Intervju Grega Ševo

Intervju Grega Ševo
December 11, 2008 Klemen Surk
Tokrat je Dejč zahaklal nekoga, ki redno surfa v svinjsko mrzli vodi in slabem vremenu. Nekoga, ki se je prav zaradi tega za pol leta iz Slovenije prestavil na 10 minut vožnje do 10 stopinj celzija hladnih valov.

 

Rojen? 03. 11. 1978, žal sem že v štiridesetem.

Trenutno stanuješ? Rujsterstraat 49 C, 2518 AN Den Hague, izgovori se kot da maš polna usta sline oz. se hočes zjutraj znebit zelene stvari v grlu.

A si emigriral zaradi pomankanja valov? Ja, to je bil glavni razlog, življenje ob morju (na žalost ob severnem morju, ki ni za vsakega, a ne Andraž ;-)) in valovih, drugo pa, ma ni drugega razloga.

Stan? Vedno bolj zaljubljen v bodočo Kamniško rajderko Ulo, ki je za enkrat še alpsko hladna do tega športa. Se vidi da sem jo vleku v Severno morje, he he he.

Local spot? Scheveningen Nord

Vemo da si bil eden od lokalcev v Medulinu, primerjava s tvojim trenutnim local spotom? Ja vsekakor je večkrat on fire, čeprav glede na zadnja poročila iz Medulina nisem čist zihr. Drgač pa beach break, ki je zelo odvisn od plime, najboljš je dve uri pred plimo (baje). Znajo bit pa kr lepo konkretne bule, največkrat pride pa long board v poštev.

Je pri vas bolj mrzlo morje kot januarja v Medulinu? Za enkrat se drži se okol 9-10C. Dve urci se da komot zdržat, potem pa zacnejo prsti zmrzvat, no če bi imel 5mm bootke in rokavice namesto 3mm bi mogoče lahko se kakšneh pol urce dodal. Bom nabavu, sam da pridejo v Uju-Surfstore. Drugače pa kapo (kapuco) dol lokalnim fantom in dekletom, ker nekateri se zmer furajo brez kapuc, rokavicke pa obvezno.

Regular ali goofy? Vedno sem bil mal zmešan.

Kaj imas proti regular foot surferjem,ha ha? Nič, če gredo v desno, ko grem jst levo.

Kako so te sprejeli na Nizozemskem v line-upu,imaš kakega surf frienda? Ja enga mam, mislim, da mu je ime Vincent (al je to en slikar). Drgac so teli Nizozemci zlo zaprti, ni se z lahkoto prebit v njihov krog. Ampak k odpelem par valov se takoj ve kje ma kdo svoje mesto v line-upu. Drgač je pa par besnih glist, k bi jim takoj na vrat skoču ;-)!

Kako si sploh prisel v stik s surfanjem na valovih? V zgodnjih najstniških letih sem se zagrel za skejtanje in sicer mi je mama kupila rolko, ko sva bila na morju na Malem Lošinju. Vedno je v meni tlela želja pa surfanju na valovih, ampak sem mislil, da lahko to počnejo samo na Havaijih in v Californiji, zato sem pač skejtal. Ob koncu osnovne šole sem imel vsega dovolj in sem hotel emigrirati na Havaje (mal tud pod vtisom filma Point Break, ki sem ga pogledal vsak dan, ko sem prišel iz šole). No in potem sem nekega dne spoznal Jerneja Rakuščeya in med vožnjo iz Crikvenice v Ljubljano z vijola Viso, v celoti polepljeno z nalepkami, je debata nanesla na to, da ima njegov brat klub kjer to počnejo in da se da to tudi v Evropi in bla bla bla. No seveda dokler nisem začel hoditi s sosedo bratov Rakušček(y) se ni nic zgodilo. Poleti 2000 al 2001 se mi zdi, da sem bil v kampu v Franciji in se dokončno zapalil. Sledila je Portugalska pa Francija pa Bali…

Koliko let nazaj je bilo to?
Evo prehitevam z odgovori, recmo dobrih 7 let.

Kako hitro te je zasvojil ta sport,oz. ce je to zate sploh sport? Zasvojil me je že preden sem se zacel z njim ukvarjat oz. preden sem posvetil velik del mojega življenja tej aktivnosti. Kot sem rekel, sem video kaseto Point brejka total frderbu ;-).

Koliko krat na dan pogledas napoved,v povprecju,pa ne mi lagat? Trenutno je odvisno od tega ali se bliža kakšen swellčič ali ne. Če se, potem pogledam parkrat na uro, če je kaj novega. Drugače pa pogledam vsak dan, parkrat, no al pa večkrat, če že hočte. Sej če pr nas nič ne kaže, potem pogledam kam, kjer je hudo, pa mal sanjam :P.

Kdaj si bil nazadnje na sessnu in kako je bilo? Včeraj sem skoču med službo. Sam ne nobenmu povedat, k ne vejo. Blo je kul, samo malo preveč vode oz. je šlo ze iz plime na oseko, kar pomeni, da je preveč vode in se valovi narivajo. Ma vseen boljš kot za računalnikom, tko kot danes, še zmerom pa poka, damn.

Si bil se kje drugje,kak surftrip mogoce,vtis? Ma ne, enkrat me je Andraž, k je bil na obisku nategnu, da sva šla mal bolj na sever, pa ni blo nič. Drgač sem pa zagrizen lokalc. Grem na lokaln spot, k mam samo 10 min do njega, pa še to so živčne minute, teli semaforji so katastrofa, zelena je 5 sekund, pol pa 5 minut rdeča.

Se bos vrnil se kdaj tja? Kaj pa vem, mogoče. Sam ne več sam, upam.

Najbrž spremljaš slovensko surf sceno,kaj praviš na kvantiteto in kvaliteto v tem jesensko zimskem obdobju….ti je žal da te ni doma? Sam ne me spominjat, k kr živčen ratam. Ko sem skočil na obisk konec novembra, je blo tuki hudo k svina, kao swell sezone, v Sloveniji ste pa hinavci ze zaključl z Jugo majstrom in sem vse zamudu. Potem se pa vrnem sem pa flat oz skoz neki messy, iz Medulina pa neki slike linij, pa to.

Trenutni quiver? še vedno 7’6 pin tail Chanel Island single fin Rob Machado stajl, huda za popi..it in nova pridobitev 6’2 Oxbow retro fish, k je trenutno na popravilu, k sem ga ze mal dingnu in mu odpulu pluge za en fin. Hvala bogu za Solarez.

Pozdrav za konec? Old skul ekipi, če bom začel naštevat bom zihr koga spustu ven, pa bo kakšna zamera, pa komi čakam, da pridem nazaj in da uletim v Medič na en sešn z vsemi.

Če bi rad dodal kako fotko kar pripni…. Moram doma pogledat!

(smo mi v Ujusansa arhiv pogledal…)

Comments (8)

  1. mm
    andraz 2026 years ago

    kje si legenda:)! brrr, nordsee:)

  2. mm
    Marko Odič 2026 years ago

    Uuuuhuuuu…. 😀 go sevo… ja, prprav sauerkraut pa zemljce, levanto caka…. 😀 :D(ves kaj je pa dons v medulinu delal… uhuuuu)

  3. mm Author
    klemen 2026 years ago

    Dej prid že iz unga mraza… zimski Levanto kliče 🙂

  4. gregor 2026 years ago

    hvala klemen za tele fotke, sploh nisem vedu da obstajajo, bom se sam ksno prlimu zravn, sam da pobrskam po domacem kompjutrju, drgac pa prhajam ,k ste me cist razrajcal s temi photoshopmedulinwanabeteahupo slikcami 8)

  5. draco 2026 years ago

    l.p. grega !!!

  6. Ana 2026 years ago

    hudo… a pol si se vedno pravnik? 🙂 kje pa si staknu sluzbo?

  7. ales 2026 years ago

    Bravo Ševarnadze, komej čakam, da gremo mal skup pofurat…nice intervju!!!;D;D

  8. ales 2026 years ago

    kako pa majčka…točno zadene našega Ševca…ha ha ha ha ha ha ha ha ;D

Leave a reply