Intervju: Andraž Rakušček

Intervju: Andraž Rakušček
September 20, 2007 Klemen Surk

Killers, Maroko Tokrat smo se z vprašanji spravili na Andraža, enega od ustanoviteljev Ujusansa surf kluba in enega od običajnih osumljencev za to, da precej Slovencev več razmišlja o surfanju kot o smučanju. Sicer pa je bil z vprašanji spet na delu Dejč.

Rojen?
1976

Trenutno prebivaš?
V Ljubljani (trenutno pa sem v Angletu…drugi dom?)

Teža?
80 kg

Stan?
Delam, vedno študiram in se trudim čim več bluzit…

Home spot?
Corsaiers (Anglet)

Sponzorji?
Nimam sponzorjev, no ja mogoče moja služba: Gradbeni inštitut ZRMK.

Naj dila?
Zelo sem zadovoljen z mojo novo Semente 6’2, ki je moja prva dila, izdelana po naročilu, vedno me reši zagat moj mini gun 6’8 Rt surfboards, najbolj pri srcu mi je pa še vedno moj Partizan 6’5 Ujusansa surf dile.

Zdaj, ko si pobrisal vse duplikate iz iPoda, kaj največ poslušaš?
Nič, je vse šlo:) Drugače, pa največ poslušam skupino Reakcija, kjer igram bas.

Naj surf video?
še vedno prvi: Point break.

Naj film (ne surf oz. zadnjega ki si pogledal)?
Shrek (na busu v Francijo).

Naj hrana?
Vse kar je sveže in dobro (skratka vse, razen tizga kar je Cris).

Ostali hobiji?
Glazba, karate, fuzbal, smučanje, bordanje, branje knjig…
 

V bistvu kdo sploh je Andraž Rakušček?

Francija

Koliko časa že surfaš in kaj ti pomeni surfanje?
Surfam od leta 1997…surfanje mi pomeni stik z vodo v katero sem zaljubljen od prvega dne.

Zakaj si začel?
Po spletu srečnih okoliščin me je privlačnost športa potegnila vase. Zaradi prijatelja Klemna, pa mi je bilo lažje vztrajati, ker samemu se mi verjetno nebi dalo.

Je postala to ljubezen na prvi pogled?
Zame je bila to združitev dveh ljubezni; ljubezni do športa in do vode. Popolnost v enem.

Kako uspeš speljati delo in surfanje?
Imam srečo. V moji službi so se navadili, da me včasih za dolgo časa ni. Pred enim tednom sem predstavil šefici moj plan za letos. Dva meseca trdo delam in potem en mesec ful surfam. Rekla je? “Se vidimo oktobra, torej!”.

Zakaj Ujusansa? Verjetno bi brez Ujusanse bile stvari danes precej drugačne?
Ujusansa je zrasla iz ljubezni. S Klemnom sva bila verjetno zelo srečna, da sva začela surfat in sva želela to srečo deliti tudi z drugimi. Leta 1999, ko sva že izdelala najini prvi deski, sva naredila spletno stran in dala oglas na EF, če hoče jiti kdo z nama v Francijo. Prijavila sta se Lješo in Mark. Posodila sva jima deski, naučila sva ju surfat…Preko Ujusansa spletne strani sta naju našla Rok in Igor Koželj in potem smo skupaj organizirali leta 2000 prvi tečaj surfanja v Franciji. Vsako leto smo kaj izboljšali in klub je rasel. Sedaj težko najdeš koga, ki svojih prvih korakov v tem športu ni naredil z Ujusanso, kar je pa še vedno osnovno poslanstvo kluba: pomagati pri prvih korakih, ki so ponavadi najtežji.

Kakšna je prihodnost kluba?
Potruditi se je potrebno, da se čim več surfa, da ostanemo vsi slovenski surferji v stikih, da se družimo tudi doma, da se izmenjujejo izkušnje, da tisti, ki imajo svoje izkušnje prenašajo le ta na mlajše in s tem bo splošen nivo surfanja v Sloveniji vedno višji.

Aja, mimogrede kaj pomeni Ujusansa?
V delfinščini ? “Hvala”

Se je tvoj pogled na svet spremenil od kar surfaš (je surfanje vplivalo na to)?
V tem času sem odrasel in zato se je moj pogled vseskozi spreminjal. Surfanje? Stik z naravo, odvisnost od tako velik sile kot je ocean, potovanja po svetu…vse to me je naučilo, da smo majhni kamenčki v mozaiku, da nismo edini na svetu, da moramo biti strpni med seboj in predvsem dobri.

Verjameš v surfanje na Jadranu?
Zadnje čase imam sanje, da ni Italije?)

Je možno surfati kvalitetne valove na Jadranu?
Pravo vprašanje je, če smo zmožni surfati te kvalitetne valove na Jadranu?

Killers, Maroko

Kaj počneš med tem, ko ne surfaš?
Sanjam. Oziroma strokovno rečeno se psihološko pripravljam na naslednje surfanje s pomočjo vizualizacije. Vir: Javor Vogelnik škerlj, “Psihološka priprava pri surfanju”, diplomsko delo.

Kaj poskušaš odnesti iz sessna?
Celo desko in glavo:) Resno: surfam, da uživam, nimam nekih določenih ciljev in kot mi je Javor rekel “To ni dobro, stari!”, ampak jst mislim, da je.

Te je bilo kdaj strah med surfanjem?
Velikokrat. Mam strah pred skalnatim dnom, ki se ga ne morem rešiti. Ni me pa nikoli strah vode, valov, utopitve, morskih živali. Da ne omenjam straha pred letenjem.

Kakšen val je zate popoln val (mora bit močan,dolg,visok…)?
Zame je najboljši val, visok nekje do 3m, rahlo strupen, ne preveč tubiran, z mal offshora, topla voda, s prijatelji v vodi. Aja, pa desen.

Killers, Maroko

Se spomniš svoje prve tube?
Ne. Nisem še prišel iz tube.

Tvoj zadnji trip – kam, zakaj, s kom, kakšni valovi, kje ste spali, kaj ste jedli?
Bil si zraven:) za prvi maj na Portugalskem. Zjutraj Arrifana point break, popoledne pa beach break. Bilo je super, sploh zaradi mojih cimrov in Norčiča. Jedli smo pa vse, od mravelj do goveje juhe, ampak največkrat palačinke.

Tvoj naslednji trip – kam, zakaj, s kom?
Najprej v Maroko pogledat kako napreduje naš Surf kemp Maroko in potem v Avstralijo pogledat kaj, kej počne moj brat Jernej.

Najbolj nora stvar, ki se ti je zgodila na surf tripu?
Uf, veliko se je zgodilo v teh 10 letih, veliko norega. Od surfanja z gipsom na nogi, do zapora v Maroku, od golega surfanja, do večkratnih kraj mojega potnega lista, od mojga kužata v line-upu, do ljubezni na prvi pogled…

Killers, Maroko

Kaj meniš o lokalizmu v surfanju (si že doživel primer lokalizma) kdaj gresta spet dva polna Forda v Varazze?
Varazze? Kje je to? Lokalizem je potrebno razumet, ne pa preveč upoštevat. Nihče si ne sme lastiti spota, narave in oceana. Obalni pas je skoraj po vsem svetu, tudi pravno, razglašen kot javno dobro. Sem pa pristaš odkrivanja novih spotov in tako redčenja gužve na ostalih spotov. Koliko slovenskih surferjev je na Jadranu odkrilo nov spot?

Že nekaj časa obstaja Surf Zveza Slovenije, kjer imaš prste tudi ti vmes. Kakšna je prihodnost surfanja v Sloveniji?
Surf zveza Slovenije je bila ustanovljena predvsem zato, da bi še bolj združila vse surferje v Sloveniji. Zavedam se namreč, da vsi slovenski surferji niso Ujusansa, da imajo druge motive in želje. SZS pa ustvarja pogoje, nudi streho za vse, ki želijo narediti na tem področju nekaj več. V SZS smo vsi, ki smo pripravljeni nekaj narediti enakopravni, kar se je lepo pokazalo pri prvem našem pravem projetku: državnem prvenstvu. SZS je včlanjena v Olimpijski komite Slovenije, je tik pred članstvom v ISA in je začela z licenciranjem učiteljev surfanja. Če bo volja lahko naredimo reprezentanco in oddidemo na svetovno prvenstvo v surfanju.
Kako pa vpliva na razvoj surfanja v Sloveniji dejstvo, da se moramo za surfanje voziti v sosednjo državo oz. na tisoče kilometrov stran?
Slabo. To bo vedno predstavljalo nekakšno izbirno sito, oviro, zaradi česar po mojem nikoli ne bomo uspešno konkurirali oceanskim narodom. Moramo pa najti odgovor zakaj so švicarji in Avstrijci daleč pred nami.

Lansko leto je Surf zveza Slovenije organizirala prvič državno prvenstvo v surfanju, kako kaže letos?
Ja, mislim, da bo letos drugič.

Se boš udeležil še kakšne tekme pri nas?
Razen državnega prvenstva nobene.

Kaj praviš na to, da je trenutni Državni prvak res boljši od tebe; in povrh tega tvoj mlajši brat, si ga ti navdušil za surfanje?
Mislim, da sem ga.  Je pa res dober in zelo talentiran. Poznam, ga od majhnega in vem, da je sposoben v katerem koli športu doseči zelo veliko, če pri tem vzstraja. Surfa vsak dan, to obužuje in mislim, da bo iz njega še veliko.

Slediš vsemu kar se dogaja v surf svetu, WCT tekmovanja, industrija?
Slabo, temu sledi Klemen in si potem kaj preberem na Ujusansa strani.

Kdo bo letos po tvoje svetovni prvak v WCT ASP?
Mislim, da gre Mick Fenningu letos zelo dobro.

Ste odkrili kakšnega novega Kelly Slater-ja v vaši šoli surfanja?
Zame je najboljši moj brat Jernej, moj drugi brat Klemen, pa pravi, da bo pustil šolo in surfal celo življenje. Star je 13 let.

Kaj pa imidž surfarja in surfanja nasploh? A to obstaja? Pa recimo Slovenci in ostali svet, kakšne so razlike?
Imidž? Mislim, da obstajajo predstave o tem. Npr.: če rečeš v L.A., da si surfer je tko kot, da rečeš pri nas, da si skejter (pa da si star 30 let, bi se to slišalo čudno). Če rečeš pri nas, da si surfer, se pa to sliši zelo zanimivo, ne? Ne, vem. Mislim, da se s tem ukvarjajo predvsem tisti, ki se ne ukvarjajo s surfanjem. Pa še nekaj, Slovenci nimamo realne predstave o surfanju. Mamo pa o smučanju:)

Recimo zdaj je popularno, da surfarji tudi igrajo v kakem bandu?
Res? To me mal hecaš ne, ja igram v bendu. Sem pač v stiku s trendi:)

Kdo so prijatelji s katerimi greš najraje na session?
Rad surfam s tistimi, ki znajo bolje od mene. Komaj čakam, da grem surfat z bratom. Že dolgo nisem surfal z Igorjem, Maretom, Kostjo…S Klemnom mi ja pa vedno super.

Bi na koncu rad koga posebaj pozdravil?
Jerko, se vidiva v vodi!

Andražev profil:

Comments (9)

  1. mm
    andraz 2026 years ago

    hvala za pozitiven feedback:)

  2. mm Author
    klemen 2026 years ago

    Dobr! Kje si ta klobuk dobil ;D ?

  3. dejan 2026 years ago

    Dober intervju,dobre slike,dobri valovi……..

  4. dejan 2026 years ago

    Hvala Rok……..Andro zdaj si pa dobil tisto kar si prosil na mailu….že dva tedna vas bombardira swell………pa še neki prihaja ;D ;D

  5. Rok Krulec 2026 years ago

    kok cajta sem si zelel ta intervju prebrat…bravo uredniska ekipa 🙂

  6. Ana 2026 years ago

    ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

  7. Javor 2026 years ago

    drugace pa bom tudi jst, bodoci surfpsiholog se potrudu da se bo surfanje u slo,. cimbolj razvilo…danes Balangan 2-2.5 m… klobuk je pa moj..bil…J.

  8. ales 2026 years ago

    JJEEEEE ful dob intervju…Andraž lepo te je slisat po dolgem casu….matr se nismo vidl ze dolg casa…uglavnem drzi se, pa upam da prides kej v Medota…. HAMILTON ha ha ha

  9. matej 2026 years ago

    lepa… to je kao prekratek komentar zato se 😉 😀 😀 ;D ;D

Leave a reply