost dopoldan?
Bi, pa ti?

Koliko krat na dan pogledas napoved,v povprecju,pa ne mi lagat?
Hehe…100% jo pogledam vsak dan enkrat. Ponavadi pogledam windguru za en teden naprej in če ne kaže nič pametnega potem je to to, ker mi je depresivno pogledat deset različnih napovedi za flat hehe. Če pa kaj kaže da bo, potem pa itak po parkrat na dan, ko je že v dosegu hrvaškega Aladina se gleda vsakič, ko se napoved osveži – zjutraj in zvečer pa še ostale napovedi…

Kdaj si bil nazadnje na sessnu?
17. januar 2008 ob 7:30 :)

Kaj si rekel v sluzbi,kam moras it oz. koga peljes k zdravniku?
Nič…da pridem malo kasneje.

Kdo ti pise opravicila za izostanek?
Tle so ful fajn, tako da ponavadi nimam problemov, samo rečem da bi šel prej in je to to. Pa plus ure se mi odštejejo. Tko da ne rabim opravičil od zdravnice, če to misliš :)

Brawa beach, Bali

Si bil se kje drugje,kak surftrip mogoce,vtis?
Nazadnje Maroko, tri tedne čez novo leto, si bil zraven :) Maroko je super, toplo, sončno, dost poceni… malo rabiš, da se navadiš, ker je res preklop civilizacij. Za surfat je pa tako, v Thagazoutu se glih ful nasurfal nisem, na pointih se ti 5 lokalcev na takeoff-u direkt na skalo nalima in potem bolj težko prideš na vrsto, ampak je bilo luštn.

Se bos vrnil se kdaj tja?
Zdaj sem bil že tretjič tako da grem verjetno še kdaj.

Trenutni quiver?
Po dolgem času domačega šejpanja in homemade desk sem lani nabavil dve Semente dilci. Eno 6’2″ squash tail in 6’6″ round tail. Z obema sem ful zadovoljen. Sicer pa za skale brusit v Medulinu tudi kakšnega Mini Malibuja od BIC-a vzamem.

Pozdrav za konec?
Ja, lep dan vsem.

San Onofre, Kalifornija

Comments (5):

 1. Gorazd21.02.2008 10:10#

  Pa ti in Kelly imata iste inicialke! Tle mora bit nekaj zadaj ;D

 2. dejan21.02.2008 8:57#

  Od kar sem pisal vprasanja jih poslal,dobil nazaj najdel slikce…..in ga objavil,sem ta intervju prebral najmaj 20x…….pa od Mareta in Andraza prav tako………..

  Polepsali ste mi dan……….

 3. gregor22.02.2008 7:42#

  tud men je lazje 20krat prebrat take stvari, kt pa katerkol dopis enkrat, k ga v sluzbi napisem, pa tud ce ma samo eno vrstico ;)!

 4. klemen22.02.2008 9:34#

  :D

 5. ales22.02.2008 1:49#

  Bravo Klemzi….ti si ziva legenda!!! ;D ;D

Komentiraj